Potíže se splácením dluhů má i Řecko

Investoři reagují na narůstající obavy, že po Dubaji nebudou své dluhy schopny splácet další státy. Včera agentura Fitch snížila rating Řecku, agentura Moody's zase varovala, že by se snížení ratingu mohly dočkat i další země včetně Británie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko - koláž

Řecko - koláž | Foto: Ondřej Jánoška

Globální akciové trhy v důsledku těchto zpráv oslabují. Americké indexy v noci na dnešek zavřely s jednoprocentními ztrátami, asijské po ránu ztrácely jedno až dvě procenta.

Podle analytika společnosti Patria Davida Marka mnozí investoři berou snížení ratingu Řecka a varování, že se i další země mohou dočkat snížené známky důvěryhodnosti, jako signál, že krize zdaleka není u konce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom David Marek o snižování ratingu některých zemí

"Naplňují se obavy, že krize, kterou způsobily soukromé dluhy v podobě hypoték v USA, se může přelít do krize dluhů veřejných, protože leckteré země vzaly na svá bedra řešení krize. Země, které měly v nepořádku své finance ještě před krizí, na to nyní doplácejí nejvíce - Maďarsko, Řecko," uvedl Marek ve vysílání Rádia Česko.

Vysvětlil, že zemím, jichž se to týká, se prodraží splácení půjček. "Řecku se prodraží splátky například o 0,2 %. Řecké dluhy jsou vnímány jako stejně rizikové jako maďarské a bulharské - Balkán se v tom sjednocuje. Na finančním trzích může vzniknout napětí, mohou začít klesat kurzy rizikových aktiv - akcie i některé měny, včetně české koruny," řekl Marek.

Snížení ratingu se podle něj může dočkat i Británie či USA. "Agentura Moody's včera uvedla, že stejné označení - tedy AAA - nemusí znamenat stejné hodnocení jednotlivých zemí. U Británie a USA by tento rating nemusel být stejně kvalitní jako třeba u Německa či Francie. Británie a USA by v nejbližších dvou až třech letech měly mít deficity přesahující 10 % HDP," vysvětlil Marek.

I Česko může být ohroženo

Česku podle Marka bezprostřední riziko nehrozí, ale bude-li tržní situace nepříznivá a budou klesat ceny akcií, nepohrnou se investoři na pražskou burzu. Také ochota bank půjčovat by se mohla opět snížit kvůli obávám z dalšího vývoje.

"Záleží také na tom, v jaké podobě bude schválen státní rozpočet na příští rok i na další léta. Bude-li schodek příliš vysoký a nebude-li se v příštích letech snižovat, mohlo by Česko následovat Řecko a další podobné země," varuje Marek.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme