Už můžeme pracovat ve všech zemích EU - kromě Německa a Rakouska

Ode dneška si můžeme hledat práci ve všech zemích Evropské unie; s výjimkami Německem a Rakouskem. Od 1. května zrušily svá omezení Belgie, Dánsko, a také Norsko. To sice není členem Unie, ale pro pohyb pracovních sil se řídí bruselskými předpisy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky států Evropské unie

Vlajky států Evropské unie | Foto: Pavel Bílek

Možnost hledat si práci kdekoliv v Unii patří k základním svobodám společenství. Čechům a dalším novým členům byla po vstupu většinou států upírána. Situace se ale začala měnit a země EU postupně otevřely svůj pracovní trh lidem z osmi novějších unijních států.

Ode dneška tak můžeme pracovat všude s výjimkou Německa a Rakouska. Vlády těchto zemí už daly najevo, že své pracovní trhy uzavřou na další 2 roky, tedy do 1. května 2011.

Evropská komise tvrdí, že volný pohyb pracovních sil prospívá všem. S prodloužením německého a rakouského omezení o 2 roky ale v praxi nemůže téměř nic dělat.

Jak říká eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci Vladimír Špidla, obě země chtějí využít poslední dvouleté přechodné období pro omezení volného pohybu pracovníků: "Oba státy využily svého práva. Obecně se základní argumentace se odehrává z hlediska jejich aktuálního pracovního trhu."

Jak se otvíral evropský pracovní trh:
Německo a Rakousko zatím neotevřou svůj pracovní trh
Belgie otevře Čechům svůj pracovní trh od 1. května
EU vyzývá Německo a Rakousko k uvolnění pracovního trhu
Rakousko nechce otevřít pracovní trh pro Čechy před rokem 2011
Češi budou moci od roku 2010 volně pracovat v Dánsku
Česko přitvrdí v jednáních se státy EU, které nám ještě neotevřely pracovní trh Francie otevře 1. července pracovní trh osmi zemím včetně Česka

Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme