Stát v loňském roce hospodařil s deficitem 56,4 miliardy

Stát loni nakonec hospodařil lépe, než původně předpokládal. Státní rozpočet skončil deficitem ve výši necelých 56 a půl miliardy korun, což je zhruba o 27 miliard nižší schodek, než schválila Poslanecká sněmovna. Bez peněz, které si resorty převedly do letošního roku, by byl přitom deficit ještě nižší - vyšplhal by se pouze na 31 miliard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Lepší hospodaření státu hodnotí ekonomové velmi pozitivně. Hlavní ekonom Volksbank CZ Vladimír Pikora ale upozorňuje, že na zlepšení státních financí nemá zásluhu ani tak vláda, jako spíš ekonomické faktory.

"Za lepším než očekávaným hospodařením státu stojí především rychlý růst ekonomiky. Poslední statistiky ukazují, že v pozadí bohužel nestojí větší šetření státu, ale hlavně větší výběr daní. Hrozí proto, že ve chvíli, kdy ekonomika zpomalí svůj růst, deficity budou opět bobtnat."

Hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek považuje výsledek loňského rozpočtu za dobrou zprávu - mohla by ale být i lepší. "Dobrou zprávou bezpochyby je, že loňský ekonomický růst se promítl také do vyšších příjmů rozpočtu. Horší zprávou je, že tyto příjmy nad plán nebyly použity v plné míře ke snížení schodku, ale část z nich byla spotřebována. Takže nebyl dodržen výdajový rámec rozpočtu."

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme