Evropská komise povolila dovoz geneticky upravené kukuřice

Evropská komise dala zelenou dovozu geneticky upravené kukuřice. Tři odrůdy této plodiny mohou být v příštích deseti letech dováženy do všech členských zemí, tedy i do České republiky. Problematika geneticky upravených zemědělských plodin je důvodem častých rozepří uvnitř pětadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dozrávající kukuřice

Dozrávající kukuřice | Foto: Jan Rosenauer

Všechny tři odrůdy kuřice jsou geneticky pozměněné tak, aby byly odolnější. Dvě z nich získaly povolení pro potravinářství, třetí pro průmyslové zpracování zejména při výrobě živočišných krmiv.

Rozhodnutí komise následovalo poté, co se Evropská rada nedokázala shodnout ani na povolení, ani na zákazu dovozu takových plodin, uvedl tiskový mluvčí komise Philip Tod v odkazu na ostře rozdílené názory členských zemí unie.

Pokud se státy nedohodnou, rozhoduje v této otázce Evropská komise podle doporučení odborníků. Současná předsednická země Rakousko přitom patří k nejzarytějším odpůrcům dovozu všech geneticky upravených plodin.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme