Ozvěny dne 13. srpna 2005

13. srpen 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Dopingový test Šebrleho i Dvořáka byl negativní a oba atleti jsou tak očištěni.

Prezident Klaus kritizuje vládu za postoj k technoparty.

Šéf Bílého domu Bush naznačil možnost použití síly proti Íránu kvůli jeho jaderném programu.

Z Iráku se začala stahovat část italského vojenského kontingentu.

Ozvěnami dne vás provede Jana Lejpová, hezký podvečer.

Dopingové vzorky Šebrleho i Dvořáka negativní

Mezinárodní atletická federace definitivně uzavřela vyšetřování českých desetibojařů Romana Šebrleho a Tomáše Dvořáka. Dopingové vzorky obou atletů byly negativní a celá kauza, kterou včera rozpoutal finský deník Helsingen Sanomat tím skončila. Další informace připojuje přímo z Helsinek reportér Radiožurnálu Petr Souček.

Petr Souček: Vzorky byly negativní na všechny zakázané látky a metody, uvedla Mezinárodní atletická federace ve svém prohlášení a dodala, že má ujištění od helsinské antidopingové laboratoře, že neexistují důkazy o tom, že by vzorky byly jakýkoliv způsobem zmanipulovány. Vyšetřování obou českých atletů IAAF ukončila. Nečekala ani na definitivní výsledky krevních testů Romana Šebrleho, které probíhají v Lausanne. Předběžné zkoumání totiž ukázalo, že i krev světového rekordmana žádné stopy dopingu nevykazuje.

Prezidenta netěší mediální přestřelky s premiérem

Mediální přestřelky s premiérem Jiřím Paroubkem netěší prezidenta republika Václava Klause. Jak řekl v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál, očekával, že půjde o klidný vzájemný vztah. Nepovažuje za nejlepší, že premiér nasadil velmi rychle jiný tón. Podle prezidenta to není dobré pro nikoho. Podrobnosti má redaktorka Hana Hikelová.

Hana Hikelová: Prezident Václav Klaus za svou téměř půlku funkčního období jedná už s třetím premiérem. Jiří Paroubek je podle něj po Vladimíru Špidlovi a Stanislavu Grossovi nejvýraznějším představitelem jistého druhu politiky. Větší dynamiku v práci jeho vlády ale prezident nevidí.

Václav Klaus: Dnešní předseda vlády vzhledem k jisté novinářsko-mediální hyperaktivitě lépe zvládá o všem možném informovat, než zvládali jeho dva předchůdci, takže může vznikat dojem, že se více věcí dělá. Kdybych se na to díval podle jakýchkoliv měřitelných kritérií, tak bych řekl, že se více nedělá, o kousek více se o tom mluví.

Hana Hikelová: Prezident kritizuje vládu také za postoj k technoparty a k zásahu policie. Podle Václava Klause se ukazuje, že se na věc nedá dívat černobíle a vláda dělá chybu, že se staví zcela jednoznačně na jednu stranu.

Václav Klaus: Zarputilé lpění na jednom extrémním názoru prostě nemůže dopadnout dobře.

Hana Hikelová: Podle prezidenta není možné, aby zásah policie vyšuměl tím, že se odhalí pár příslušníků policie, kteří tvrději zasáhli. Postavit mimo službu 4 policisty je podle něj falešné řešení.

Václav Klaus: Převést to na tuhletu věc by bylo zbavení se jakékoliv zodpovědnosti a ta zodpovědnost je politická, ta zodpovědnost je ministerská, ta zodpovědnost je od vedení policie, ne od toho policisty, který také neví přesně, jak v té chvíli má nebo nemá zasáhnout.

Hana Hikelová: Prezident je také přesvědčen, že by se kvůli technoparty neměly měnit zákony. Václav Klaus trvá na tom, že stávající legislativa umožňovala řešit situaci kolem technoparty úplně jinak, než byla řešena.

V kauze CzechTek padlo první obvinění, přistálo ale na straně technařů. Policie začala trestně stíhat jednoho z nich, organizátora akce Václava Šrouba. Mladý muž si od firmy Ital Invest pronajal na Tachovsku na přelomu července a srpna pozemek, na kterém se měla technoparty konat. Policie na něj ale mladé lidi nevpustila a ti proto zůstali na okolních loukách. Teď Šrouba policie viní z poškození cizí věci. Zatím nevíme, zda podnět ke stíhání podal některý z farmářů, anebo státní zástupce. Nikdo ze zúčastněných stran dnes totiž nebyl k zastižení. Jedno je ale jisté, policie bude muset technařům u soudu dokázat, že louku poškodili úmyslně.

Bush hrozí Íránu kvůli jadernému programu

Americký prezident George Bush pohrozil Íránu použitím síly. Na svém texaském ranči v Crowfordu řekl izraelské televizi, že silové řešení připadá v úvahu pouze v krajním případě, pokud se Teherán nevzdá svého jaderného programu. Jak připomíná zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, Spojené státy jsou garantem bezpečnosti židovského státu, který se netají tím, že bude-li to nezbytné, použije proti Íránu sílu sám.

Miroslav Konvalina: Je veřejným tajemstvím, že Izrael má ke své obraně jaderné zbraně a tuto výhodu by židovský stát ztratil, kdyby obdobné zbraně získal muslimský Írán, který Tel Aviv podezírá z podpory terorismu. Izraelskou televizi americký prezident ujistil, že použití síly proti Íránu je mezi možnostmi, které reálně zvažuje, ale jako každý americký prezident až jako poslední možnost. George Bush ale zároveň připomněl, že Američané k zajištění vlastní bezpečnosti síly v poslední době použili. Teherán odmítá obvinění, že se pokouší získat jadernou zbraň. Ve Spojených státech ale sílí neoficiální hlasy, vyzývající k bombardování sporných zařízení. Administrativa ale doposud nepřipouštěla, že připravuje útok na Írán.

Itálie stahuje část vojáků z Iráku

Itálie stahuje z jihu Iráku část svého vojenského kontingentu. Podle mluvčího jednotky dislokované v jihoirácké Násíriji zatím odešlo 130 příslušníků jednoho praporu, kteří už nebudou nahrazeni. Řím počítá s urychleným odchodemtří set vojáků, jejich stahování přitom mělo původně začít až v září. V rámci koaličních sil vyslala Itálie do Iráku přes odpor veřejnosti na tři tisíce vojáků. Italský premiér Silvio Berlusconi letos v březnu prohlásil, že Řím hodlá své vojáky stáhnout z Iráku do konce roku. V červenci ale upřesnil, že půjde zatím o 300 příslušníků, kteří z Iráku odejdou během září.

Příprava na likvidaci židovských osad v pásmu Gazy

Palestinští policisté se rozmisťují podél židovských osad v pásmu Gazy. Mají přispět ke klidnému průběhu likvidace židovských osad, která začne příští týden. Přímo z pásma Gazy se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Palestinští policisté mají zabránit případnému pronikání ozbrojenců nebo radikálů k útokům na osadníky nebo izraelské vojáky. Panují obavy, že se do osad pokusí proniknout desítky tisíc palestinských uprchlíků, kterých je v pásmu Gazy přes tři čtvrtě milionu. Hnutí Hamás a Islámský džihád přislíbila palestinského vedení, že útoky nepovedou. Na druhé straně izraelská policie zesiluje bezpečnostní opatření v Jeruzalémě kolem posvátných míst muslimů. Stalo se tak kvůli signálům o možném útoku pravicových extremistů na muslimské svatyně.

Kdo nese odpovědnost za smrt srílanského ministra zahraničí?

Islámští separatisté z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu odmítli, že by nesli odpovědnost za atentát na srílanského ministra zahraničí Lakšmana Kadirgamara. Toho včera neznámí útočníci zastřelili několika ranami, když jel v automobilu nedaleko svého bydliště v metropoli Kolombu. Tamilští tygři na internetových stránkách tvrdí, že pachateli mohli být příslušníci srílanské armády, kteří chtějí narušit dohodu o příměří. Prezidentka Čandrika Kumaratungová už předtím vyhlásila výjimečný stav. Hlavní město se plné policejních a vojenských hlídek.

Třetí podezřelý z případu napadení dětí ruských diplomatů

Polský soud rozhodl o vazbě třetího podezřelého v případu napadení dětí ruských diplomatů ve Varšavě, ke kterému došlo na konci července. Podle našeho tamního zpravodaje Martina Dorazína by to mohlo zklidnit napjaté vztahy mezi Polskem a Ruskem.

Martin Dorazín: Polská policie už vyslechla téměř 20 podezřelých, většina z nich ale měla na dobu útoku alibi, a proto je policie propustila. Ve vazbě jsou k dnešnímu dni tři důvodně podezřelí, trestný čin fyzického napadení se ale zatím prokázat nepodařilo.

Marius Sokolowski: Máme pocit, že s tím, že oběti útoku nedokáží přesně popsat pachatele, nepamatují si žádné charakterické detaily.

Martin Dorazín: Informoval Marius Sokolowski, mluvčí varšavské policie. Vyšetřovatelé se snaží útok dokázat na základě předmětů, které útočníci ruským mladíkům ukradli a které se u zadržených našli. V případě třetího výtržníka to ale nebyly jen věci z loupeže.

Marius Sokolowski: Obvinili jsme ho z přechovávání kradených věcí a držení drog.

Martin Dorazín: Upřesnil mluvčí varšavské policie. Podle vyšetřovatelů to nepřímo dokazuje, že motivy útoku byly spíše kriminální a že neměly politický podtext.

Problémy na silnicích o dovolené

Prázdninový provoz přináší četné dopravní zácpy na dálnicích v jižním Německu, Rakousku, Slovinsku i Chorvatsku. Příčinou jsou končící prázdniny v některých německých spolkových zemích i v Nizozemsku. V řadě zemí je také v pondělí volno kvůli svátku Nanebevzetí Panny Marie. Jak dodává zpravodaj Radiožurnálu v Chorvatsku Martin Ježek, věřící se chystají na poutě na mnoha místech země. Situace na silnicích ale není tak katastrofální, jak se předpokládalo.

Martin Ježek: Všichni, kteří přenocovali v kempech a byli v Chorvatsku autem, totiž odjeli kvůli značné nepřízni počasí už v minulých dnech. Majitelé kempů dokonce mluvili o masovém odjezdu turistů. Problémy tedy můžou vzniknout hlavně na vstupu do země a na dálnicích směrem k pobřeží. Příkladem je tunel Sviety rog na dálnici A 1 směrem do Splitu, kde se jezdí jen ve dvou pruzích. V současné době je tam několikakilometrová kolona. Chorvatský rozhlas tento víkend hodnotí jako poslední víkend, kdy do země víc turistů přijede, než kolik z Chorvatska odjede. Zlepšilo se spojení na Istrii, protože Slovinsko otevřelo nový úsek dálnice na trase z Maryboru na pobřeží. Dálniční mýtné za úsek od Maryboru do Koperu bude asi 290 korun.

Přehled dalších zpráv

Islámští extremisté se rozhodli rozšířit Svatou válku proti Západu na internetu. Zejména prostřednictvím e-mailů chtějí šířit autentické fotografie a videozáznamy o násilí. Takzvaná Brigáda mediálního džihádu tvrdí, že zahájila mediální ofenzívu už v několika jazycích na asi 1.600 internetových diskusních fórech.

Lety Britských aerolinií z londýnského letiště Heathrow se po dvoudenní stávce pozemního personálu obnovují. Tisíce cestujících ale stále čekají na start. Podle mluvčí aerolinek bude návrat k normálnímu stavu trvat až několik dnů.

Silné zemětřesení o síle 5,6 stupně Richterovy škály postihlo indonéský ostrov Lombok. Podle dostupných informací si ale otřesy nevyžádaly žádné oběti ani zraněné. Lombok společně s nedalekým Bali jsou oblíbenými turistickými destinacemi.

Za likvidaci elektroodpadu zodpovídají výrobci

Odedneška zodpovídají za likvidaci starých domácích spotřebičů výrobci. Nejen u nás, ale v celé Evropské unii musejí zabezpečit zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektroodpadu z domácností. Co nás čeká, to shrnuje reportér Marek Janáč.

Marek Janáč: Zákon nařizuje prodejci umožnit vám odevzdání starého elektrospotřebiče. To ovšem neznamená, že starou pračku necháme v obchodě, kde si koupíme novou, varuje Markéta Grünerová z ministerstva životního prostředí.

Markéta Grünerová: Každá prodejna by měla být informována, kde je nejbližší místo toho zpětného odběru použitého elektrozařízení.

Marek Janáč: Na sběrných místech nebudeme platit nic. Likvidaci elektroopadu totiž zaplatíme při nákupu nového zboží v takzvaném recyklačním poplatku. Na účtence za novou lednici najdeme částku 420 korun, za velké domácí spotřebiče zaplatíme poplatek 130 korun, televize nás přijdou na 200 korun a například vysavače na 35 korun. Protože ale ministerstvo životního prostředí nestihlo předložit prováděcí vyhlášku k novému zákonu, tento poplatek ještě není zaveden, říká mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šulová.

Karolína Šulová: Většina výrobců deklarovala, že počítá s tím, že by ceny zvedala od začátku září.

Marek Janáč: Podle evropské směrnice bude muset Česko do konce příštího roku vybrat nejméně 4 kilogramy elektroodpadu na jednoho obyvatele ročně, tedy zhruba 40 tisíc tun. Přitom za loňský rok se v naší republice nesebrala ani třetina tohoto množství.

Festival hudby v Táboře

Tisíce posluchačů už druhým dnem sledují v Táboře festival taneční a pop hudby Last Limit. Na co se můžou těšit dnes, to zjišťoval redaktor Filip Černý.

Filip Černý: I dnešní večer na tomto jednom z největších tuzemských festivalů přinese spoustu hudebních i nehudebních zajímavostí. Jak říká mluvčí pořadatele Martina Reková, připraven je program téměř pro každého.

Martina Reková: Myslím, že velkým lákadlem dneska bude o sedmé hodině adrenalinový sport, který se nazývá Baze Jump, bude skákat vlastně jeden pán z jeřábu 60 metrů, jehož padák se otevře těsně nad zemí a potom vlastně začínají ti největší interpreti, jako je Apokalyptika, Sun shine, kteří jsou teda mimochodem z Tábora a od těch půl dvanácti velmi očekávaná hvězda Nick Kale.

Filip Černý: Na festival zatím dorazilo na 15 tisíc diváků a i když kvůli tomu v táboře zhoustla doprava, tak zatím podle policie nebyly zaznamenány žádné větší dopravní komplikace nebo nehody. O bezpečnost přímo na festivalu se stará 160 příslušníků soukromé bezpečnostní agentury. Jejich šéf Martin Bek si zatím situaci pochvaluje.

Martin Bek: Drobné jako závady samozřejmě jsou, falešné pásky, nějaký pokusy o kradení stoliček, co tam jsou, ale vesměs tahle akce na počet návštěvníků, který tady jsou, probíhá zatím velice, velice v pohodě a v pořádku.

Rekapitulace

Dopingový test Šebrleho i Dvořáka byl negativní, celá kauza, kterou svým článkem vydal ve včerejším vydání finský deník Helsingen Sanomat, tak definitivně skončila bez jakékoli újmy pro české atlety.

Prezident Klaus kritizuje vládu za postoj k technoparty. Podle něj kabinet dělá chybu, že se staví zcela jednoznačně pouze na jednu stranu.

Šéf Bílého domu George Bush naznačil možnost použití síly proti Íránu kvůli jeho jadernému programu. Považuje to ale za poslední možnost, jak přesvědčit Teherán, aby se zřekl svého nukleárního projektu.

Z Iráku se začala stahovat část italského vojenského kontingentu. Zatím odešlo 130 příslušníků jednoho praporu. Řím počítá s urychleným odchodem 300 vojáků, jejich stahování přitom mělo původně začít až v září.

Tak to byly Ozvěny dne, připravil je zpravodajský tým Radiožurnálu pod vedením Igora Maňoura.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu