Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty

Když se nepodaří změnit rozpočtové příjmy a výdaje, ministr financí Eduard Janota navrhne schodek státního rozpočtu České republiky na příští rok ve výši 230 miliard korun. Když ano, sníží se schodek o 70 miliard. Mezi navrhovanými změnami je například zvýšení spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance - ilustrační foto

Finance - ilustrační foto | Foto: Archiv

"Státní rozpočet za platnosti dané legislativy, kterou musím respektovat, se nedá podle mého názoru sestavit lépe než někde v úrovni 230 miliard," vysvětluje ministr financí.

Přitom ještě musí udržet pod kontrolou rozpočty jednotlivých ministerstev. "Odmítám akceptovat dodatečné požadavky svých kolegů z vlády v řádu desítek miliard, které chtějí nad rámec toho, jaké limity jsme jim rozepsali," doplňuje Janota.

Jak sám naznačil v České televizi, je třeba, aby stát vybíral víc peněz na daních. Navrhuje proto například zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na jedenáct procent a horní z devatenácti na dvacet.

"Navrhuji, aby základní sazba byla zvýšena o dvě procenta a horní sazba, aby byla zvýšena o jedno procento. Dojde k určitému sblížení, nicméně celý proces je podmíněný tím, že jinak se nám nepodaří snížit deficit z úrovně sedmi procent na pět," vysvětluje svůj záměr ministr Janota.

Pokud by se opravdu zvýšila daň z přidané hodnoty, znamenalo by to zdražení většiny služeb a zboží. Zároveň by ale po dalších daňových úpravách - řekl Janota - mohl být navrhovaný schodek na příští rok asi 160 miliard korun.

Podle dřívějšího vyjádření ministra Janoty hrozí, že pokud nedojde ke změnám v zákonech, schodek rozpočtu na rok 2010 dosáhne asi 7 procent HDP. V interview na Rádiu Česko to potvrdil s tím, že jde o velmi špatné číslo na úrovni hospodářství Maďarska. Podle ekonomického zdroje Rádia Česko to odpovídá zhruba 256 miliardám korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Rádia Česko s ministrem financí Eduardem Janotou o rozpočtu ČR na rok 2010 .

Přečtěte si také:
Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard
Výkonnost české ekonomiky rekordně klesla
Schodek státního rozpočtu se vyšplhal na 76 miliard korun
MF musí kvůli krizi připravit nové varianty státního rozpočtu na příští rok
Ministerstvo financí: Česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta
Janota: Povodňové škody zvýší schodek rozpočtu pro letošní rok

Byli byste ochotní platit vyšší DPH, abyste zachránili stát před bankrotem? Hlasujte v naší anketě!

Lenka Jansová, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme