Česko by mohlo euro přijmout nejdřív za tři roky

Slovensko přijme euro už příští rok - naše republika ale stále nemá jasno. O tom, kdy bude přijata evropská měna se spekuluje - čeští politici stále mlčí. Strategie mlčení je ale podle bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera zbabělá. Řekl to v pořadu 20 minut Radiožurnálu, , jehož zvukový archiv vám nabízíme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Podle bývalého viceguvernéra by se měly o tomto tématu vést diskuze: "Ono to nerozhodnutí není nic neutrálního. Ono to prakticky znamená rozhodnutí, že Česká republika nepřijme euro. A to je podle mě stejně závažné rozhodnutí, jako že Česká republika přijme euro. Naše země v poslední době udělal tak velký pokrok, že mnoho argumentů, které hovořily ve směru k větší obezřetnosti, co se týká přechodu na jednotnou evropskou měnu, už platí méně nebo neplatí vůbec. Zároveň se zdá, že s výjimkou epizody současné inflace jsme schopni splnit i ta kritéria, která po nás chce druhá strana."

Z konvergenční zprávy Evropské komise z tohoto měsíce ale vyplývá, že Česká republika nesplňuje podmínky pro přijetí eura. Zpráva Česku vytýká především skokový růst inflace. Na druhou stranu tentokrát neříká, že by rizikem české ekonomiky byl deficit veřejných financí. Naopak chválí Českou republiku za to, že se jí podařilo věrohodným a udržitelným způsobem schodek snížit.

Martin Veselovský, Lucie Toraková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme