Ozvěny dne 28. února 2007

28. únor 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Švédští novináři podle Kavana špatně pochopili jeho slova

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Bývalý ministr zahraničí Zemanovy vlády Jan Kavan, v současnosti jeden z hlavních aktérů dokumentu švédské televize o údajné korupci při obchodu se stíhačkami gripen, Kavan totiž řekl v pořadu citlivé informace. Otevřeně mluvil o rozsáhlé korupci, kterou si zástupci britského koncernu BAE Systems měli zajišťovat přízeň politiků a státních úředníků pro své letouny a o ovlivňování policejního vyšetřování. Po vysílání to ale popřel. Sociální demokracie teď po něm chce, aby v kauze také vypovídal. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ:
Novináři špatně pochopili to, co jsem řekl, hájil se Kavan. Chtěl prý jen s reportéry pokračovat v rozhovoru, aby se naopak dozvěděl on něco od nich, domníval se totiž, že jde o bezpečnostní poradce zbrojovky, která stíhačky do Česka dodala.

Jan KAVAN, poslanec PS PČR /ČSSD/:
Já jsem měl zájem zjistit, co všechno se o tom ví, protože jsem se v záležitosti gripenů zabýval jako ministr zahraničí v Zemanově vládě, a ta kauza mě zajímala, žádné konkrétní důkazy o korupci jsem neměl.

Veronika HANKUSOVÁ:
Kavan nakonec sám na reportéry podal trestní oznámení. Potvrdila to i Hana Vrbová z obvodního státního zastupitelství v Praze 5.

Hana VRBOVÁ, obvodní státní zastupitelství, Praha 5:
Trestní oznámení pana Kavana sem bylo podáno prostřednictvím jeho právního zástupce. Doručeno na zdejší státní zastupitelství bylo 23. ledna 2007.

Veronika HANKUSOVÁ:
Podle sociální demokracie by měl ale exministr okamžitě říct vyšetřovatelům všechno, co ví. Kavan sice přiznal, že to, jak se zachoval, byla chyba, tvrdí ale, že nemá nic, s čím by se měl na policii obrátit. ČSSD současně zvažuje, že by se měla věcí zabývat i speciálně vytvořená parlamentní vyšetřovací komise. Podle vicepremiéra Jiřího Čunka je to ale zbytečné.

Jiří ČUNEK, místopředseda vlády /KDUČSL/:
Parlament, poslanci a žádná komise nemá ty nástroje, aby vydala většinou něco jiného než nějaký politický soud.

Veronika HANKUSOVÁ:
Předseda parlamentního výboru pro obranu Jan Vidím by chtěl ale do budoucna minimálně zajistit větší kontrolu na zadáváním zakázek pro českou armádu. Výbor by měl podle něj mít možnost tendery posuzovat nebo je přímo i zastavit.

Jan VIDÍM, předseda výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR /ODS/:
Čili výrazné posílení role veřejnosti prostřednictvím parlamentního výboru /nesrozumitelné/.

Veronika HANKUSOVÁ:
Přímo vláda se věcí zatím zabývat nehodlá.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Kauze gripeny se budeme podrobněji věnovat v diskusním pořadu Radiofórum. Hosty budou investigativní novináři Lucie Tvarůžková a Jaroslav Spurný a reportér ve Skandinávii Tomáš Sniegoň. Radiofórum začíná zhruba za dvacet minut.

Státní zástupce zamítl stížnost Jiřího Čunka

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Státní zástupce zamítl stížnost Jiřího Čunka proti obvinění z korupce. Přesto se ministr pro místní rozvoj a předseda KDUČSL rozhodl v koaliční vládě zůstat. Více redaktorka Jitka Hanžlová.

Jitka HANŽLOVÁ:
Jiří Čunek čelí od 9. února obvinění z korupce. Policie ho podezírá z toho, že jako vsetínský starosta vzal půlmilionový úplatek. Čunek obvinění popírá. Nejdříve sice nedokázal původ uložených peněz věrohodně vysvětlit a v jeho odpovědích se objevovaly rozpory, pak ale podal proti obvinění z korupce stížnost. Tu dnes státní zástupce zamítl. Předseda lidovců už pár hodin poté oznámil, že zůstává ve svých funkcích. Věří, že policii dodal dost materiálů, které jeho nevinu podpoří.

Jiří ČUNEK, místopředseda vlády /KDUČSL/:
Já jsem si naprosto jist, že jsem nic takového nespáchal a byl jsem vyzván mimo jiné senátory, abych žádnou takovou věc neudělal, že o mně nevydávali pro to, abych se vzdával funkcí, ale aby se prokázala má nevina. A já jsem přesvědčen, že se prokáže.

Jitka HANŽLOVÁ:
Koaliční partneři zatím na předsedu lidovců kvůli rezignaci nenaléhají. Například ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas doufá, že vyšetřování bude rychlé.

Petr NEČAS, ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že pan Čunek má dostatek argumentů, aby velmi rychle při vyšetřování orgánů činným v trestním řízení doložil, že ta věc není pravdivá.

Jitka HANŽLOVÁ:
Podle šéfa Strany zelených Martina Bursíka je Čunkova aféra problémem. Nicméně doufá, že dopadne dobře pro Čunka i pro vládu.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády /SZ/:
Já nehodlám vyzývat pana kolegu Čunka, aby odstoupil z vlády. Myslím, že to je primárně problém pana místopředsedy vlády a samozřejmě nabízím to mimo ty, kdy bude pan místopředseda pokládat za vhodné, abychom o tom tématu jednali, tak jsme samozřejmě připraveni tomu dát tu prioritu a o té věci jednat.

Jitka HANŽLOVÁ:
Čunek je prvním členem české vlády obviněným v době, kdy působí ve své funkci. Ani v zahraničí není taková věc obvyklá. Dosud ho jeho straničtí i vládní kolegové podporovali. Z diskusí o jeho setrvání ve funkcích čekali na rozhodnutí státního zástupce. Jiří Čunek dnes naznačil, že o své situaci chce ještě s vládními kolegy hovořit.

Václav Klaus se příští rok znovu chce ucházet o úřad prezidenta

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Václav Klaus se příští rok znovu chce ucházet o úřad prezidenta. Svou kandidaturu oficiálně zveřejnil právě v den čtvrtého výročí nástupu do funkce.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Jsem připraven pokračovat v prosazování těch hodnot a idejí, kterým věřím, které považuji za správné, o kterých jsem přesvědčen, hodnoty demokracie, svobody a obhajování zájmů naší země a občanů této země.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Důvěru ke Klausovi mají podle únorového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění tři čtvrtiny obyvatel Česka. Je to nejlepší výsledek za poslední tři roky, během kterých byl prezident vždy nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem.

Výběr mýtného bude ze satelitní a mikrovlnné technologie

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Výběr mýtného na silnicích první třídy by měla zajistit firma Kapsch kombinací satelitní a mikrovlnné technologie. Dohoda ministerstva dopravy s Kapschem počítá s výstavbou ještě asi stovky mýtných bran, především v pohraničních oblastech.

Výrobci pohonných hmot budou přidávat do benzinu a nafty biopaliva

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Od příštího ledna musí výrobci pohonných hmot v Česku přidávat do benzinu a nafty biopaliva. Vláda si od toho slibuje zlepšení stavu ovzduší. Novelu musí ještě projednat parlament a podepsat prezident.

V Paříži ukradli dva obrazy Pabla Picassa

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V Paříži ukradli dva obrazy Pabla Picassa. Zmizely z bytu malířovy vnučky, plátna mají hodnotu padesát milionů eur. Policie zatím neví ani to, jak se zloději do bytu dostali.

Airbus chystá hromadné propouštění

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Deset tisíc pracovních míst zruší v průběhu čtyř let společnost Airbus. Takovou cenu musí mateřský koncern EADS zaplatit za zpoždění dodávek obřího stroje A380, které pro evropského výrobce letadel znamená miliardové ztráty. Tři tisíce sedm set lidí přijde o práci v německých závodech Airbusu, ve třech z nich zareagovali dělníci na zveřejnění sanačního plánu svérázným způsobem, hlásí berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK:
Máme toho plné zuby. Řekli podle odborářů ze svazu IG Metall zaměstnanci továren ve Varelu, Nordenhamu a Laupheimu, kteří nechali práce a šli jednoduše domů. Divoká stávka má přitom trvat minimálně do pátku, sanační plán s názvem Power 8 počítá s prodejem provozu ve Varelu a Laupheimu, pro závod v Nordenhamu pak Airbus zvažuje vstup možného investora. Rozhodnutí rady EADS je úderem do obličeje zaměstnancům společnosti, prohlásil jeden z předáků odborového svazu IG Metall Michael Braun, podle kterého je plán restrukturalizace nepřijatelný. Odboráři nehodlají podle vlastních slov vývoji v Airbusu nečině přihlížet a slibují mohutné protestní akce. Německý ministr hospodářství Michael Glos je ale spokojený s tím, jak EADS rozdělila tíhu propouštění a dalších opatření mezi jeho zemi a Francii.

Pohořelický kapr a žatecký chmel jsou chráněni zeměpisnou známkou

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Pohořelický kapr a žatecký chmel jsou ode dneška chráněni zeměpisnou známkou původu Evropské unie. Co to znamená, vysvětluje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Prestiž a ochrana před nekalou konkurencí, to je hlavní přínos chráněných označení původu a zeměpisného označení, které Unie zavedla v roce 1992 jako záruku kvality. Už od loňska má Česko potvrzenou registraci Štramberských uší a díky přístupové smlouvě i tří budějovických piv. Z nových členských zemí podala Česká republika podle diplomatů největší množství žádostí o chráněná označení a také největší množství potvrzených registrací. Praktický dopad získání této nálepky kvality prodané výrobcem je těžké vyjádřit přesně v číslech. Jisté ovšem je, že je o ni značný zájem a není vůbec snadné ji získat.

Slovenští vojáci se přesunou do Kandaháru

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Slovensko vyhovělo žádosti Severoatlantické aliance a přesune svou ženijní jednotku v Afghánistánu na nebezpečný jih země. Slovenská vláda však má jednu podmínku vojáci budou působit pouze v areálu letecké základny v Kandaháru. Podrobnosti od bratislavského zpravodaje Českého rozhlasu Lubomíra Smatany.

Lubomír SMATANA:
O přesun vojáků požádal šéf Severoatlantické aliance slovenskou vládu v říjnu minulého roku, od té doby Robert Fico zvažoval především bezpečnostní podmínky v Kandaháru.

Robert FICO, předseda vlády SR:
Naši vojáci měli vyjíždět z této letecké základny do okolí a měli stavět takzvaná kontrolní stanoviště, což je mimořádně nebezpečné, protože tam by opravdu mohli být napadeni. Naši vojáci v případě, že do Kandaháru půjdou, nikdy neopustí prostor letiště.

Lubomír SMATANA:
Za tento opatrný a váhavý postoj si premiér vysloužil kritiku opozice a bezpečnostních analytiků. Podle údajů ministerstva obrany působí v Afghánistánu pětašedesát mužů, kteří především zneškodňují miny a pracují na opravách letiště.

V Itálii se bude hlasovat o důvěře vládě

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V Itálii se bude hlasovat o důvěře vládě. Senát posoudí program kabinetu Romana Prodiho. Naše spolupracovnice v Římě Vědunka Lunardi dodává, že plány staronového premiéra zatím přijímá chladně jak opozice, tak vládní většina.

Vědunka LUNARDI:
Nový volební zákon bude mít absolutní prioritu, zdůraznil premiér Prodi v Senátu. Naléhavou potřebu další volební reformy, která by dala větší stabilitu italským vládám, cítí levý i pravý střed. Proto ji premiér Prodi zařadil jako prioritu do programu svého kabinetu. Očekává se, že dnes večer Senát potvrdí důvěru Prodiho kabinetu, ale pravděpodobně pouze díky čestným senátorům a většinou několika hlasů. Opozice nevěští dlouhý život Prodiho vládě, protože ještě do konce března se bude hlasovat o prodloužení italské mise v Afghánistánu a početní senátoři radikální levice by chtěli hlasovat proti.

Zdeněk Altner odmítl téměř stomilionovou nabídku ČSSD

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Advokát Zdeněk Altner chce zveřejnit smlouvu, na základě které vysoudil sociálním demokratům Lidový dům. Současně dnes odmítl téměř stomilionovou nabídku ČSSD ke smíru. Za sedm let sporu totiž dlužná částka dosáhla astronomické hranice devatenácti miliard korun. Tolik ale, jak dodává reportérka Věra Masopustová, sociální demokraté zaplatit v žádném případě nehodlají.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Sociální demokracie chtěla Zdeňkovi Altnerovi vyplatit sto dvacet šest milionů korun. Jakou formou, to vysvětluje předseda strany Jiří Paroubek.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Osmnáct milionů už panu doktoru Altnerovi bylo zaplaceno, třiatřicet milionů korun je v notářské úschově a devadesát tři milionů korun nyní by bylo buď v notářské úschově nebo řešeno poskytnutím bankovní záruky renomovaného peněžního ústavu.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zdeněk Altner chce ale peněz víc a na jiné místo. Sto šedesát pět milionů korun mu má ČSSD do 5. března složit na švýcarský účet. Když zaplatí, bude advokát zřejmě ochotný k dalšímu jednání, nic ale nedá sociálním demokratů zadarmo.

Zdeněk ALTNER, advokát:
V žádném případě nebudu dopředu se vzdávat žádných svých práv. Pokud nezaplatí, pochopitelně neomezím se jenom na konkurzní řízení, neomezím se jenom na civilně právní záležitosti a přezkoumám trestně právní odpovědnost vedení ČSSD za to, že mě jako věřitele poškozovala.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Sociální demokracie ale podle svého hlavního manažera Jiřího Havlíčka i nadále zpochybňuje smluvní pokuty a úroky z prodlení plynoucí ze smlouvy, kterou s Altnerem uzavřela. Strana dnes také důrazně odmítla jakoukoliv odůvodněnost návrhu Altnera na prohlášení konkurzu na majetek ČSSD a úvahy v tisku o možnosti založit stranu novou.

Vyřadit dům Trávník ze seznamu chráněných památek bylo chybou

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Vyřadit přerovský spolkový dům Trávník ze seznamu chráněných památek bylo chybou, upozorňují právníci ministerstva kultury. Přestože je dům v troskách, zůstává mementem pro budoucnost. Detaily dodává redaktorka Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Ministerstvo kultury vydalo prohlášení o zahájení řízení, zda Komuna do ochranného režimu skutečně patří. Vlastník Komuny ho ale nepřevzal a do doby, než vyrozumění vstoupilo v platnost, stačil Komunu zbourat. Tak trochu nabídl návod jiným majitelům nemovitostí, jak mohou s historickými budovami zacházet.

Pavel KONEČNÝ, šéf Památkového ústavu v Olomouci:
Jako postup, jak se takovéto zátěže zbavit.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Potvrzuje šéf Památkového ústavu v Olomouci Pavel Konečný.

Pavel KONEČNÝ, šéf Památkového ústavu v Olomouci:
To zamítavé stanovisko, které se opírá opravdu jen o hlas ministerského úředníka, to je velice tristní záležitost.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Některým odborníkům není dost jasné, proč ministerstvo kultury nevydalo předběžné opatření, aby k demolici domu nemohlo dojít. V případě možnosti ministerstva kultury mělo stačit jen vyrozumění vlastníka objektu o tom, že bude zahájeno řízení, zda Komuna bude zpět zařazena do ochranného režimu, hájí se ministerští úředníci.

Jaromír TALÍŘ, náměstek ministra kultury:
Já se spíš přikláním k tomu, že to tak je, tam je problém doručitelnosti nebo nutnosti doručit to rozhodnutí.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Uvádí zjištěná fakta náměstek ministra kultury Jaromír Talíř.

Čeští vědci se chystají k návratu domů

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Čeští vědci, kteří téměř dva měsíce obývali polární stanici v Antarktidě, se chystají k návratu. Prozatím je na ostrově Jamese Rosse drží špatné počasí. Všichni doufají, že je už brzy nejchladnější kontinent planety pustí. Podrobně od Marka Janáče.

Marek JANÁČ:
Od neděle nepracují větrné elektrárny a vědci sbalili i solární ohřívače vody.

Pavel PROŠEK, šéf expedice, Masarykova univerzita Brno:
Ubylo i vody pro stanici, tedy potok blízký už totálně zamrzl.

Marek JANÁČ:
Hlásí z Antarktidy šéf expedice Pavel Prošek z Masarykovy univerzity Brno.

Pavel PROŠEK, šéf expedice, Masarykova univerzita Brno:
Takže musíme tak různě kombinovat, šetřit sladkou vodou, nahrazovat, pokud to jde, vodou mořskou.

Marek JANÁČ:
Kvůli špatnému počasí zatím z nejbližší argentinské stanice Marambio nemohl přiletět vrtulník, který by naše badatele odvezl, a tak vědci balí vše potřebné, mezi jiným i tři sta padesát kilogramů vzorků, které budou v Čechách zkoumat.

Pavel PROŠEK, šéf expedice, Masarykova univerzita Brno:
Prostě se pořád pracuje, pořád je jakýsi ten standardní režim služeb v kuchyni, pořád se prostě standardně jí a všechno, a to pojede až do toho posledního okamžiku.

Marek JANÁČ:
Loučení se stanicí bude rychlé. Naši vědci se o odletu dozvědí pouhou hodinu před příletem vrtulníku. Na Marambio pak 4. března přiletí letadlo, které naší expedici přepraví do civilizace.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu