ČEZ převzal dvě elektrárny v jižním Polsku

Společnost ČEZ slavnostně převzala dvě elektrárny v jižním Polsku. Majoritní podíly koupila od americké firmy PSEG Global za 383 milionů eur, tedy za téměř jedenáct miliard korun. Jedná se o největší českou investici v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Skawina

Elektrárna Skawina | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Společnost ČEZ oslavila úspěšnou transakci v sídle polských králů na hradě Wawel v Krakově. Šéf ČEZu Martin Roman považuje vstup na polský energetický trh za významnou událost.

"Poprvé za poslední dva roky se podařilo nějakému zahraničnímu investorovi uspět při získání energetických aktiv v Polsku. Jsme rádi, že to je ČEZ a že jsme získali dvě velmi kvalitní elektrárny, elektrárnu Elcho a elektrárnu Skawina," řekl Českému rozhlasu Roman.

Podle Martina Romana umožní tato investice snížit náklady a zvýšit zisk: "Obě elektrárny mají velmi výhodnou polohu. Jedna je padesát a druhá sto kilometrů od elektrárny v Dětmarovicích, což nám umožňuje naplno realizovat synergie s českými elektrárnami na severní Moravě ať v nákupu, nebo při údržbě."

Na ceně elektřiny pro běžného odběratele se tím ale podle ředitele společnosti nic nezmění: "Cena nemá nic společného s nákladovostí výrobce. Cenu stanovuje trh a podle toho, jak ji stanoví, může být někdy nad náklady a někdy pod náklady. Takže na samotnou cenu elektřiny to nebude mít vliv."

ČEZ má v Polsku zájem o další elektrárny i uhelné doly. Jejich privatizace ale závisí na rozhodnutí polské vlády.

Martin Dorazín, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme