Ozvěny dne 31. srpna 2008

31. srpen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

V Bruselu se zítra sejdou nejvyšší představitelé Evropské unie na mimořádném summitu

moderátor:
V Bruselu se zítra sejdou nejvyšší představitelé Evropské unie na mimořádném summitu. Ten politici svolali kvůli ruskogruzínskému konfliktu. Unie se chystá podpořit zachování celistvosti Gruzie a vyzvat obě strany k dodržování dohody dojednané Francií, jako předsednickou zemí Evropské sedmadvacítky. Premiér Mirek Topolánek řekl, že by chtěl dosáhnout uspořádání dárcovské konference, případně rekonstrukčního plánu pro Gruzii. Také by podle něj měla zaznít určitá míra kritiky. Exprezident Václav Havel ale v České televizi řekl, že státy by podle něj měly také jasně určit agresora konfliktu.

Václav HAVEL, bývalý prezident České republiky:
Zdá se mi, že o malý kousek by to mělo být přece jen jasnější a zřetelnější to stanovisko. Vláda zaujala jasný, dobrý postoj, s nímž se identifikuji, ale potom, jakoby trošičku couvala. Najednou jsem zaslechl od členů vlády, že se už nebudem zabývat minulostí a kdo to začal a kdo za to může, že se musíme obrátit k té budoucnosti. To bohužel nejde se z toho takto vylhat.

moderátor:
Na summit do Bruselu se chystají i polští politici. Jejich názory na konflikt na Kavkaze nejsou ani v předvečer summitu jednotné. Schodují se v tom, že je potřeba odsoudit ruskou operaci v Gruzii. Ve věci zavedení sankcí vůči Moskvě se ale jejich názory rozcházejí.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Prezident Lech Kaczynski bude na zítřejším summitu žádat, aby Unie zostřila svou politiku vůči Rusku.

Alžběta JAKUBJAKOVÁ, bývalá ředitelka prezidentské kanceláře:
Rusko je agresorem, Evropa vůči němu musí rozhodně vystoupit a použít různé diplomatické i politické nástroje.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Domnívá se bývalá ředitelka prezidentské kancláře Alžběta Jakubjaková. Levicová opozice je proti uvalení sankcí.

Vojtěch OLEJNIČÁK, levicový poslanec:
Evropská unie by neměla mít zájem na zavedení sankcí, protože ty dopadnou především na obyčejné lidi.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Upozorňuje levicový poslanec Vojtěch Olejničák. Premiér Donald Tusk se pohybuje mezi těmito dvěma názory. Odsuzuje ruskou akci na Kavkaze, ale nežádá uvalení sankcí. Martin Dorazín, Český rozhlas, Varšava.

moderátor:
Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes v reakci na nadcházející evropský summit varoval, že i Moskva může vyhlásit sankce vůči jiným zemím, i když není jejich příznivcem. V rozhovorech pro ruské televizní stanice upozornil, že ruské uznání Jižní Osetie a Abcházie je neodvolatelné.

Policie v Ingušsku zastřelila zakladatele opozičních internetových stránek

moderátor:
V ingušské Nazrani byl zabit majitel tamního opozičního portálu Magomet Jevlojev. Vlastník serveru Ingushetia.ru přišel o život při incidentu s místní policií, která ho krátce předtím zadržela. Jevlojev patřil k hlasitým kritikům prokremelské ingušské vlády, kterou opozice viní z potlačování svobody slova. Podle jeho tvrzení se úřady několikrát snažily jeho stránku zakázat.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Magomet Jevlojev podlehl podle agentury Interfax střelnému zranění, které utrpěl v Nazrani při incidentu s policisty. Ti ho zadrželi poté, co do města přiletěl z Moskvy, údajně kvůli vyšetřování trestného činu. Během cesty na policejní stanici došlo k potyčce, Jevlojev při ní byl postřelen a zranění poté v nemocnici podlehl. Moskevské organizace na ochranu lidských práv už vyzvaly úřady, aby incident okamžitě vyšetřily a osoby zodpovědné za smrt majitele opozičního portálu potrestaly. Ingušská prokremelská vláda obvinění z pronásledování aktivistů a novinářů odmítá. Sám Jevlojev ale zmiňoval sílící tlak úřadů na uzavření svého internetového serveru, jehož šéfredaktorka dokonce hodlala požádat v Evropě o politický azyl. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Hurikán Gustav si razí cestu Mexickým zálivem k americkému pobřeží

moderátor:
Hurikán Gustav si razí cestu Mexickým zálivem k americkému pobřeží. Město New Orleans a některé pobřežní okresy zahájily povinnou evakuaci obyvatel. Pohotovost mají záchranáři od Floridy po Texas. Gustav sice po opuštění Kuby mírně zeslabil, meteorologové ale varují, že na otevřeném moři opět zesílí.

Vít POHANKA, redaktor:
"Rychle odsud zmizte, je to povinné," varoval velmi důrazně obyvatele New Orleans jejich starosta Ray Nagin. Po zkušenostech s hurikánem Katrina, před třemi lety, nenechávají úřady nic náhodě. Od dnešního rána místního času organizují postupný odjezd všech obyvatel, kteří se mohou vydat autem po vlastní ose. Současně evakuují ty obyvatele, kteří z nějakého důvodu potřebují pomoc. Policejní velitel Warren Riley říká, že starosta zatím nevyhlásil zákaz vycházení, ale určitě to v nejbližší vhodné době udělá, aby předešel rabování. "Kdo se potom bude nepovolaný pohybovat po ulicích a nebude na svém soukromém pozemku, bude s největší pravděpodobností zatčený," varuje policejní velitel New Orleans. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

moderátor:
Kvůli hrozbě blížícího se hurikánu dnes americký prezident George Bush zrušil svou účast na pondělním nominačním sjezdu své republikánské strany. Oznámil to Bílý dům. Republikáni už také naznačili, že kvůli živlu zvažují sjezd odložit. Bush a jeho administrativa se v roce 2005 stali terčem ostré kritiky za to, že nedokázali odpovídajícím způsobem reagovat na hurikán Katrina.

Počet obětí zemětřesení na severozápadě Číny se vyšplhal na pětadvacet

moderátor:
Počet obětí zemětřesení na severozápadě Číny se vyšplhal na pětadvacet, dalších téměř čtyři sta osob je zraněno. Otřesy přes šest stupňů Richtera zasáhly provincie S´čuan a zničily nebo poškodily na sto tisíc domů. Záchranné práce ztěžuje silný déšť a také těžko přístupný terén. Zhruba stejnou oblast zasáhlo v polovině letošního května ničivé zemětřesení, které si vyžádalo na devadesát tisíc mrtvých. O střechu nad hlavou přišlo deset milionů lidí.

Izraelský premiér prý chce zapojit mezinárodní společenství do sporu o Jeruzalém

moderátor:
Izraelský premiér Ehud Olmert se shodl s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, že budou dál usilovat o sepsání mírové dohody před koncem roku. Olmert se tak vyslovil navzdory skutečnosti, že bude v září vystřídán v čele strany Kadima a poté podle všeho i v premiérském křesle. Palestince i Izrael tlačí k sepsání dohody americký prezident George Bush. Podle izraelského tisku skutečně nějaký dokument vznikne, má ale podle všeho jít pouze o velmi vágní formulace, obcházející stěžejní sporné body.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Olmtert s Abbásem dnes opět dosáhli výrazného pokroku, to alespoň prohlásil Olmertův mluvčí Mark Regev. V minulosti přitom podobná prohlášení obvykle skončila pozdviženým obočím palestinských vyjednavačů, podle kterých se rozhovory vůbec nehnuly z místa. Olmetr je se snahou o dosažení dohody na izraelské straně stále osamocenější. Výhrady má i ministryně zahraničí Cipi Livniová, která ho chce nahradit v čele vlády. Dnes měl Olmert Abbásovi předložit návrh, aby se do řešení klíčového sporu o Jeruzalém vložilo mezinárodní společenství. Za to okamžitě sklidil kritiku nejen od opozice ale i od vládní náboženské strany Šás. Abbáse zase kritizovala za schůzku s Olmertem palestinská opozice, konkrétně hnutí Hamás. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Ústavní soud začne věcně posuzovat lisabonskou smlouvu

moderátor:
Ústavní soud začne věcně posuzovat lisabonskou smlouvu. Předseda soudu Pavel Rychetský České televizi řekl, že přípravné práce jsou hotové a soudci se mohou už od zítřka zabývat návrhem parlamentu. Výsledek ale hned tak nebude. Ústavní soudci totiž nebudou zkoumat celý evropský dokument, ale jen sedm napadených pasáží, vysvětlil Pavel Rychetský.

Pavel RYCHETSKÝ, předseda Ústavního soudu ČR:
Pro to mluví i to, že podle našeho zákona ti, kteří se na nás mohou obrátit s návrhem na přezkoumání mezinárodní smlouvy, mají časově odlišený okamžik. V prvé fázi o tom může požádat sněmovna nebo Senát. Až, když by ta sněmovna, nebo ten Senát vyslovil souhlas s tou smlouvou, tak ještě teprve vzniká právo těm přehlasovaným.

Děti se zítra vrátí po dvou měsících prázdnin do školních lavic

moderátor:
Děti se zítra vrátí po dvou měsících prázdnin do školních lavic. V základních i středních školách jich bude o něco méně než loni. Méně žáků je ale spíš na druhých stupních. Do nižších tříd nastupují silné ročníky. Do základních škol zítra přijde asi osm set dvacet dva tisíc dětí. Středoškoláků je asi půl milionu. Jejich pedagogové musí letos dokončovat dokumenty, které souvisí se školními vzdělávacími programy. Ty si bude každá škola sama vytvářet po reformě středního školství, a ta začne už příští rok.

Dnes naposledy můžete platit v obchodech platit padesátihaléřem

moderátor:
Dnes naposledy můžete platit v obchodech platit padesátihaléřem. Poslední českou haléřovou minci stahuje Česká národní banka z oběhu. Bude to více než čtyři sta milionů kusů toho platidla. Člen České numismatické společnosti Jiří Hána řekl, jakou tradici u nás padesátníky vlastně mají.

Jiří HÁNA, Česká numismatická společnost:
Korunová měna platí od roku 1892, nicméně v období toho rakouského mocnářství padesátníky nebyly, byly jedno, dvou, deseti a dvacetihaléře. Padesátihaléře byly až jednou z prvních mincí Československé republiky, ražené od roku 1921.

moderátor:
Současné padesátníky, které nyní Centrální banka stahuje, platí od roku 1993, vyměnit je můžeme v Komerčních bankách až do září 2009. Potom bude padesátihaléře přijímat už jen Česká národní banka, a to až do roku 2014. Dnes končí i platnost papírových dvacetikorun.

V bývalém areálu sociálního ústavu v Ostravici byla v noci technopárty

moderátor:
Ostravice na Frýdeckomístecku má za sebou rušnou noc. V bývalém areálu tamního sociálního ústavu byla v noci technopárty. Organizátoři nedostali hodinu před včerejší půlnocí povolení od obce, aby festival taneční hudby mohl pokračovat i v noci. Čeká je proto správní řízení a nejspíš i pokuta, říká redaktorka Silvie Mikulcová.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
Takto hlasitá hudba se ještě dopoledne v Ostravici ozývala. Vydřely jen stovky lidí, ostatní nad ránem vyhnalo počasí.

osoba:
Byla jako teda zima. A většina lidí teda asi jelo úplně nonstop až do rána.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
Krátce po poledni hudba ztichla a organizátoři začali s uklízením. Místní si oddechli.

osoba:
Já jsem litovala celou noc ty zvířátka, chudáky ptáčky v lese.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
Radnice v Ostravici vzkazuje, že podobné akce odsuzuje. A podle slov místostarosty Miroslava Mališe chce hledat možnosti, jak je pro příště zakázat.

Miroslav MALIŠ, místostarosta Ostravice:
Budeme jednat s CHKO Beskydy ve věci, aby se těmto akcím na území chráněné krajiny Beskydy nedocházelo.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
Podle policistů se akce obešla bez vážnějších incidentů. O štěstí může mluvit tanečník, který skončil na záchytce. Poté, co si zaplaval v nedaleké přehradě, která slouží jako zásobárna pitné vody.

autor: pap
Spustit audio

Více z pořadu