Stát hospodařil ke konci května se schodkem 71 miliard korun

Deficit státního rozpočtu v květnu vystoupal až na 71 miliard korun. Schválený rozpočet přitom počítá za celý letošní rok s deficitem 38 miliard. Kvůli ekonomické recesi ale analytici letos očekávají rozpočtový schodek ve výši asi 150 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - Comstock.

Peníze - Comstock. | Foto: Archiv ČRo

Důvodem zhoršení hospodaření státu jsou především nižší daňové příjmy, říká ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora: "V pozadí problémů státního rozpočtu stojí propad ekonomiky. S tím poslanci při schvalování rozpočtu nepočítali. Propad inkasa pozorujeme téměř u všech daní. Největší propad zaznamenala daň z příjmu právnických osob, kde stát vybral o 21 procent méně než před rokem."

Propad zaznamenala státní pokladna i při vybírání daní u fyzických osob. "U daně z příjmu fyzických osob došlo k poklesu o 16 procent, zatímco státní rozpočet počítá s růstem téměř o 13 procent. To odráží obrovské hospodářské problémy podniků a rozsáhlé propouštění," vysvětluje propad ekonom.

Podle Pikory se do budoucna ale nedá počítat s vylepšením současné situace: "Výdaje kvůli rostoucí armádě nezaměstnaných rostou a příjmy kvůli hospodářským problémů podniků a rozsáhlého propouštění klesají. Výsledkem potom nemůže být nic jiného než rekordní deficit státního rozpočtu. Nyní se jen můžeme přít o to, kde dokáží politici rozpočet zkrotit a zda bude či nebude překročena psychologická hladina 200 miliard korun."

Přečtěte si také:
Ministr financí Janota: Kvůli schodkům rozpočtu se oddálí přijetí eura
Důvěra v domácí ekonomiku i přes krizi roste
Deficit rozpočtu v příštím roce do 170 miliard Kč, plánuje E. Janota
Ministerstvo financí nechce aktualizovat státní rozpočet
Krize způsobí v Německu obrovský výpadek daňových příjmů
Stále víc evropských zemí má problémy se svými výdaji

Tomáš Medek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme