Slovensko trápí rostoucí nezaměstnanost, blíží se 12 procentům

Slovensko se potýká s vysokou nezaměstnaností. Lidí bez práce je nejvíc od roku 2006. Podle údajů Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny vzrostla míra nezaměstnanosti na Slovensku v červnu na 11 celých 8 desetin procenta. Bez práce bylo 313 tisíc lidí, což je o 60 procent více než ve stejném období loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: www.wagonservis.sk

Slovensko, které je výrazně exportně orientované, postihl pokles poptávky ze zahraničí. Podle analytika České spořitelny Petra Zahradníka se tak slovenská ekonomika s dopady krize zatím vyrovnává hůře, než ta česká.

"Slovenský hospodářský růst se opírá o několik relativně málo prosperujících odvětví v oblasti Bratislavy, Pováží a částečně i v oblasti Košic, ale zbytek země je v tomto ohledu zaostalejší, takže dopady ekonomické krize na Slovensko jsou v tomto ohledu zásadnější a radikálnější než v případě České republiky," řekl Zahradník.

Dalším významným faktorem, který hraje proti slovenské ekonomice je podle Zahradníka skutečnost, že země rychle přijala jednotnou evropskou měnu. "Slováci zafixovali kurs své koruny vůči euru v té nejsilnější možné úrovni. Mám pocit, že právě od této doby, kdy česká koruna oslabila o nějakých 15 procent, se velmi exportně angažovaná slovenská ekonomika stala méně konkurenceschopnou a projevilo se to v exportním výkonu a následně i ve vývoji nezaměstnanosti," dodal Zahradník.

POSLECHNĚTE SI PŘÍSPĚVEK NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Slovensku vzrostla v červnu nezaměstnanost na 3,5leté maximum na 11,81 %. Téma pro analytika Slovenské spořitelny Michala Mušáka.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme