Německo bude garantovat všechny soukromé vklady v bankách

Německo se rozhodlo garantovat všechny soukromé vklady v bankách. Spolková vláda tímto radikálním způsobem reaguje na dramatickou situaci kolem banky Hypo Real Estate. Druhý největší hypotečním ústav u našich západních sousedů bojuje o přežití a Německo se děsí dopadů na celý bankovní sektor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

německá banka Hypo Real Estate

německá banka Hypo Real Estate | Zdroj: ČTK

Situace je nesmírně vážná. Kancléřka Angela Merkelová chtěla mimořádným prohlášením uklidnit jak běžné občany, tak rozbouřený bankovní sektor. Doslova řekla, že vklady všech střadatelů jsou v bezpečí.

Merkelová si vůbec nepřipouští alternativu, že by se společnost Hypo Real Estate nepodařilo zachránit. "Nedopustíme, aby se obtížná situace jednoho ústavu změnila v krizi celého systému," uvedla.

Dohodnutý balíček, který měl ohrožené hypoteční bance pomoci, přitom včera večer ztroskotal. Ukázalo se totiž, že nedostatek likvidity tohoto ústavu je mnohem dramatičtější, než se předpokládalo, a dosahuje zřejmě několika desítek miliard eur.

Konsorcium soukromých německých bank, které zprvu přislíbilo poskytnutí několikamiliardového úvěru, tento slib vzalo zpátky. Kancléřka Merkelová a ministr financí Peer Steinbrück proto svolali do Berlína krizový mítink, na který z Frankfurtu spěchali přední němečtí bankéři. Úkol je jasný - sestavit náhradní záchranný plán pro Hypo Real Estate.

Hraje se přitom o čas, protože pozitivní zpráva o dohodě musí přijít před zítřejším začátkem obchodování na burze. V opačném případě údajně není pro mnichovský ústav záchrany. Experti se shodují v tom, že vzhledem k úzkému propojení bank a pojišťoven hrozí řetězová reakce.

Bankám jsou připraveny pomoci další západoevropské země

Problémy v bankovním sektoru mezitím kromě Německa řeší i další, většinou západoevropské země. Svým bankám je připravena pomoci například Velká Británie. Tamní ministr financí Alistair Darling řekl, že vláda je připravena udělat i to, co by jinak jako řešení zavrhla. Nebude ale tlačit na britskou centrální banku, aby pomohla ekonomice snížením úrokových sazeb.

Podle Darlinga se vláda se bude snažit, aby podnikatelé měli nadále přístup k půjčkám a standardnímu financování svého podnikání. Proti státní garanci veškerých kroků, kterou už přislíbilo Irsko, Řecko a nejnověji i Německo, se ale vyslovil nový britský ministr pro obchod a podnikání, teď už bývalý eurokomisař pro obchod, Peter Mandelson. Podle něj se tak totiž problémy mohou snáze přenést i do dalších evropských zemí.

Belgie a Lucembursko se mezitím rozhodují, jak dál s bankou Fortis. Země pro ni hledají kupce poté, co Nizozemsko znárodnilo svůj podíl ve finančním ústavu.

Včerejší pařížský summit čtyř největších zemí Evropské unie odmítl společná unijní opatření, měl by se ale posílit dohled nad bankovním sektorem. Země také počítají s tím, že kvůli jeho sanaci se zvýší schodky veřejných financí nad povolené limity.

Podle současných pravidel nesmějí mít země eurozóny rozpočtový deficit vyšší než tři procenta hrubého domácího produktu. Platí také, že veřejné zadlužení musí zůstat pod 60 procenty HDP. Šéf Evropské komise José Manuel Barroso řekl, že pravidla se budou zavádět tak, aby byla dostatečně pružná.

Jiří Hošek, Martin Hromádka, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme