Marvanová mandát nesloží, vláda bude nejspíš bez unionistů

Tři měsíce po parlamentních volbách čelí česká vláda první velké krizi. Není totiž vyloučeno, že se změní z většinové na menšinovou. Vše směřuje k tomu, že kabinet budou tvořit pouze zástupci ČSSD a KDU-ČSL. Premiér Vladimír Špidla už byl vedením ČSSD poveřen jednáním o obměně vlády bez unionistů. Krizi odstartovala jejich bývalá předsedkyně Hana Marvanová, když nevyhověla požadavku premiéra ani naléhání svých kolegů, aby se vzdala poslaneckého mandátu kvůli hlasování proti vládnímu návrhu povodňového daňového balíku. Marvanová odstoupí pouze z postu místopředsedkyně sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hana Marvanová

Hana Marvanová | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Ve vládě zřejmě skončí unionisté Pavel Němec, Vladimír Mlynář a Pavel Němec, tedy ministři pro místní rozvoj, bez portfeje a vicepremiér pro vědu. Takový je závěr Ústředního výkonného výboru ČSSD, který jednal v pražském Kongresovém centru. Unie svobody totiž podle něj jednoznačně porušila smlouvu o koaliční spolupráci. "Předpokládám, že ministři za Unii svobody budou nahrazeni jinými ministry," oznámil premiér Vladimír Špidla.

V Kongresovém paláci se objevily zatím nepotvrzené informace, že tři členové vlády reprezentující Unii svobody-DEU možná podají demisi. Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec však Radiožurnálu sdělil, že vyčká na výsledek dalších jednání.

Premiér má sice představu o nových jménech, ale zatím je odmítl sdělit. Ministry chce Špidla vyměnit co nejdříve, a to i přesto, že vůči nim nemá žádné výhrady. "Klíčové je, že paní poslankyně Marvanová zůstává poslankyní Marvanovou, což vytváří poměrně komplikovanou situaci," řekl Špidla. Nové ministry bychom mohli znát v pondělí.

Ozývají se hlasy, že jedno z unionistických míst ve vládě - ministerstvo pro informace - zanikne. Sám Špidla ale tuto informaci nepotvrdil, stejně jako to, že zatím není jasné, jak si sociální demokraté a lidovci uvolněná křesla rozdělí. O tom, jak nakonec složitá jednání dopadnou, bude jasno v neděli dopoledne. Špidla si totiž dohodl schůzku jak s předsedou lidovců Cyrilem Svobodou, tak se šéfem unionistů Ivanem Pilipem.

Špidla vedení své strany ujistil, že v případě menšinového kabinetu bude pro své předlohy hledat podporu napříč politickým spektrem. Není totiž podle něj možné, aby důležitá rozhodnutí závisela na jediném poslanci. S podporou výlučně od komunistů nepočítá. "V každém případě je výhodnější pro každou menšinovou vládu, když se neváže na jednoho partnera, ale já jsem nejednal s komunisty o žádných podmínkách podpory," řekl.

Komunisté se už nechali slyšet, že strana podpoří menšinový kabinet sociálních demokratů a lidovců, bude-li více akcentovat ty části programového prohlášení, které jsou "osou její politiky". Místopředsedové Miloslav Ransdorf a Jiří Dolejš dnes shodně uvedli, že mají na myslí sociální politiku a ekonomický růst.

Šéf lidovců Cyril Svoboda půjde na jednání s tím, že pokud pro to bude šance, podpoří setrvání unionistů ve vládě. "Unie svobody jsou naši partneři a byli bychom rádi kdyby byla možná jejich účast na vládě. Záleží ovšem na dohodě všech tří partnerů, my budeme usilovat o tu maximálně možnou míru," sdělil Radiožurnálu. Odpoledne se pak budou situací zabývat stranické orgány KDU-ČSL.

Případnou rekonstrukci vlády by chtěl premiér konzultovat s prezidentem Václavem Havlem ještě před jeho úterním odletem do Spojených států. Zatím je premiér s Havlem ve stálém telefonickém kontaktu. Průběžně ho informuje o stavu politických jednáních. Prezident je připraven na všechna možná řešení, ta jsou ale v rukou premiéra a politických stran, prohlásil mluvčí Havla Ladislav Špaček. Podle něj není vyloučená ani schůzka s Václavem Havlem.

Vedení unie po Marvanové požadovalo rezignaci proto, že ve sněmovně nezvedla ruku pro vládní návrh daňových úprav, který poté nebyl přijat. Hana Marvanová je ale přesvědčena, že koaliční dohodu neporušila. "Vládní daňový balíček nebyl součástí vládní koaliční smlouvy a pro mě bylo překvapením, proč vláda takto rychle v legislativní nouzi sem předkládá daňovou reformu," řekla.

Radiožurnálu potvrdila, že zůstane poslankyní, ale vzdá se křesla místopředsedkyně sněmovny. Odchod z Unie svobody-DEU zatím neplánuje. "Byla jsem zvolena voliči, také jsem dostala poměrně značnou podporu voličů. Domnívám se, že jsem se nedopustila žádného nečestného jednání, či kterým bych se zpronevěřila poslaneckému slibu," trvá na svém Marvanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Marvanová: Zůstávám poslankyní

"Je to svobodné rozhodnutí každého člověka a my to vnímáme tak, že jsme v situaci strany, která má v poslanecké sněmovně devět poslanců, za které je schopná ručit, že jsou připraveni splnit slovo ve věcech, které se demokratickými mechanismy schválí," reagoval na krok Marvanové předseda Unie svobody Ivan Pilip. Radiožurnálu řekl, že v případě Hany Marvanové nešlo o první případ, kdy hlasovala proti svému poslaneckému klubu.

Místopředseda ODS Ivan Langer považuje krok Marvanové za projev odpovědnosti vůči voličům. "Beru její projev jako postoj maximální odpovědnosti vůči občanům, kteří jí dali dramaticky nejvíce hlasů ze všech unionistických poslanců, a myslím si, že je v tomto smyslu správný," hájí Marvanovou Langer. Dodal, že vláda bez Unie svobody-DEU by pro občanské demokraty byla nepřípustná.

Ústřední výkonný výbor ČSSD také rozhodoval o způsobu výběru prezidentského kandidáta. Strana se bude v referendu dotazovat na nejvhodnějšího kandidáta nejen straníků, ale i všech občanů. Vedení sestaví seznam vhodných osobností, který pak předloží veřejnosti. ČSSD chce nominovat vlastního kandidáta už v prvním kole. Měl by být znám v polovině prosince. Časový harmonogram referenda vedení strany zatím neprojednávalo.

Předchozí vývoj ve zprávách Poslanci odložili rozhodnutí o daních na pátek a Krach daňového balíku otřásá vládní koalicí.

Milada Richterová, Dana Jaklová, František Lutonský, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme