Inflace byla v červnu nejnižší za pět a půl roku

Růst spotřebitelských cen, tedy inflace, v červnu zpomalil na 1,2 procenta z květnových 1,3 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst od prosince 2003, informoval dnes Český statistický úřad. Meziměsíční inflace se v červnu nezměnila. Tento vývoj ovlivnilo podobně jako v květnu hlavně zvýšení cen pohonných hmot a pokles cen potravin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum

Výzkum | Foto: Filip Rožánek

Meziročně klesly hlavně ceny pečiva, ovoce, brambor, tuků a olejů, levnější než loni bylo i oblečení, zlevnily i domácí spotřebiče, prací prostředky, automobily, fotoaparáty, mobilní telefony a ceny za telefonování. Stouply naopak ceny pohonných hmot, alkoholických nápojů, cigaret, a především bydlení - podražil totiž zemní plyn, elektřina, teplo a teplá voda, vodné a stočné i nájemné, a to jak tržní, tak v bytech s regulovaným nájemným. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla například v červnu nejvyšší od října 2008.

"Na inflaci se jasně promítá recese, respektive slabá poptávka, která tlačí ceny spotřebního zboží obecně dolů. A tento tlak se zesílí ještě v dalších měsících, kdy se ukáže, že oživení je ještě daleko," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Meziroční inflace podle něj dál bude klesat a brzy bude inflace začínat nulou. "Není proto vyloučeno, že se bankovní rada ČNB opět vrátí k diskusi o snižování sazeb," dodal.

Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme