Klasické žárovky mají do tří let zmizet z evropských obchodů

Klasickým žárovkám bude do tří let v Evropké unii "odzvoněno". Evropská komise schválila dvě nařízení o postupném stahování těchto žárovek z trhu. Místo nich se od roku 2012 mají prodávat jen ekologické, úsporné žárovky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žárovka - ilustrační obrázek

žárovka - ilustrační obrázek | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Nařízení Evropské komise stanoví normy pro elektivnost a funkčnost domácích svítidel i světel pro kanceláře a veřejná prostranctví. Na standardech se s Komisí dohodly členské státy i Evropský parlament. Pro domácnosti se stále budou moci prodávat buď úsporné žárovky, nebo halogenové zářivky, které svítí stejně jako klasické žárovky, ale spotřebují 25 až 50 % méně energie.

Zavedením jen úsporných žárovek by se mělo podle odhadu Evropské komise v roce 2020 ušetřit 80 miliard kilowathodin elektřiny. To zhruba odpovídá roční spotřebě Belgie a je to jen o něco víc, než kolik elektřiny se ročně spálí v Česku.

Půjde také o příspěvek k boji s globálním oteplováním. Do vzduchu by se každý rok mělo díky této úpravě dostávat asi o 32 milionů tun CO2 méně. Změnu by měly pocítit i rozpočty domácností a ročně na účtech za elektřinu ušetřit až 50 eur.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme