Pád českého průmyslu se zpomalil

V červnu u nás průmyslová produkce oproti minulému roku klesla o 12 %. Vyplývá to z předběžných údajů statistického úřadu. Někteří analytici už začínají mluvit o tom, že se průmysl možná odráží ode dna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala

Výrobní hala | Foto: Jan Rosenauer

Ještě v květnu se výroba propadala o 22 procent. K tak velkým poklesům by podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa už v dalších měsících docházet nemělo. "To nejhorší bychom už měli mít za sebou. I v dalších měsících bude docházet ke zlepšení, " uvedl Škop.

Našemu průmyslu prospívá také zavedení takzvaného šrotovného v okolních zemích. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela mají české podniky to nejhorší už pravděpodobně za sebou a začíná jim přibývat nových zakázek.

Průmysl v eurozóně se podle ekonomů odrazil ode dna už v květnu. Například v Německu, které je naším hlavním obchodním partnerem, vzrostla průmyslová produkce oproti minulému měsíci skoro o čtyři procenta.

I přes pozitivní signály ale zatím analytici považují za předčasné vyhlašovat konec recese. Odhadují, že za celý rok bude pokles průmyslové výroby dvouciferný.

Ekonomika se bude z recese dostávat jen pomalu

Ekonomové z jsou přesvědčeni, že se celé české hospodářství bude z recese vzpamatovávat jen pomalu. Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka se česká ekonomika dotkla svého pomyslného dna už v lednu, zatím se ale nedá říci, kdy se z něj odpíchne.

"My na tom dně dneska určitě jsme, ekonomika se na něj dostala už v lednu a od té doby v podstatě stagnuje. Pokud vůbec nastane letos nějaké oživení, tak bude pomalé a i v příštím roce očekáváme tempo růstu v nejlepším případě někde okolo jednoho procenta," řekl Mertlík.

Ještě příští rok bude podle ekonomů pro Česko nepříjemný a to především kvůli vysokému nárůstu nezaměstnanosti. Lidí bez práce totiž bude přibývat i v době, kdy se ekonomika pomalu začne vracet k růstu. Podle analýzy Raiffeisenbank se počty nezaměstnaných budou v celém příštím roce držet nad půlmilionovou hranicí.

Přečtěte si také:
Český průmysl dál klesá, nepomohlo ani šrotovné
Nezaměstnanost stále roste, průmysl i stavebnictví ale zmírňují propad
Propad průmyslu se prohlubuje, klesly také tržby v obchodech
Průmyslová výroba v lednu klesla o 23 procenta

Igor Maňour, Tomáš Medek, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme