Ozvěny dne 26. 5. 2002

26. květen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Pátrání po sedmileté holčičce z České Třebové je stále bezvýsledné

Pátrání po sedmileté holčičce z České Třebové je stále bezvýsledné. Marcela Ferková se ztratila v pátek. Po romském děvčátku pátrá kolem sedmdesáti policistů a hasičů, deset kynologů se psy a občané. Pokračuje Helena Šulcová.

Dívenku viděli lidé naposledy v pátek v poledne. Byla v cukrárně kousek od školy s bývalým přítelem její babičky.

Eva Sychrová, mluvčí Policie ČR: Který byl zadržen pro podezření ze spáchání trestného činu únosu.

Říká policejní mluvčí Eva Sychrová. Výpověď zadrženého muže ale policii nepomohla. Matka holčičky je zoufalá.

Matka Marcely Ferkové: Prosím, kdo ji má, ať mi ji vrátí. Všem lidem ještě jednou děkuji, kteří mi pomáhají.

Policisté, hasiči a kynologové už dva dny pátrají v České Třebové a okolí. Prohledali celé koryto tamní řeky, sklepy, stodoly, kůlny či chatové oblasti. Jak dodává náš zpravodaj Zdeněk Novák, v akci budou s největší pravděpodobností pokračovat i přes noc.

Policie uvažuje o vypuštění několika rybníků. Podle občanů Třebové se jedná o rodinu velmi seriózní. Existuje zde domněnka, že stopy malé Marcely vedou do Kojetína, kam ji mohla odvézt matka zadrženého. Skupina Romů také v terénu našla spodní prádlo. Matka a otec malé Marcely teď provádějí jeho identifikaci.

Sedmiletá Marcelka měří 110 centimetrů, má hnědé vlnité vlasy stažené do culíku a tmavé oči. Na sobě měla oranžové kostkované kalhoty, fialový svetr s obrázkem želvy a modrou aktovku.

Oficiální zahájení stavby dálnice D47 je naplánováno na úterý

Oficiální zahájení stavby dálnice D47 je naplánováno na úterý. Vláda ale zatím stále odkládá smlouvu s izraelským investorem, firmou Housing and Construction. Dálnice má mít klíčový význam pro rozvoj moravskoslezského regionu, který se potýká s vysokou nezaměstnaností. Přípravy nové verze kontraktu podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga finišují a kabinet se jím bude zabývat ještě do voleb. Naposledy ho vláda neschválila koncem dubna. Podrobnosti od Pavly Dluhoschové.

Stát měl izraelské firmě do roku 2032 zaplatit ve splátkách stínového mýta 138 miliard korun. Mimo jiné i to se ministrům zdálo příliš. Sumu se nakonec podařilo snížit na 125 miliard, do limitu, který kabinet stanovil. Ministr Schling věří, že s návrhem uspěje. I tak ale připouští, že stavba je drahá. Je ovšem i technicky náročná.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: 13 % této dálnice bude na mostech a estakádách, v jednom úseku bude šestipruhová, bude procházet poddolovaným územím zčásti a bude procházet Ostravou, kde je celá řada mostních staveb.

Ekonomové kritizují, že zakázka byla izraelské firmě udělena bez výběrového řízení. Stát ho ale v době, kdy se o věci rozhodovalo, podle ministra neuměl pro tento druh projektu připravit. Vláda má o návrhu kontraktu na D47 rozhodnout 5. června. Bude-li schválen, měli bychom se po dálnici z Lipníka nad Bečvou až na polskou hranici projet v roce 2007.

Přístup ČR k blízkovýchodnímu konfliktu

Česká zahraniční politika usiluje o vyvážený přístup k blízkovýchodnímu konfliktu. Po jednání se šéfem izraelské diplomacie Šimonem Peresem v Jeruzalémě to prohlásil ministr zahraničí Jan Kavan. Z místa se aktuálně hlásí zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Jan Kavan ocenil vysokou úroveň vztahů mezi Českou republikou a Izraelem. Současně uvedl, že naše země má dobré vztahy také s palestinskou autonomií. Zároveň řekl, že Česká republika považuje předsedu palestinské samosprávy Jásira Arafata za legitimního představitele Palestinců a za partnera pro mírová jednání s Izraelem. Jan Kavan dále řekl, že přístup české zahraniční politiky k blízkovýchodnímu konfliktu je v souladu s postoji Evropské unie. Podle šéfa české diplomacie je nutné podpořit vytváření příznivých podmínek k přetnutí kruhu násilí a k obnovení mírových jednání.

George Bush dnes přiletěl do Paříže na svou první návštěvu Francie

Americký prezident George Bush dnes přiletěl do Paříže na svou vůbec první návštěvu Francie. Po jednáních v metropoli se podívá do Normandie, aby navštívil hroby amerických vojáků, kteří padli při vylodění v roce 1944. Kvůli příletu Bushova Boeingu Air Force 1 byla na pařížském letišti Orly posílena policejní ochrana. Proti návštěvě šéfa Bílého domu ve francouzské metropoli protestují desítky příznivců levice, odborů a antiglobalistů. Na grenellském mostě u zmenšené verze Sochy Svobody protestují proti tomu, že Bush podporuje trest smrti. Na most pověsili 152 papírových figurín jako symbol lidí popravených v Texasu v době, kdy tam byl Bush guvernérem. Největší demonstrace se uskutečnila na tradičním místě, na pařížském náměstí Republiky.

Boeing 747 společnosti China Airlines se rozlomil už ve vzduchu

Už ve vzduchu se rozlomil Boeing 747 společnosti China Airlines, který se včera za nevyjasněných okolností zřítil do moře nedaleko Tchaj-wanu. Oznámil to dnes tchajwanský Úřad pro civilní letectví. Podrobnosti připojuje spolupracovnice Radiožurnálu v oblasti Veronika Veldmanová.

Jak dokládají snímky vojenského radaru, letoun se náhle a za dosud nejasných okolností za letu rozlomil na čtyři kusy a poté se z výšky 9 144 metrů zřítil do moře. 22 let starý stroj směřující z Taj-peje do Hongkongu s devatenáctičlennou posádkou a 206 pasažéry na palubě zmizel z radarů asi dvacet minut po startu. Naděje, že někdo z cestujících přežil, je mizivá. Záchranáři dosud vylovili 78 těl, z nichž se podařilo více než dvacet identifikovat. Záhadu, proč se letadlo rozpadlo, by měla pomoci objasnit černá skříňka, po které se zatím bez úspěchu pátrá. Místní média spekulují, že příčinou katastrofy byl pokročilý věk letadla.

Pákistán vypálil v rámci plánovaných jaderných testů druhou raketu

Pákistán vypálil v rámci plánovaných jaderných testů druhou raketu typu země - země. Indický premiér Bihárí Vádžpéjí proto znovu varoval, že trpělivost jeho země má své meze. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf naproti tomu v interview pro Washington Post prohlásil, že Pákistán je schopen vést ofenzivní obranu, a to i na indickém území.

Životy tří žen si vyžádala nehoda dvou osobních aut u Příšovic

Životy tří žen si vyžádala nehoda dvou osobních aut u Příšovic v okrese Liberec. Další osobu přepravil vrtulník do nemocnice. Nehoda se stala na 66. kilometru mladoboleslavské dálnice. Policie uzavřela silnici ve směru na Prahu. Okolnosti nehody se vyšetřují.

<!-- <emphasis>Policie pátrá po pachateli poplašné zprávy<emphasis></emphasis> -->

Téměř celou noc z pátku na sobotu pátrali policisté po výbušnině na kolejích v okolí nádraží v Mariánských Lázních. Uložení semtexu oznámil výpravčímu hodinu a půl po půlnoci neznámý muž. Na nádraží přijel na horském kole, počkal, než železničář případ oznámí policii, a pak odjel. Policisté výbušninu nenašli. Po pachateli poplašné zprávy policie pátrá.

Filmový festival v Cannes dnes vrcholí

Slavný filmový festival v jihofrancouzském letovisku Cannes dnes vrcholí. Kdo si už po 55. odnese Zlatou palmu, to se dozvíme už dnes večer. Favority nám přiblíží spolupracovník Radiožurnálu ve Francii Zdeněk Miler.

"Soutěžní porota v čele s Davidem Lynchem by měla mít již jasno. Měla to letos těžké," soudí francouzská kritika. Úroveň 22 filmů v hlavní soutěži byla vysoká a žádný z nich výrazně nečněl nad ostatními. Mírně favorizován je film finského režiséra Aki Kaurismakiho Člověk bez minulosti. Je to příběh o ztrátě paměti a hledání ztracené identity. Šanci má rovněž film Sladkých šestnáct, v němž jeho režisér Ken Loach znovu sahá ke svému oblíbenému tématu hledání lidskosti ve společenských vrstvách zasažených ekonomickým úpadkem Velké Británie.

Ve Zlíně začíná 42. ročník Festivalu filmů pro děti a mládež

Jiný filmový festival, tentokrát filmů pro děti a mládež, dnes startuje ve Zlíně. Už po 42. se tak do města sjíždějí filmaři z celého světa, kteří budou až do 1. června soutěžit o Křišťálový střevíček a řadu dalších cen. Více informací má Roman Verner, Český rozhlas Brno.

Zájem o účast projevilo 35 zemí, které doručily bezmála dvě stovky hraných i animovaných snímků. Proč je letos zhruba o sedmdesát filmů méně, už upřesnil prezident festivalu Vítězslav Jandák.

Vítězslav Jandák: Nebudeme tlačit na kvantitu, protože skutečně 262 filmů, to bylo něco astronomického a velikého, a půjdeme na kvalitu. Komise pracovala, bych řekl, ještě intenzivněji a vybírala, protože těch filmů přišlo několik set z celého světa, ale vybrali jsme, myslíme si, z toho to nejlepší, co na světě v dnešní době pro děti a mládež vzniklo.

Před koncem volebního období se množí hodnocení práce PSP ČR

Před koncem volebního období se množí hodnocení práce Poslanecké sněmovny. Nejvíc kritiky přitom odnáší kuloárové vyjednávání, které v mnoha případech ovlivňovalo výsledky hlasování. Objevuje se také podezření, že poslanci často podlehli přesvědčování různých zájmových skupin. Názory zástupců několika parlamentních stran zaznamenaly Jitka Hanžlová a Milada Richterová, té předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus řekl, že cílem budoucích šéfů dolní komory našeho parlamentu by mělo být zamezení lobbistických tlaků na poslance.

Za frustrující poznatek ze čtyřletého vedení sněmovny Klaus označil kuloárové dohody, které pak měnily výsledky hlasování a předchozí prohlášení šéfů některých stran.

Václav Klaus, předseda ODS, předseda PSP ČR: Protože neznámí, bezvýznamní poslanci těchto politických stran po dohodě hlasovali opačně nebo nehlasovali vůbec, to je frustrující pocit, který jsem ve sněmovně zažíval více než kdekoliv jindy.

Zlepšení kvality sněmovny vidí Klaus ve větší aktivitě poslanců, které by na ulici nepoznal a nedokázal pojmenovat, protože čtyři roky ve sněmovně nepromluvili, zůstali neviditelní, neznámí a nezřetelní.

Naopak místopředseda lidovců Jan Kasal si myslí, že více než kuloárové dohody ovlivňovala rozhodnutí sněmovny opoziční smlouva a že i proto fungovalo vedení parlamentu neefektivně.

Jan Kasal, místopředseda KDU-ČSL: Protože nebylo zvykem, aby se scházelo vedení sněmovny, předseda, místopředsedové s předsedy poslaneckých klubů.

Pokud jde o zájmové skupiny, Jan Kasal na jejich působení v parlamentu nevidí nic špatného. Lobbismus totiž podle něj patří ke sněmovní práci, ovšem v tom smyslu, že ...

Jan Kasal, místopředseda KDU-ČSL: Přichází odborníci a vybavují poslance množstvím informací k tomu, aby poslanci se potom mohli svobodně rozhodnout. Pokud má někdo na mysli lobbismus v tom negativním slova smyslu, že tam chodí někdo s tím, že nabízí určité protislužby nebo výhody, tak to je lobbismus, který já odmítám, ale musím říct, že se s ním setkávám velmi málo, pokud vůbec.

Sociální demokracie zase nepříjemně zjišťovala, že menšinová vláda nemusí vždy v parlamentu uspět. Proto i ministru financí Jiřímu Rusnokovi vadí to, že poslanci plnili spíše výkonnou, exekutivní funkci, nežli roli zákonodárnou.

Jiří Rusnok, ministr financí ČR: No, protože ta vláda to sama nemůže rozhodnout, anžto nemá onu většinu ve sněmovně, a s celou řadou věcí se musí spolehnout na to, že budou v té sněmovně podpořeny.

Často se také do přijatých zákonů dostaly chyby. Ty by tam podle Jiřího Rusnoka nemusely být, pokud by se změnil jednací řád.

Jiří Rusnok, ministr financí ČR: A to tak, aby se snížila pravděpodobnost nějakých omylů, ke kterým přece jen dochází, a často v důsledku toho, že se ještě ve druhém čtení na plénu mohou podávat pozměňovací návrhy.

Podle některých kritiků ale za chyby v zákonech mohou sami poslanci a ne jednací řád.

Majitelé a příznivci trabantů se o víkendu sešli v Butově u Stříbra

Majitelé a příznivci trabantů z celé republiky si o víkendu dali dostaveníčko v rekreačním středisku Butově na hracholusské přehradě u Stříbra. Českou historii kdysi populárních vozidel z někdejší NDR shrnuje předsedkyně hostitelského Trabant klubu z Plzně Milada Šambergerová.

Milada Šambergerová: Deset let už se trabanty nevyrábí, k nám se přestaly dovážet v roce 1984, takže sehnat trabanta je čím dál tím těžší. Po revoluci, v devadesátém roce nastala euforie, že Němci odkládali trabanty, k nám se to vozilo ve velkém, jenomže dneska už Němci u nás platí za pěkného udělaného trabanta, protože tolik šikulů patrně nemají, jako je u nás, i skutečně velké peníze.

V Liberci se koná 22. ročník Godyho memoriálu

Ani déšť neodradil příznivce country, folku, bluegrassu a spřízněných žánrů od účasti na 22. ročníku známého Godyho memoriálu v libereckých Lidových sadech. Jak řekl Českému rozhlasu organizátor akce Karel Schreiber, stačilo narychlo sehnat několik velkých stanů. Do nich se vešli jak návštěvníci, tak účinkující, kteří by se měli až do večera postarat o výborný muzikantský zážitek.

Karel Schreiber: To je akce, která svým charakterem patří do přírody, a to bych se musel stydět, kdybychom to dali dovnitř do sálu. Dneska tady máme i velké postavy české country, a to je Honza Vyčítal a Greenhorni, kapelu Relief, Sheltic, to je zase keltská irská muzika, a potom samozřejmě i regionální kapely liberecké, jablonecké, to je B. G. Bazar, B Styl, Vltavín, které vlastně dělají ten kolorit tady regionální.

V Praze si dali dostaveníčko loutkáři

V Praze si dali dostaveníčko loutkáři. 25 divadel z 21 zemí se sjelo na 6. světový festival loutkářského umění, který začíná za necelou hodinu v Městské knihovně na Mariánském náměstí. Jak Českému rozhlasu řekl prezident festivalu Todor Ristič, až do 2. června budou moci diváci v Praze shlédnout špičky světového loutkového divadla.

Todor Ristič: Jako hlavní perličku doporučujeme divákům, každý den bude se hrát vodní loutkové divadlo z Vietnamu, v Archivu hlavního města, !!NEROZUMÍM!!, potom je Čínské divadlo tady zajímavé, Indické divadlo a turecký Karadžos, !!NEROZUMÍM!! divadlo. Na které představení diváci přijdou, že by se nezklamali.

Lesy se pomalu začínají plnit milovníky hub

Lesy se pomalu začínají plnit milovníky hub. Jak se zdá, houbařská sezóna letos začne o něco dřív než v jiných letech. Potvrzuje to i dnešní nález Tomáše Doubka z Ústí nad Labem. Přestože se pravé hřiby většinou poprvé objevují až v červnu, pan Doubek je našel už dnes a nebylo jich málo.

Tomáš Doubek: Dnes ráno jsem našel v Brnné nad Labem v lese na docela malém prostranství během půl hodiny asi 47 hříbků, pravých, krásných. Takže rostou.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu