V Dánsku postaví zřejmě jednu z největších mešit v Evropě

V Dánsku, které se před lety dostalo na přední strany světových deníků kvůli aféře kolem karikatur proroka Mohameda, má vyrůst údajně jedna z největších mešit v Evropě. Měla by být v Kodani a stát se oficiálním muslimským centrem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modrá mešita

Modrá mešita | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Projekt podle dánského deníku Politikken vyjde na 40 až 50 milionů dánských korun, což je 136 až 171 milionů korun českých. Má být financován ze soukromého sektoru a za pomoci dárců.

Mešita, určená pro šíity, bude vystavěna na místě někdejší továrny severozápadně od samotného centra Kodaně. Mešita bude vycházet z tradičního muslimského pojetí, tedy modré kopule a dvou minaretů, které budou sahat až do výše 32 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Dánsku má vyrůst údajně jedna z největších mešit v Evropě. Podrobněji s dánskou novinářku Danou Schmidt.

Podle dánské novinářky Dany Schmidt se bude zmíněná mešita od ostatních muslimských modliteben odlišovat především vizuálně, když bude skutečně jako mešita vypadat. "Stávajícím zhruba 120 dánským mešitám signifikantní znaky jako minarety a modrá kopule chybí," řekla rádiu Česko Schmidtová.

Zástupce starosty Kodaně Klaus Bonham rozhodnutí o výstavbě vítá, podle něj mešita přispěje k různorodosti města. Samotní obyvatelé ale podle novinářky vnímají stavbu různorodě.

"Část lidí se domnívá, že projekt, vhledem k počtu muslimů v zemi, je správný. Existuje ale skupina lidí, která se domnívá, že k architektuře hlavního města se mešita klasického typu nehodí," popsala Schmidtová.

Muezíni nebudou Dány rušit

Muslimská komunita proto kvůli rozporuplným reakcím na stavbu slíbila, že z minaretů nebudou svolávat věřící muezíni, aby nerušili lidi v okolí.

Muslimská menšina patří v Dánsku k nejpočetnější. V současnosti žije v zemi asi 200 000 muslimů, z čehož je většina sunnitů. Šíitská menšina se hlásí převážně k iráckému a íránskému původu. První muslimskou modlitebnou se stala v roce 1967 mešita Nusrat Djahan, která se nachází na kodaňském předměstí Hvidovre.

Před čtyřmi lety vyvolalo bouři nevole muslimů nejen v Dánsku Otištění karikatur proroka Mohameda v dánském deníku Jyllands-Posten. Muslimové tehdy zapálili budovy dvou dánských diplomatických misí a v několika muslimských zemích bojkotovali dánské zboží.

Přečtěte si také:
Bin Ládin hrozí Evropanům odplatou za karikatury Mohammeda
Švédská ministryně zahraničí padla kvůli Mohamedovým karikaturám
Írán otiskl odvetu za karikatury proroka Mohameda
Dánské noviny se omluvily muslimům za karikatury

Lukáš Vincourek, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme