Vládní krize zřejmě zažehnána

Rozhovory o úpravách ve vládě vstupují do dalšího kola. V Lidovém domě se večer sešlo předsednictvo sociální demokracie. Poté se mají znovu setkat Vladimír Špidla, Cyril Svoboda a Ivan Pilip. Jednání se ale protahují a jednají této trojice se zřejmě uskuteční až někdy v noci. Je však už známo, že rekonstrukce vlády se pravděpodobně uskuteční v jemnější podobě - unionisté zůstanou v kabinetu, ale v menším počtu. Podle zdrojů blízkých Lidovému domu se nejčastěji hovoří o odstoupení ministra pro místní rozvoj Pavla Němce. Jeho nástupcem by se mohl stát současný předseda sněmovního výboru pro regionální rozvoj a pardubický lídr ČSSD při červnových parlamentních volbách Radko Martínek. Němec by pak mohl usednout na křeslo místopředsedy sněmovny, na které rezignovala Hana Marvanová. Na tom by se ale muselo shodnout nejen vedení sociálních demokratů, ale i premiér Špidla se šéfy unionistů a lidovců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hana Marvanová a Jan Kasal při hlasování

Hana Marvanová a Jan Kasal při hlasování | Foto: Michal Krumphanzl

Vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU bude zřejmě pokračovat v současném složení. Prozradil to místopředseda Unie svobody-DEU Robert Kolář. Unionisté, kteří mají nyní v kabinetu Vladimíra Špidly tři ministry, ovšem o jedno či dvě křesla přijdou. Další jednání předsedů koaličních stran o rekonstrukci vlády se má konat později večer. Odpolední jednání celostátní konference KDU-ČSL bylo proto zrušeno. Dopolední schůzka předsedů ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU v pražské Kramářově vile o rekonstrukci vlády trvala osmdesát minut. Premiér Vladimír Špidla, ani Cyril Svoboda a Ivan Pilip po jednání neposkytli žádné informace. Svoboda a Pilip odjeli ze sídla českého premiéra stejným způsobem, jako do něj ráno před desátou hodinou přijeli - v uzavřených vozech.

Žádné informace zatím nemá jeden ze tří unionistických členů kabinetu - ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. "Věnoval jsem se svým věcem a počítám, že k večeru mne budou kolegové informovat. Na těch jednáních jsem nebyl, vím, že se nějaké schůzky dopoledne konaly respektive mezi předsedy stran vládní koalice a já věřím, že nějakou variantu najdou nebo našli. Nevím v současné době o ničem, o nějakém posunu, který by byl.

Lidovci půjdou na večerní jednání s premiérem Špidlou s cílem zachovat nynější složení vlády. Radiožurnálu to potvrdil předseda strany Cyril Svoboda."KDU-ČSL hledá řešení nastalé situace tak, aby se našlo řešení s plnou účastí Unie svobody. To byl náš dlouhodobý cíl. Myslím si, že je to důležité, protože všichni neseme odpovědnost za uzavření koaliční smlouvy, za její naplnění a za naplnění programového prohlášení."

Ve vládě by mohli skončit unionisté Pavel Němec, Vladimír Mlynář a Pavel Němec, tedy ministři pro místní rozvoj, bez portfeje a vicepremiér pro vědu. Takový je závěr Ústředního výkonného výboru ČSSD, který jednal v pražském Kongresovém centru. Unie svobody totiž podle něj jednoznačně porušila smlouvu o koaliční spolupráci. "Předpokládám, že ministři za Unii svobody budou nahrazeni jinými ministry," oznámil premiér Vladimír Špidla.

Případnou rekonstrukci vlády by chtěl premiér konzultovat s prezidentem Václavem Havlem ještě před jeho úterním odletem do Spojených států. Zatím je premiér s Havlem ve stálém telefonickém kontaktu. Průběžně ho informuje o stavu politických jednáních. Prezident je připraven na všechna možná řešení, ta jsou ale v rukou premiéra a politických stran, prohlásil mluvčí Havla Ladislav Špaček. Podle něj není vyloučená ani schůzka s Václavem Havlem.

Markéta Kaclová, Stanislav Vintr, Ladislav Dvořák, František Lutonský, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme