Výkupní ceny obilí a řepky budou nižší než v loňském roce

Zemědělcům zhasla další naděje, která měla zabránit jejich úpadku. Dozvěděli se totiž předpokládané výkupní ceny obilovin a řepky, jejichž prodej jim měl částečně hradit propad výkupních cen mléka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozkvetlé řepkové pole

Rozkvetlé řepkové pole | Foto: Miroslav Tichák

Například výkupní ceny potravinářské pšenice se pohybují okolo tří tisíc korun za tunu, tedy o 1 000 až 1 500 korun méně než loni. Jak doplňuje Josef Balín, předseda Rolnického družstva Úhlava v Dolanech u Klatov, předpokládané výkupní ceny jim nepokryjí ani náklady. "První jednání naznačilo, že ceny budou velice nízké, nepokryjí ani výrobní náklady a mluvilo se o tom, že výkupní ceny krmného obilí by se měla pohybovat okolo 200, 220, 230 korun. Výkupy potravinářského obilí by měly být o něco vyšší, ale neměly by překročit asi 300 za metrák."

Řada zemědělců v Plzeňském kraji tak ztratila poslední možnost výdělku poté, co už více než půl roku tratí v živočišné výrobě. Co to bude znamenat pro české zemědělství, vysvětluje Jiří Felčárek z České agrární komory.

"Prohloubení těch problémů. Podniky a zemědělci se nyní potýkají s nedostatkem hotových finančních prostředků. Žně tvoří jednu z lepších vln příjmů během roku, a to znamená, že by byl další propad, zhoršování ekonomiky atd. a to s sebou nese všechno ostatní." Podle firem, zabývajících se výkupem obilovin a řepky je za nízkými cenami nezájem o tyto komodity.

Milan Kopp, Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme