Ozvěny dne 12. 2. 2002

12. únor 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Za akci Asanace padaly u soudu podmíněné tresty

S tříletým podmíněným trestem odešli od soudu tři ze čtyř vysokých funkcionářů komunistického ministerstva vnitra a StB. Odsouzeni jsou za akci Asanace zaměřené na některé signatáře Charty 77. Zbývajícího obžalovaného soud osvobodil. Přelíčení sledoval Marek Janáč

Podle rozsudku se obžalovaní dopouštěli zneužívání pravomoci veřejného činitele tím, že svým podřízeným nařizovali, aby chartisty nutili k vystěhování. Tak porušovali tehdy platnou Ústavu. Jediný, kdo dnes rozsudek v soudní síni sledoval, byl bývalý náčelník 10. správy ministerstva vnitra Vladimír Stárek.

Vladimír Stárek: Bez komentáře.

Státní zástupkyně Jana Hercegová je s podmíněnými tresty spokojena. V případu Oldřicha Mézla zproštěného obžaloby pro nedostatek důkazů si ale vzala čas na rozmyšlenou.

Jana Hercegová: Zvážím, zdali ta argumentace soudu je pro obžalobu přijatelná či nikoliv, ale patrně spíše podám odvolání.

S výrokem soudu je spokojena také většina bývalých disidentů, je mezi nimi i Jan Ruml.

Jan Ruml: Já si myslím, že nejdůležitější je prostě, že byla jasně prokázána vina těch lidí a prokázán zločin Státní bezpečnosti, a ta otázka trestu v tomto už není zase tak podstatná.

Podobně smýšlí i další z disidentů, malíř a básník Zbyněk Benýšek, kterému je jen líto, že k odsouzení nedošlo už dříve.

Zbyněk Benýšek: Takže samozřejmě ten dopad na společenské vědomí se jaksi oslabuje tou délkou od té doby, co to bylo.

Spokojen ale není písničkář Vlastimil Třešňák.

Vlastimil Třešňák: Já jsem v sedmdesátých letech žádal na OPBH o nové splachovadlo na záchod. Po měsících urgencí jsem dostal kýbl, takový pocit mám i dneska.

Původně stál v této kauze před soudem i předlistopadový ministr vnitra Jaromír Obzina. Soudkyně Kateřina Kohoutková ale při předchozím přelíčení zjistila, že byl v sedmdesátých a osmdesátých letech poslancem. Trestní řízení s ním proto přerušila do doby, než bude jasné, zda jeho stíhání nebrání poslanecká imunita.

Kateřina Kohoutková: Až toto potvrzení budu mít, tak až pak bude spis poslán k Nejvyššímu soudu.

Z 31 představitelů ministerstva vnitra a krajských správ StB, kteří byli v souvislosti s akcí Asanace stíháni, jich bylo k dnešnímu dni odsouzeno pět.

Hladiny východočeských řek jsou stále rozbouřené

Hladiny východočeských řek jsou stále rozbouřené. Třetí povodňový stupeň platí na Labi v Hostinném, Debrném a Němčicích. Stav ohrožení trvá i na Divoké Orlici pod přehradou Pastviny a na Jizerce v Dolních Štěpanicích. Situaci sleduje Miroslav Ponomarev.

Na mnoha místech se voda vylila z říčních koryt. Na Trutnovsku musela situaci podle vedoucího referátu obrany a ochrany tamního okresního úřadu Jiřího Aberle řešit povodňová komise.

Jiří Aberle: To místo se jmenuje Kalná Voda, tam máme nějaké problémy, kde se to vylilo, kde byla, jedna silnice je vyřazena z provozu.

V Žírčí u Dvora Králové nad Labem situaci po celý den bedlivě sleduje tamní nedaleko bydlící obyvatelka.

Neuvedena: Ráno jsme tady byli v osm a to už teklo takhle. A !!NEROZUMÍM!! je ještě víc vody, že jo.

Vedoucí dispečinku Povodí Labe Zdeněk Novák upozorňuje, že další vývoj závisí na počasí.

Zdeněk Novák: Ty úplně nejhornější úseky toku jsou víceméně na setrvalém stavu, některé dokonce i možná v mírném poklesu, ale bohužel každá srážka se projevuje zbržděním toho klesání.

Druhý povodňový stupeň platí na Labi pod přehradou Les království, na Orlici v Týništi, na Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí, dále na řece Kamenici v obci Plavy a na Jizeře v Železném Brodě a Jablonci nad Jizerou.

Stav pohotovosti platí i na Jizeře na Mladoboleslavsku. Situace tam zatím není dramatická, ale voda bude zřejmě ještě dále stoupat. Podle mladoboleslavského policejního mluvčího Ladislava Mareše rozlitá řeka už dopoledne zaplavila tradičně silnice v Loukově a Malé Bělé. Hladina řeky se zvyšuje také v Podláskách pod Mladou Boleslaví.

Poslanci projednávají návrh zavedení školného na vysokých školách

Otázku zavedení školného na vysokých školách provází ve sněmovně rozsáhlá diskuse. Na jejím konci by měli zákonodárci rozhodnout o tom, zda návrh zákona unionisty Petra Matějů smetou se stolu nebo ne. Jednání zákonodárců sleduje Milada Richterová.

Matějů, který si uvědomuje, že jeho návrh není ve sněmovně příliš populární, se snažil více než hodinu přesvědčit své kolegy o potřebnosti příslušného zákona. Odmítá přitom argumenty odpůrců normy, že by zavedení školného diskriminovalo chudší studenty. V tomto směru zdůraznil například snahu o poskytnutí studentských přídavků.

Petr Matějů, poslanec za Unii svobody: Které dělají dneska 1 800 měsíčně pro ty nejchudší. A kdybych použil z těch 4,5 miliardy, které nám chce, nám bohatším, rozdat pan Špidla, tak já kdybych jen dvě miliardy z nich použil, tak zaplatím za všechny chudé studenty školné a ještě dám 4 500 měsíčně na životní náklady. A to by ten zákon umožňoval.

Ministra školství Eduarda Zemana ale ani tyto argumenty neuspokojují.

Eduard Zeman, ministr školství: Půjčky a podobné, tak si pan Matějů počíná jak Kristus z káni galilejské, jenže Kristus byl syn boží, takže mohl dvěma chleby nakrmit celé zástupy, zatímco pan Matějů, se obávám, není syn boží a tenhle zázrak nedokáže zopakovat. Vyberou se necelé tři miliardy, ale aby to takhle fungovalo, jak on to popisuje, by potřeboval násobek té sumy. Neumím si představit, kde ji chce vzít.

Rozprava poslanců k zákonu o financování studia na vysokých školách, stále pokračuje.

Studenti Technické univerzity v Liberci by zavedení školného nevítali

Zavedení školného by studenti Technické univerzity v Liberci příliš nevítali. Většina se bojí, že by se kvalita výuky nezlepšila a navíc by je to finančně zatížilo.

Anketa: Myslím si, že by to jako pro moji rodinu bylo náročné, protože už teďko sotva vystačíme, protože ještě ségra navštěvuje střední školu a každý den dojíždí.

No, já s tím zásadně nesouhlasím. Jsem ve druhém ročníku, musím si platit pojištění, musím se sám živit, všechno, platit ještě k tomu školné, já si myslím, že nejsem zdaleka jediný, v Praze takových studentů kolegů ve stejné situaci je třeba daleko víc, než tady u nás v Liberci, a myslím si, že je to třeba důvod k ukončení studia pro některé.

Já studuji poprvé vysokou školu, to znamená, že poprvé ne, samozřejmě ten, kdo nastupuje podruhé na druhou vysokou školu, tak je to asi normální, že by se platilo.

Mám určité obavy, že by ty peníze nešly tam, kam by měly jít.

Samozřejmě, záleželo by na poměru, jaká škola, jak vysoký by byl ten příspěvek a eventuálně jaké pomocné finanční nástroje by na to byly.

Šéf firmy, která má privatizovat Novou huť, figuruje ve skandálu T. Blaira

Šéf firmy, která má privatizovat Novou huť, figuruje ve skandálu britského premiéra. Tony Blair je obviňován z toho, že osobně intervenoval, aby pomohl firmě LNM Holding při privatizaci ocelářské firmy v Rumunsku. LNM holding je přitom také partnerem naší vlády pro privatizaci ostravské Nové huti. Podrobnosti má Petr Doležel.

Opozice Blairovi vytýká, že poskytuje výhody výměnou za finanční dar straně. Labouristé od britského podnikatele indického původu Laksmiho Mittala totiž dostali 125 000 liber, v přepočtu 6,5 milionu korun. Laksmi Mittal je nejvyšším šéfem LNM Group. Na ostrovech kauzu sleduje spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek.

Tony Blair údajně napsal rumunskému premiérovi Adrianu Nastasemu, že privatizace ocelárenské společnosti Sidex by mohla Rumunsku dopomoci k uhlazení jeho vstupu do Evropské unie. Britské opoziční strany tvrdí, že Blair osobně intervenoval na pomoc při akvizici rumunských oceláren dceřinou společností firmy LNM právě kvůli daru Laksmiho Mittala do pokladny Labour Party.

Dopis rumunskému předsedovi vlády napsal podle svých slov na radu britského velvyslance v Bukurešti a o Mittalově daru do labouristické pokladny v době svého podpisu prý nevěděl. O to zajímavější je pohled domů. Česká vláda minulé pondělí přijala plán restrukturalizace tuzemského ocelářství. Kabinet rozhodl, že bez výběrového řízení bude zahájeno exkluzivní jednání o vstupu do Nové huti s ocelářskou firmou LNM Holding, která je součástí koncernu LNM Group. Odborářům Nové huti se tento krok nelíbil. Podle místopředsedy odborů Jaroslava Marka se o případné intervenci ze strany britského premiéra dozvěděli z tisku. Jejich hlavním požadavkem je veřejné výběrové řízení.

Jaroslav Marek: Včera jsem zaregistroval v tisku, že něco podobného mělo být v Rumunsku, dneska se to dozvídám, že se to týká i České republiky a jenom to jako dokresluje a potvrzuje ty naše obavy.

Úřad britského premiéra uvedl, že Blair vždy podporuje britské firmy a že nedávno psal také do Ruska, Bulharska a České republiky. Mluvčí kabinetu Miloše Zemana Libor Rouček však o žádném dopisu neví.

Libor Rouček, mluvčí vlády ČR: Česká vláda, premiér Zeman žádný dopis v této souvislosti od Tonyho Blaira nedostal.

Eliška Wagnerová se zřejmě stane novou soudkyní Ústavního soudu

Předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová se zřejmě stane novou soudkyní Ústavního soudu. Prezident Václav Havel totiž požádal Senát o souhlas s jejím jmenováním. Vedení Nejvyššího soudu by se pak po Wagnerové měla ujmout současná předsedkyně jeho občansko-právního kolegia Iva Brožová.

V Haagu dnes začal proces se Slobodanem Miloševičem

V sídle Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu dnes začal proces se Slobodanem Miloševičem. Obžaloba bývalého jugoslávského prezidenta čítá 66 bodů a zahrnuje mimo jiné genocidu Muslimů v Bosně a zločiny proti lidskosti během válek v Kosovu a v Chorvatsku. První den procesu sledoval v Haagu zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Atmosféra v sídle Mezinárodního soudu dávala dnes najevo, že se tady řeší největší případ týkající se bývalé Jugoslávie. Soud byl zabarikádovaný satelitními vozy a ochrankou. První den procesu měla slovo obžaloba a její šéfka Carla del Ponteová prohlásila:

Carla del Ponteová: Dobře vím, že Miloševičův proces píše historii, chci zdůraznit, že proces je namířený proti Miloševičovi, nikoliv proti Srbsku nebo srbskému národu.

Řekla del Ponteová s tím, že Miloševič nese odpovědnost za nejhorší zločiny od druhé světové války. "Násilí v Chorvatsku, v Bosně a v Kosovu si vyžádalo asi 250 000 lidských životů. Je jedno, zda to byli Muslimové, Chorvaté nebo Srbové, všichni byli součástí a oběťmi Miloševičovy politiky," řekl člen obžaloby Geoffrey Knight.

Napětí na slovenské politické scéně se stupňuje

Napětí na slovenské politické scéně se stupňuje. V souvislosti s návrhem opozice na odvolání vicepremiéra Ivana Mikloše z funkce nevyloučil premiér Dzurinda pád celého kabinetu. Na současnou situaci zareagovaly i přední slovenské osobnosti, které veřejně vyzvaly politiky k odpovědnosti. Z Bratislavy zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

Výzvu pod heslem "Přestaňte ohrožovat národní a státní zájmy" adresovanou celému politickému spektru podepsali mimo jiné herci Július Satinský, Emílie Vášáryová, politolog Grigorij Mesežnikov či přední neurolog Pavel Traubner. Všichni signatáři považují současnou situaci za nebezpečnou pro snahy země stát se součástí vyspělé Evropy. Za kroky podkopávající demokratické reformy považují především rozviřování vášní okolo maďarského krajanského zákona. Premiér Dzurinda už naznačil, že pokud opozice s pomocí levicových koaličních partnerů odvolá vicepremiéra, odstoupí celá vláda. Konečné rozhodnutí oznámí předseda vlády dnes večer.

Při katastrofě íránského civilního letadla zahynulo 117 lidí

Při katastrofě íránského civilního letadla zahynulo všech 117 lidí na palubě. Stroj Tupolev-154 na lince Teherán - Chorámábád se dosud z neznámých příčin zřítil při přistávacím manévru.

Spuštění prvního bloku JETE se opozdí

Spuštění prvního bloku jaderné elektrárny Temelín se opozdí. Mluvčí elektrárny Václav Brom předpokládá, že první blok bude opět v provozu koncem tohoto či začátkem příštího týdne. Oddálí se tak i zkušební provoz prvního bloku, který začne až v dubnu, tedy asi o měsíc později oproti plánu.

Tři muži přepadli prodejnu mobilních telefonů a počítačů v Rudné u Prahy

Tři rusky hovořící muži přepadli prodejnu mobilních telefonů a počítačů u hlavní silnice v Rudné u Prahy. Nikdo nebyl zraněn. Policie předpokládá, že jde o stejnou skupinu lupičů, která před několika dny přepadla sběrnu surovin v Horoměřicích.

Tradiční české bonboniéry značky Maryša zmizí z pultů obchodů

Tradiční české bonboniéry značky Maryša zmizí z pultů obchodů. Výroba cukrovinek v Rohatci na Hodonínsku totiž končí a vlastník už oznámil postupné propuštění všech dvou set zaměstnanců. Jak řekl Haně Ondriášové ředitel Úřadu práce v Hodoníně Vladimír Šťáva, pracovníci budou čokoládovnu opouštět postupně v průběhu příštích dvou let.

Vladimír Šťáva: Zahraniční investor Nestlé, nadnárodní gigant potravinářský, začlenil do organizačního schématu Čokoládovnu Maryša s velkým počtem zaměstnanců, perfektně vybavená se sociálním zázemím, firma Nestlé se ovšem rozhodla po krátkém působení tuto firmu de facto zlikvidovat.

Podobnou smůlu měly v regionu i další moderní provozy, ani jejich technické zázemí jim nebylo moc platné. Byly totiž zaměřeny na odvětví, která se u nás ocitla v posledních letech v útlumu.

Vladimír Šťáva: Fantastický, moderní cukrovar, musel se zavřít, není potřeba cukr. Nový, moderní, velký masokombinát, musel se zavřít, nadbytek masa.

V současné době je tak na Hodonínsku bez práce bezmála 15 % obyvatel.

Dva havířovští hrdinové se dnes dočkali ocenění

Dva havířovští hrdinové se dnes dočkali ocenění. Petr Ulrych a Boris Nevrlý se před dvěma týdny pustili za zlodějem, který přepadl poštu v Havířově. Pronásledovali ho a dopadli, i když měl u sebe maketu samopalu. Dnes je za to odměnila Česká pošta a také havířovský primátor Václav Vichr. Ten zároveň kritizoval stát, řekl, že takové skutky řádně neocení. Podle Vichra nejsou státní úředníci schopni pomoci ani pozůstalým, pokud by hrdina při zásahu zemřel.

Václav Vichr, primátor Havířova: Není to první případ, kdy občané ztratí svůj život, rodina ztratí živitele, rodina ztratí syna, zůstane osamocena s tím, že se může spolehnout na finanční pomoc instituce, která tím byla dotčena, nějaký věcný dar institucí, které se k tomu mohou vyjádřit. To pro mě je hodně málo, protože jestliže se člověk postaví ve svém občanském postoji za majetek a ochranu ostatních nás, pak by to mělo být oceněno úplně jinou formou, a ne takto.

Ministr vnitra Stanislav Gross s tím nesouhlasí. Podle něj se i v takových případech už pomáhá. Jak dnes řekl Radiožurnálu, oba havířovští hrdinové si každopádně zaslouží velkou pochvalu za to, co udělali. S policejním prezidentem prý už mluvil o tom, jak Petra Ulrycha a Borise Nevrlého odmění. Oba chce pozvat na ministerstvo vnitra a nejenom to.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Vám teď řeknu něco, za co se na mě bude zlobit pan prezident republiky, já mám informace o tom, že i prezident republiky velice vážně uvažuje o tom, že by tito dva naši spoluobčané byli vyznamenáni státním vyznamenáním, které udílí prezident republiky, protože si vyžadoval od našich policejních složek některé konkrétní podklady, takže myslím si, že z toho je zcela zřetelné, že opravdu si vážíme toho, co ti dva spoluobčané udělali.

Nejlepší policisté dnes dostali ocenění za svou práci v loňském roce

Nejlepší policisté dnes dostali ocenění za svou práci v loňském roce. Ministr vnitra Stanislav Gross tak ohodnotil nejen práci jednotlivců, ale i týmu vyšetřovatelů a velitelů. Lenka Šumová má podrobnosti.

Policistou číslo jedna se stal nadporučík Lubomír Josefčiak z Národní protidrogové centrály za svou práci v policejních jednotkách na území Kosova. Vyzkoušet si službu pod mezinárodním velením by on osobně doporučoval každému policistovi.

Lubomír Josefčiak: Určitě, protože si myslím, že ta problematika je natolik zajímavá, že by byla prospěšná pro naši zemi, a za druhé v té obrovské mezinárodní konkurenci, kde je velmi dobré, když můžete nějakým způsobem pozitivně prezentovat naši republiku, přestože dost národů ani neví, kde se vlastně nachází.

Nejlepší policejní akcí loňského roku vyhodnotil ministr vnitra operaci nazvanou Alcatraz, během které se podařilo zažehnat chystanou vzpouru v českých věznicích. Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubica říká, že šlo tehdy hlavně o čas.

Jan Kubica: Všechno se vším souvisí, nejtěžší byla asi, nebo nejzajímavější byla rychlost celého toho případu, protože to rozpracování trvalo zhruba týden, vyvrcholilo to tou nocí toho zásahu.

Během noci z 11. na 12. listopadu loňského roku se podařilo nejen zabránit útěku vězňů, ale také rozbít už vytvořené skupiny a informační kanály. Ani loni ale neprobíhalo všechno tak úplně bez komplikací. V kategorii smolař roku zvítězil nejmenovaný policista, který se musel vypořádat nejen s agresivním viníkem dopravní nehody, ale také s vosím rojem, který pachateli přiletěl na pomoc.

Český film Tmavomodrý svět nebyl nominován na Oscara

Český film Tmavomodrý svět se nedostal do pětice zahraničních snímků nominovaných na Oscara. Filmová akademie dnes oznámila kandidáty na nejprestižnější filmové ceny, které budou uděleny 24. března. Nominace sledovala naše zpravodajka ve Spojených státech Olga Krupauerová.

Nejvíce, celkem třináct nominací, získal film Pán prstenů, osm nominací si odnáší drama o geniálním americkém matematikovi Beautiful Mind a muzikál Moulin Rouge. Do pětice nominací na Oscara za nejlepší film se dostaly i filmy Gosed Park režiséra Roberta Altmana a snímek In The Bedroom. Český film Tmavomodrý svět režiséra Jana Svěráka nebyl nominován v kategorii nejlepších zahraničních filmů, kam se dostal mimo jiné i francouzský film Amélie z Montmartru, který získal pět nominací, a snímek Bosny a Hercegoviny Země nikoho.

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu