Analytik Pikora: Nezaměstnanost začne klesat až na jaře příštího roku

Míra nezaměstnanosti ve 2. čtvrtletí meziročně stoupla na 6,4 procenta. Růst byl nejrychlejší za 10 let. Bez místa je o téměř 114 tisíc lidí více než loni touto dobou. Podle analytika Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance bude nezaměstnanost růst i nadále, ale už ne tak rychle. Výrazný zlom by pak podle něj měl přijít na jaře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

"V prvních měsících tohoto roku podniky vyráběly třeba jen tři dny v týdnu, nyní se jich už většina vrátila k pětidennímu pracovnímu týdnu. Tlak na růst nezaměstnanosti už proto nebude tak velký, nejvyšší růst nezaměstnanosti je už za námi, ale bude ještě pokračovat. K určitému zlomu by mohlo dojít nejdříve na jaře příštího roku. Trvá totiž určitý čas, než firmy zareagují na nové zakázky, než seženou nové zaměstnance. V současnosti však zakázky nemají, získají je nejdříve v průběhu zimy, proto by se růst nezaměstnanosti mohl začít na jaře lámat. Do té doby se bude situace na trhu práce neustále zhoršovat," uvedl Pikora v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes.

Pikora nepředpokládá, že by míra nezaměstnanosti přehoupla přes deset procent, a to ani v případě, že se bude vypočítávat podle metodiky ministerstva práce a sociálních věcí. "Čísla o nezaměstnanosti vypočtená podle metodiky Českého statistického úřadu by pak neměla překročit osm procent," domnívá se Pikora.

Analytik Next Finance očekává, že v příštích měsících čeká po průmyslu propouštění také lidi pracující ve službách, podle jeho názoru by však nemělo být zdaleka tak dramatické jako v průmyslu, kde pracují často lidé se základním vzděláním. Těch je dnes bez práce plných 24 procent, zatímco mezi vysokoškoláky jsou to jen asi dvě procenta. "Zaměstnanci, působící ve službách, byli tak dlouho školeni, že se jejich zaměstnavatelům nevyplatí je při nějakých problémech hned propustit. Ty problémy by musely být opravdu zásadní, rovnající se krachu," vysvětlil Pikora.

Přečtěte si také:

Bez práce je v Česku už 334 tisíc lidí

Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme