České dráhy mají opět obstavené účty

Česká správa sociálního zabezpečení obstavila kvůli dluhu přesahujícímu jednu miliardu korun účty a majetek Správě železniční dopravní cesty, jedné ze dvou nástupnických organizací Českých drah. Podle ředitele firmy Jana Komárka situaci způsobilo převzetí dluhů za sociální a zdravotní pojištění od bývalé státní organizace České dráhy. Té úřady kvůli 850miliónovému dluhu obstavily účty už loni v listopadu. Správa kolejí nyní nemůže s účty a majetkem disponovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Česká správa sociálního zabezpečení obstavila kvůli dluhu přesahujícímu jednu miliardu korun účty a majetek Správě železniční dopravní cesty, jedné ze dvou nástupnických organizací Českých drah. Jak nám potvrdil náměstek ministra dopravy Antonín Tesařík, Správa nyní nemůže s účty a majetkem disponovat. "Proč se to neřešilo dřív, je záležitost, kterou se budu zabývat později. V této chvíli je mojí prioritou vyřešit stav, který nastal, který řešíme ve spolupráci jak s Ministerstvem práce a sociálních věcí, tak s Českými drahami. Já si myslím, že pokud jde o některou čst majetku, týká se to především budovy na nábřeží Ludvíka Svobody, tak tuhle věc budeme mít vyřešenu během několika dnů."

Zablokování financí se zhruba 80 tisíc zaměstnanců na dráze nedotkne, protože téměř všichni pracují v akciové společnosti. Ve správě dopravní cesty má působit přibližně 100 pracovníků.

Dluhy drah na sociálním a zdravotním pojištění podle mluvčí Zdeny Celé vznikly kvůli nedofinancované ztrátě z osobní dopravy. Za poslední dva roky stát drahám neuhradil 6,8 miliardy Kč, na které mají nárok podle zákona o drahách.

Markéta Kaclová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme