Krach daňového balíku otřásá vládní koalicí

Vláda prohrála ve sněmovně svůj boj o změnu daňových zákonů. Kabinet si od zákona sliboval přísun peněz na obnovu země po povodních. Předloze však scházel jediný hlas unionistky Hany Marvanové, která zvedla ruku proti. Koaliční partneři v tuto chvíli přemýšlí, jaké důsledky z neúspěšného hlasování vyvodí. Jak exkluzivně pro Radiožurnál sdělil předseda vlády Vladimír Špidla, možná je i rekonstrukce vlády bez Unie svobody-DEU. Premiér už nabídl lidovcům menšinový kabinet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hana Marvanová

Hana Marvanová | Foto: Michal Krumphanzl

Pro daňové změny se vyslovilo 99 poslanců, proti bylo 96 a tři se zdrželi hlasování. Ve sněmovně bylo přítomno 198 zákonodárců. Rozhodující se ukázala neúčast Jana Kavana a hlavně rozhodnutí unionistky Hany Marvanové hlasovat proti předloze. Reakce poslanců na toto rozhodnutí byly bouřlivé. Zejména lidovci a sociální demokraté neskrývali pobouření.

Neschválení vládního návrhu považuje premiér Vladimír Špidla za porušení koaliční dohody a je třeba podle něj rychle reagovat. Radiožurnálu potvrdil, že může dojít k rekonstrukci vlády bez Unie svobody-DEU. "Jednání probíhají a toto je jedno z možných řešení, mohu říci jedno z pravděpodobných řešení," uvedl. Tato situace podle premiéra nepovede k pádu jeho vlády.

Hana Marvanová a Jan Kasal při hlasování | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK
Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla: Rekonstrukce vlády je pravděpodobná

Vladimír Špidla po večerním jednání předsednictva ČSSD nevyloučil ani variantu setrvání současnáé vládní koalice. Podmínkou ale je odchod Hany Marvanové z parlamentních funkcí. "Kdyby se Hana Marvanová vzdala mandátu a odešla ze sněmovny, je možnost uvažovat o pokračování koalice," řekl premiér.

Republikový výbor Unie svobody-DEU večer navrhl Haně Marvanové, ať sama zváží, zda se vzdá poslaneckého mandátu či nikoli. Většina vedení strany soudí, že křehká vládní koalice ČSSD, lidovců a US-DEU se po dnešním hlasování o daňovém balíku na její hlas nemůže spolehnout. Vyjádřit se má, jak sama řekla ve vysílání Radiožurnálu, do sobotního dopoledne.

Marvanová je ale přesvědčena, že koaliční dohodu neporušila. "Vládní daňový balíček nebyl součástí vládní koaliční smlouvy a pro mě bylo překvapením, proč vláda takto rychle v legislativní nouzi sem předkládá daňovou reformu," řekla.

Možný rozpad vlády připustil i šéf lidovců Cyril Svoboda. "Samozřejmě, že ve vážné úvaze je i rekonstrukce vlády." Na otázku, zda se rozpadne i partnerství lidovců s Unií Svobody-DEU, odpověděl zatím vyhýbavě. "Co bude, to uvidíme. Ta vláda dostala důvěru, ta vláda nemusí padnout, ale může být rekonstruována." Celá věc je podle Svobody vážná a bude záležet především na rozhodnutí premiéra Špidly.

ČSSD bude s koaličními partnery dále jednat. K řešení pak chce podle Špidly dospět nejpozději do pondělního dopoledne. Jak Špidla dodal, koaliční dohoda je obsahově dobrá, unie ji ale porušila. Kdyby se začalo vážně uvažovat o rekonstrukci vlády, chtěl by premiér stihnout konzultaci s prezidentem Václavem Havlem ještě před jeho úterním odletem do Spojených států.

V případě vzniku menšinové koalice ČSSD a KDU-ČSL by musela vláda hledat podporu napříč politickým spektrem, tedy také u komunistů. Ti už dříve slíbili, že by takovou vládu podpořili. Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip dnes Radiožurnálu znovu potvrdil, že KSČM by se tomu nebránila.

Podle předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka chce premiér Vladimír Špidla zúžit vládní koalici na dva subjekty: ČSSD a KDU-ČSL. Grebeníček to uvedl po dnešním setkání se Špidlou po hlasování. Grebeníček také řekl, že se se Špidlou shodli na tom, že budou muset posoudit volební programy svých stran.

Ačkoli se spekuluje o možné rekonstrukci vlády, šéf poslaneckého klubu Unie svobody Karel Kühnl o ničem takovém neuvažuje. "Z naší strany to nebude mít na vládu dopad, nebudeme vládu žádným způsobem nabourávat. Jestli dostaneme nabídku většího počtu míst ve vládě, tak jsme pro rekonstrukci. Jestli nás nebudou ve vládě chtít, tak tam samozřejmě nebudeme," prohlásil. Případné menšinové vládě by unionisté podle Kühnla řekli rozhodné ne.

Předseda ODS Václav Klaus odmítl o rekonstrukci vlády spekulovat, nicméně posílení české pravice ODS bránit nebude. "Já nechci tvrdit, že to je v dané chvíli šance pro totální rekonstrukci politického systému u nás, to bychom asi předbíhali. Ale o tom, že náš zájem o regeneraci pravice, na pokus o převedení některých politických stran zleva znovu doprava a jistou komunikaci s ODS, o to stojíme, a pokud vznikne sebemenší možnost abychom k tomu mohli přispět, tak k tomu určitě přispějeme," řekl Klaus.

Špidlův kabinet podle Václava Klause využil povodně k prosazení levicových představ o daňovém systému. Klausovi poslanci podali vlastní návrh, jak přispět k likvidaci škod, které zůstaly po srpnových záplavách. ODS proto odmítá tvrzení premiéra Špidly, že právě ona zablokovala řešení povodňových škod.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý pojmenoval vládní návrh jako "dort pejska a kočičky, ze kterého bude každého bolet břicho. Takzvaná milionářská daň podle Tlustého příjmy státu nezvýší, má jen zakrýt zdražování. "Ona milionářská daň je zástěrka. Je to červený hadr, kterým přikryla vládní koalice ty skutečné cenové změny, který má odpoutat všechny ty, kteří to nakonec opravdu zaplatí," domnívá se Tlustý.

Podle představ kabinetu se od 1. ledna příštího roku měly upravit sazby daně z přidané hodnoty z pěti na sedm procent, měla být zavedena takzvaná milionářská daň a zvýšení čekalo i spotřební daně u cigaret, alkoholu a benzínu. Navrhované změny mely podle odhadu Špidlovy vlády už v příštím roce přinést do státní pokladny 10,4 miliardy korun.

Markéta Kaclová, Milada Richterová, Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme