Úrokové sazby v Česku jsou na historickém minimu

Centrální banka snížila úrokové sazby na jeden a čtvrt procenta. Banky tak získaly prostor pro zlevnění peněz. Od sazeb České národní banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bankovní rada ČNB snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Podrobnosti od redaktorky Magdalény Trusinové a analytika společnosti Patria finance Davida Marka.

To by mohlo pomoci rozhýbat ekonomiku a podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky je to také hlavní motivací rozhodnutí centrálních bankéřů:

"Hlavním důvodem je patrně to, že výkon ekonomiky je stále velmi slabý a inflační výhled je velmi příznivý. Současně v minulých měsících česká koruna posilovala. Tyto faktory umožnily ještě dodatečné snížení úrokové sazby České národní banky."

Snížení úrokových sazeb centrální banky nebude mít velký vliv na tržní sazby

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka si zároveň myslí, že rozhodnutí ČNB nebude mít na ekonomiku země příliš radikální vliv. Vysvětluje to tím, že v poslední době mají nízké sazby centrální banky pouze omezený vliv na snižování tržních sazeb.

"Dodatečný účinek bude spíše malý. Pozitivní je, že v posledních měsících slábne riziková averze a tržní úrokové sazby klesají. Tento krok zvyšuje trochu prostor pro snižování tržních úrokových sazeb. Ve hře je ale mnoho dalších proměnných, které budou hrát hlavní roli v případném oživení českém ekonomiky," uvedl Brožka.

Centrální banka snížením reaguje na nepříliš příznivý vývoj ekonomiky. Zlevněním peněz by mohla přispět k oživení hospodářství a pomoci podnikům i domácnostem přečkat období recese. Podle Brožky už letos sazby nebudou dál klesat:

"Myslím si, že sazby už dosáhly svého dna a pro zbytek roku očekáváme jejich stabilitu. Známky oživení budou pravděpodobně v druhé polovině roku velmi slabé a i inflační výhled zůstane delší dobu příznivý."

Bankovní rada naposledy snížila úrokové sazby letos 7. května.

Přečtěte si také:
Česká národní banka rozhodne o úrokových sazbách
V Česku klesl počet poskytnutých hypoték
Úrokové sazby zůstanou v Americe i nadále velmi nízké
Eurozóna se poprvé v historii dostala do deflace
ČNB snížila úrokové sazby na nejnižší hodnotu od vzniku České republiky

Jitka Hanžlová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme