Matyáš: Čísla statistiků o stavební výrobě jsou falešná

Domácí průmysl nadále oslabuje, stavebnictví si naopak drží nepatrný růst. Potvrzují to nejnovější data Českého statistického úřadu, podle kterých průmyslová výroba v červnu meziročně poklesla o 12,2 procenta zatímco stavební výroba byla o 0,1 procenta vyšší. UVNITŘ ČLÁNKU: AUDIO

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na stavbě (ilustrační foto)

Na stavbě (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Jak ze závěrů šetření statistického úřadu také vyplývá, v obou sektorech se objevují známky oživení. To potvrzuje zejména meziměsíční srovnání: průmyslová produkce byla v porovnání s květnem v červnu vyšší o 2,9 procenta a stavební výroba o jedno procento.

Suchá řeč červnových statistik ale skutečnou situaci firem nevystihuje, upozornil ve vysílání Rádia Česko prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš a údaje označil za falešné:

"Já musím konstatovat, že (čísla) neodpovídají absolutně, protože je potřeba si uvědomit, že statistika se nám posunula v sledování firem od 50 pracovníků nahoru. Je potřeba si uvědomit, že ve stavebnictví z celkového počtu cca 2400 firem je těch 50 a více pouze třetina - 736 přesně."

Matyáš zdůraznil, že největší problémy jsou právě u firem do 50, respektive 49 pracovníků. Popřel také, že by docházelo k obratu k lepšímu.

"Určitě nedochází. Odrážení ve stavební výrobě ode dna beru hodně na lehkou váhu, protože skutečnost taková není. Z průzkumů, které jsme dělali u naší členské základny, vidíme, že propad by měl být v letošním roce asi kolem 6,5 procent. V určitých aktualizacích, tedy optimisticko-realistické variantě, odhadujeme propad asi osm procent," doplnil pro Rádio Česko Matyáš.

POSLECHNĚTE SI CELÝ ROZHOVOR V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Domácí průmysl nadále oslabuje, stavebnictví si naopak drží nepatrný růst, potvrzují data ČSÚ. Diskutujeme s analytikem Svazu průmyslu a dopravy Oldřichem Körnerem a prezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václavem Matyášem.

Marián Vojtek, Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme