Ozvěny dne 28. února 2005

28. únor 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Nejméně 125 mrtvých, taková je bilance sebevražedného útoku v irácké Hille.

Kolínská automobilka rozjela sériovou výrobu.

Špion Roman Liener byl možná zároveň běloruským agentem.

Papež Jan Pavel II. se úspěšně zotavuje z tracheotomie.

Ozvěnami dne vás provede Jana Lejpová. Hezký podvečer.

Další mrtví v Iráku

Nejméně 125 Iráčanů zemřelo a zhruba 150 jich bylo zraněno při sebevražedném atentátu v iráckém městě Hilla jižně od Bagdádu. Nálož ukrytá v automobilu vybuchla podle policie u fronty uchazečů o práci ve státní správě, kteří čekali na lékařské vyšetření před zdravotním střediskem nedaleko radnice. Exploze zasáhla i nedalekou tržnici a mnoho obchodů v okolí. Umíraly při ní ženy a děti. Podrobnosti má redaktor Vít Pohanka.

Vít Pohanka: Dnešní sebevražedný útok v půlmilionové Hille sto kilometrů od Bagdádu je nejkrvavější samostatnou akcí iráckých ozbrojenců od konce války v roce 2003. Počty obětí sice byly v některých dnech vyšší, vždy šlo ale o koordinované akce na více místech. I proto jsou dnešní televizní záběry zkrvavené ulice i na irácké poměry neobvykle drsné. Hilla je převážně šíitské město a ozbrojenci si právě šíitské obyvatele vybírají za cíle svých útoků ve snaze vyvolat pocit nejistoty a neklidu u této většinové skupiny obyvatel, jejíž představitelé zvítězili v nedávných volbách. Americký generál Peter Chiarelli je zodpovědný za bezpečnost v Bagdádu a okolí a uvádí, že se pokračující násilí neodráží na výcviku iráckých vojáků ani policistů.

Peter Chiarelli: Nedošlo k žádnému zpomalení v našem náboru, to se týká policistů i vojáků. Stále se jich hlásí víc, než kolik jich dokážeme školit.

Vít Pohanka: Říká mimo jiné generál Chiarelli. Skutečností ale je, že Iráčané stále postrádají to, co si většina z nich od pádu Saddáma Husajna slibovala. Klid a bezpečný život. Dnešní útok v Hille je toho smutným důkazem.

Kolínská automobilka začala s výrobou

V Kolíně se začaly vyrábět cizí značky aut. Automobilka TPCA, kterou u Kolína postavilo konsorcium Toyota, Peugeot, Citröen zahájila sériovou výrobu. Počítá, že do jednoho roku z linek začne sjíždět až 300 tisíc nových vozů. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban vidí otevření automobilky jako zlomové. České ekonomice byl měl provoz totiž značně přilepšit.

Milan Urban: Česká republika skutečně v roce 2005 bude největším výrobcem automobilů na světě, počítáno na hlavu, neboť celkem by se mělo vyrobit zhruba 800 tisíc automobilů. Já si myslím, že letošní rok, kdy se daří exportu a kdy se ještě rozběhne tato automobilka, může znamenat opravdový přelom a že se dostaneme z hlediska zahraničního obchodu do přebytku nebo do rovnováhy.

Pokračování kauzy konkurzních podvodů

Rozsáhlá kauza kolem konkurzních podvodů, z nichž viní policie skupinu kolem soudce Jiřího Berky, má prvního odsouzeného. Stal se jím podnikatel Peter Schwarcz. Toho dnes poslal pražský Městský soud za podvod nepodmíněně na šest a půl roku do vězení s ostrahou. Soudní líčení sledoval reportér Pavel Otto.

Pavel Otto: Schwarcz má zároveň uhradit škodu za necelých 20 milionů korun. Podvodu se podle soudu dopustil při koupi a následném prodeji klášterecké firmy ZKL. Tu poslal do konkurzu právě Berka a správcem konkurzní podstaty ustanovil Daniela Thonata. Schwarz trvá na tom, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Peter Schwarcz: Tak je to rozsudek, no. Odvolal jsem se proti němu, podle mého názoru rozsudek neodpovídá skutečnosti, jak probíhala a musíme v odvolacím řízení to dokázat.

Pavel Otto: Rozsudek není zatím pravomocný právě proto, že se Schwarcz na místě odvolal. Případem se tak bude zabývat ještě pražský Vrchní soud. Předseda trestního senátu Petr Novák dnes řekl, že Schwarz je vinen, protože nedodržel smlouvu ohledně prodeje kláštereckého podniku ZKL. Když se firma ocitla v konkurzu, požádali Schwarcze o jeho koupi zástupci holdingu ZKL, jehož byl klášterecký výrobce ložisek dceřinou společností. Podle soudu připravil následně Schwarcz holding o 47 milionů korun. Navíc dceřinou firmu postoupil slovenské konkurenci. Ředitel holdingu ZKL Jiří Prášil říká, že správce konkurzní podstaty Thonat jemu a dalším představitelům ZKL vyhrožoval, ať se proti konkurzu neodvolávají.

Jiří Prášil: Do firmy v Klášterci najedou dva Mercedesy plný těch bodyguardů, že, obsadí vám správní budovu, obsadí zasedací místnost ředitele, obstoupí vás a teď začíná jednání se správcem konkurzní podstaty panem Thonatem.

Pavel Otto: Ačkoliv měla klášterecká ZKL účetní hodnotu 100 milionů korun, Thonat ji ocenil jen na 40 milionů. Dalších 7 milionů, které zaplatil Schwarcz zřejmě inkasovaly, alespoň podle tvrzení policejních vyšetřovatelů, osoby kolem Berky, obviněné ze zločinného spolčení. Schwarcz dnes tvrdil, že takzvaným bílým koněm Berky, Thonata a dalších nebyl.

Obvinění vojenského špiona Lienera

Vojenská rozvědka a policie viní vojenského špiona Romana Lienera z toho, že zpronevěřil víc, jak dva miliony korun, neoprávněně využíval služební auto a počítač s utajovanými materiály. Navíc podle reportéra Jana Hrbáčka šetří i podezření, zda Liener nespolupracoval s Běloruskou tajnou službou.

Jan Hrbáček: Policie stíhá Romana Lienera například kvůli tomu, že měl zpronevěřit přes milion korun na provoz krycí firmy v Rudné u Prahy nebo 20 tisíc dolarů na zřízení další krycí společnosti v Bělorusku. K soukromým účelům měl také použít 10 tisíc dolarů, které byly určeny jako odměna informátorovi v Bělorusku. Policie dále vojenskému špionovi klade za vinu, že si po odchodu ze služby nechal počítač s tajnými dokumenty. Měl také užívat služební vůz v hodnotě 700 tisíc korun. Šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím z ODS míní, že služba v kauze Liener dostatečně nehájila své zájmy.

Jan Vidím: Kontrolní mechanizmy zafungovaly, ale bohužel zřejmě pozdě. Ty měly zafungovat už ve chvíli, kdy vznikalo podezření. Vojenští zpravodajci musejí být schopni zafungovat ještě před tím, než se objeví vůbec jenom podezření.

Jan Hrbáček: Lienerův obhájce Zdeněk Bičan tvrdí, že je celý případ vykonstruovaný. Konkrétnější ale nebyl, čeká na to, až ho klient zprostí mlčenlivosti. Sám Liener tvrdí, že vůz a počítač s tajnými dokumenty si měla převzít tajná služba a on na to jen čekal. Přestože to vojenská rozvědka zatím popírá, prověřuje i to, zda Liener nebyl takzvaným dvojitým agentem. Lienerovo jméno se v podobné souvislosti objevilo už v roce 1998, kdy polská vojenská kontrarozvědka oznámila, že se český zpravodajský důstojník pokusil zverbovat polského kolegu. Jedním z hlavních aktérů tehdejší zpravodajské hry byl Luděk Knybl, tchán obviněného špiona Lienera. Vedení vojenské rozvědky prověřovalo, zda informace získávané v Polsku neměly být určeny pro zpravodajské agentury některé z východních zemí. Vyšetřování aféry ovšem vyznělo do ztracena.

Demonstrace proti vládě v Bejrútu

V libanonském Bejrútu stále pokračuje demonstrace stoupenců opozice. Přibližně 60 tisíc lidí požaduje odstoupení vlády, důsledné vyšetření atentátu na bývalého premiéra Rafíka Harírího a stažení syrských vojsk ze země. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev, protesty pokračují i přes zákaz shromažďování, který v Libanonu platí od dnešního rána.

Jaromír Janev: Zatím nedošlo k žádným násilným srážkám. Vojáci i policisté se snažili vyhnout jakýmkoliv konfliktům. Libanonská televize LBC uvedla, že libanonský parlament v těch chvílích zahájit diskusi o vyslovení nedůvěry vládě, kterou navrhli opoziční poslanci. Nelze zatím odhadnout, zda jednání skončí už dnes nebo bude prodlouženo i na zítřek, případně na další dny. V průběhu dne obvinili opoziční poslanci na bouřlivém zasedání vládu z plánování atentátu na Rafíka Harírího a vyzvali ji k odstoupení. Vláda to zatím odmítla.

Zdravotní stav Jana Pavla II.

Papež Jan Pavel II. se po operaci dobře zotavuje. Oznámil to Vatikán ve zprávě o zdravotním stavu hlavy katolické církve. Jak dodává spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi, papež je v římské nemocnici Gemelli už pátý den.

Vědunka Lunardi: Vatikánské komuniké bylo stručné, ale vyznělo optimisticky. Zdravotní stav papeže je celkově dobrý. Po operaci tracheotomie z minulého čtvrtka se neobjevily žádné komplikace a dobré jsou rovněž výsledky všech testů a vyšetření. Jan Pavel II. tráví několik hodin denně v křesle a začal s dýchací a hlasovou rehabilitací. Další lékařská zpráva bude zveřejněna až ve čtvrtek 3. března. Dnešní komuniké nehovoří o tom, jak dlouho bude papež hospitalizován. Podle lékařů je dnes ještě předčasné hovořit o tom, kdy se Jan Pavel II. bude moci vrátit do Vatikánu.

Revize ústavy ve Francii

Francouzský parlament schválil velkou většinou ústavní změny, které jsou nutné k ratifikaci evropské ústavní smlouvy. Poslanci a senátoři hlasovali na společném zasedání ve Versailles. Detaily zná spolupracovnice Radiožurnálu Veronika Uhlířová.

Veronika Uhlířová: Revize ústavy byla schválena většinou 730 hlasů proti 66. Proti změně ústavy hlasovali především komunisté a pak několik poslanců z vládnoucí gaullistické strany. Po definitivním přijetí této revize je nyní cesta volná k referendu, kterým se mají Francouzi vyjádřit k evropské ústavní smlouvě. Referendum by mělo proběhnout ještě před začátkem léta. Nová revize ústavy spočívá ve 4 článcích, mimo jiné ustavuje povinnost referenda při přijímání nových členů do Evropské unie. Od začátku páté republiky v roce 1958 jde už o 13. změnu ve francouzské ústavě.

Nedostatek výtisků euroústavy u nás

Ani 4 měsíce po loňském podpisu evropské ústavy není tento klíčový dokument v Česku v tištěné podobě stále k mání. A to i přes to, že podle dřívějších slibů ministerstva zahraničí už dávno měl být. Euroústavu dnes marně sháněl i reportér Radiožurnálu Vít Dvořák.

Vít Dvořák: Tak třeba počátkem února ministerstvo zahraničí tvrdilo, že hned několik tisíc výtisků euroústavy, určených pro obyčejné lidi, bude k mání 11. února. Nebylo. Nakonec výtisky dorazily do Informačního eurocentra v pražské Rytířské ulici až teď, jenže v tak malém množství, že k mání zase nejsou. Jedině pro ty, co si euroústavu už dřív zamluvili. Dnes proto úředníci začali brát další rezervace na další zásilku, která ale přijde neznámo kdy. Někde nedostali vůbec nic. Třeba v Eurocentru v Liberci.

Pavel Branda: Co se týká té tištěné verze ústavy, tam je v současné době potřeba do tisku upravit nějaké překladové chyby, že to je otázka měsíce, měsíce a půl.

Vít Dvořák: Ani pak se ale na všechny nejspíš nedostane, dodává vedoucí libereckého Eurocentra Pavel Branda.

Pavel Branda: Tady to buď můžou prostudovat, pakliže jich bude dostatek, tak by si mohli třeba i zapůjčit nebo odnést domů.

Vít Dvořák: Vyjádření od ministerstva zahraničí jsme se za celý den nedočkali, i když je debata o ratifikaci euroústavy u nás už v plném běhu, její text je tak k dispozici pořád jenom na internetu. Zdaleka ne každý má ale počítač a navíc stahování dokumentu trvá velmi dlouho.

Přehled dalších zpráv

Přechodná opatření do doby, než u nás začne platit elektronické mýtné budou muset schválit okolní státy, poté Evropská komise a Evropská rada. Upozornil na to ministr dopravy Milan Šimonovský tím, že první jednání v Polsku a na Slovensku očekává v polovině března. Podrobnosti uslyšíte po 21. hodině v pořadu Stalo se dnes.

Soudce zastavil trestní stíhání bývalého vedení elektrárenské společnosti ČEZ kvůli porušování závazných pravidel hospodářského styku. K verdiktu ohledně obžalovaného exšéfa ČEZu Jaroslava Míla a dalších tří mužů z představenstva dospěl trestní senát mimo hlavní líčení. O vině nerozhodoval.

Kolektivní smlouva Českých drah

Do dnešní půlnoci má Federace strojvůdců čas na podepsání kolektivní smlouvy s Českými drahami. Pokud tak neučiní, skončí od zítřejšího rána platnost letošní kolektivní smlouvy, podepsané s ostatními odborovými centrálami železničářů. Strojvůdci už dříve řekli, že smlouvu, ve které nedostanou profesní příplatek, nepodepíší. Celé vyjednávání se všemi centrálami se tedy zřejmě vrátí na začátek. Vedení Českých drah je připraveno předložit návrh nové smlouvy příští týden. Potvrdil to mluvčí podniku Petr Šťáhlavský.

Petr Šťáhlavský: Nový návrh předložíme odborům a nechceme o něm hovořit v médiích dříve, než ho předložíme našim partnerům, nicméně lze očekávat, že bude vycházet z textu, na kterém jsme se již v závěru loňského roku a na počátku letošního shodli a hlavním tématem vyjednávání bude otázka mezd a především výše příplatků, tedy požadavku Federace strojvůdců.

Přestřelka na Sokolovsku

Při noční přestřelce u Habartova na Sokolovsku byli postřeleni dva policisté. Zasahovali v areálu přepravní firmy proti jejímu ozbrojenému majiteli, který zbraní vyhrožoval svému zaměstnanci a nutil ho, aby odjel s kamionem do Německa. Podrobnosti o nočním zásahu nám řekl mluvčí západočeské policie Jiří Soukup.

Jiří Soukup: Když tři policejní hlídky vstoupily do areálu, začal po nich muž bez varování střílet. Dva policisté byli zasaženi do nohou. Na vyzvání, aby se střelec vzdal, odpověděl další střelbou, kterou policisté opětovali. Také střelec byl zasažen a až poté kapituloval a byl zadržen. Oba policisté i střelec skončili v nemocnici, jeden z policistů byl po ošetření propuštěn do domácího léčení. V dalším vyšetřování případu se pokračuje.

Odhalení padělatelské dílny

Severomoravští policisté odhalili padělatelskou dílnu. Obvinili třiatřicetiletého muže z Nového Jičína, který ve svém bytě na počítači vyráběl falešné pětistovky a dvoutisícovky. Našli tam několik set padělaných bankovek stejného sériového čísla. Právě tím je podle kriminalistů případ ojedinělý. Pachatele zatkli v Libině na Šumpersku poté, co zaplatil padělkem v prodejně potravin. Informace má redaktorka Andrea Čánová.

Andrea Čánová: Jak upřesnila severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková, obviněný neměl dosud potíže se zákonem a po dopadení se ke všemu přiznal.

Dagmar Bednarčíková: Muž se v kvalitě padělků neustále vylepšoval. Zatímco jeho první pokusy byly odhaleny krátce po udání, poslední byly již velmi povedené a byly nalezeny vesměs až v bankách. Kromě počítačového zpracování využíval i své umělecké sklony a bankovky před tiskem postupně upravoval i ručně.

Andrea Čánová: Česká národní banka přitom v minulých dnech oznámila, že zločinci více padělající výměnu, přibylo falešných eur. Leopold Sturka z Centrální banky odhaduje, že se můžeme téměř stoprocentně spolehnout na to, že z bankomatu dostaneme pravé peníze.

Leopold Sturka: Banky nás ujišťují v řadě případů, že používají do bankomatů peníze, které jsou zpracovávány Českou národní bankou.

Andrea Čánová: Padělateli bankovek hrozí až desetileté vězení.

Američtí Oscaři

V napínavý, tříhodinový souboj dvou velkých osobností Hollywoodu se v noci na dnešek změnilo 77.vyhlašování cen Americké filmové akademie. V mnoha kategoriích proti sobě stáli Martin Scorsese s filmem Letec a Clint Eastwood, režisér, producent a herec v hlavní roli ve snímku Million dolar baby. Jak zaznamenal zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, Letec si připsal více Oscarů, ale přesto na pódiu Martin Scorsese nepřevzal jedinou sošku.

Miroslav Konvalina: Nejcennější trofeje, tedy Oscara za nejlepší film a cenu pro nejlepšího režiséra převzal Clint Eastwood, Hilary Swank, která si v jeho filmu zahrála hlavní roli boxerky získala Oscara pro herečku v hlavní roli. Snímek Letec sice získal 5 Oscarů, ale ani po masivní kampani se opět nedočkal Leonardo DiCaprio. V obálce pro nejlepšího herce v hlavní roli bylo totiž podle očekávání jméno Jamieho Foxxe, který hrál Raye Charlese. Nejlepším animovaným filmem jsou Úžasňákovi. Do Španělska letí Oscar za cizojazyčný film Hlas moře, svého Oscara také obecenstvu ukázal Horst Barbulla, vyznamenaný za teleskopické jeřáby, vyráběné v Plzni.

Rekapitulace

Počet obětí po atentátu v iráckém městě Hilla stoupá. Podle nejnovějších informací jich je 125. Podle všeho se ale ještě nejedná o konečné číslo.

Kolínská automobilka rozjela sériovou výrobu. Konsorcium Toyota, Peugeot, Citröen počítá s tím, že do jednoho roku z linek začne sjíždět až 300 tisíc nových vozů.

Špion Roman Liener byl možná zároveň běloruským agentem. Toto podezření šetří jak vojenská rozvědka, tak policie. Kromě toho je Liener podezřelý z toho, že zpronevěřil víc jak dva miliony korun, neoprávněně používal služební auto a počítač s utajovanými materiály.

Zdravotní stav Jana Pavla II. se zlepšuje. Po operaci z minulého týdne se neobjevily žádné komplikace a papež už zahájil hlasovou rehabilitaci.

Tak to je vše. Ozvěny dne připravil zpravodajský tým Radiožurnálu pod vedením Miroslava Panušky.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu