Vláda prodává ČEZu distribuční společnosti

Vláda dnes nečekaně schválila konečné kroky při privatizaci státního podílu v elektroenergetice. Nad rámec původního programu o tom rozhodla při svém výjezdním zasedání v Brně. Vláda prodá ČEZu své podíly v distribučních elektroenergetických společnostech za 17 miliard korun, část akcií distribučních firem v ceně asi 7 miliard bude převedeno na nově vzniklou sociální pojišťovnu. Důvody vysvětil vládní mluvčí Libor Rouček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

"Stát se stane majoritním vlastníkem akciové společnosti Česká přenosová a budoucí státní penzijní fond bude zapojen do bezrizikové investice. Pro ČEZ tak bude možné nalézt strategického investora a stát při prodeji svého podílu v ČEZu dostane zaplaceno i za podíly v distribučních společnostech, jinými slovy: příští vláda bude mít výrazně lepší vyjednávací pozici při prodeji státního podílu v ČEZu", zdůraznil Rouček.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Rouček: Vláda prodá podíly v distribučních spol.

Proti prodeji státních podílů v distribučních společnostech ČEZu ostře protestuje pravicová opozice. Předseda Poslanecké sněmovny a šéf ODS Václav Klaus se dokonce vyslovil pro to, aby vláda přesuny v elektroenergetice kvůli hektické atmosféře před volbami odložila. Podle něho totiž kabinet jen objíždí mítinky a zásadní rozhodnutí dělá mezi řečí. Za naprosto nesmyslný krok toto rozhodnutí Zemanova kabinetu označil stínový ministr průmyslu a obchodu za ODS, senátor Mirek Topolánek. "Teprve teď to je vláda sebevrahů, protože tajně doufám, že někoho definitivně za tento státní nebo vládou podporovaný tunel zavřou. Já to za vládní tunel považuji."

Karel Kühnl z Unie svobody považuje rozhodnutí ministrů za katastrofu. Vláda by si měla podle něj další kroky ještě rozmyslet. "Nejhorší ale na tom je, že vláda vytvořila situaci, kdy se v těch distribučních společnostech ujmou veškerých pravomocí lidé z ČEZu daleko dřív, než ČEZu budou ty distribuční společnosti patřit. To je velký prostor pro nepřímou korupci."

Vojtěch Filip z KSČM se na vládní rozhodnutí dívá méně kriticky. Posílení pozice státu v České energetické přenosové soustavě je podle něho důležité pro podnikatelskou sféru, která si chce sama stanovovat své ceny.

Milan Kopp, Ivan Holas, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme