Utajovaná, ale lukrativní zakázka na střežení muničních skladů

30. srpen 2005
Pod kůži

Utajovaná, avšak velmi lukrativní zakázka na střežení muničních skladů. Teď ji dokončuje Ministerstvo obrany a úzkostlivě o ní mlčí. Veřejnost proto nemá možnost, dozvědět se bližší informace, ačkoliv je ve hře plná miliarda korun. Před dvěma lety získala podobný kontrakt soukromá bezpečností agentura Trade Fides.

Z důvěryhodných informací Radiožurnálu vyplývá, že někteří představitelé Generálního štábu prosazují, aby právě tato firma střežila i další sklady, aniž by resort vyhlásil řádné výběrové řízení.

Pavel Otto: Brněnský Trade Fides zajišťuje vojákům od roku 2003 ostrahu celkem 6 muničních skladů. Agentura si tak přišla na plné dvě miliardy a 700 milionů korun s tím, že armáda s ní uzavřela smlouvu na 10 let dopředu. O tom, aby zakázku získala tato firma, rozhodl v zastoupení bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka jeho tehdejší první náměstek Jaroslav Škopek. Tvrdík si dnes už na podrobnosti příliš nepamatuje. Uvedl pouze, že celá záležitost je bezpochyby transparentní, protože se za jeho působení v čele resortu pečlivě posuzovala všechna výběrová řízení.

Jaroslav Tvrdík: K tomu se opravdu po, já nevím, dubna 2003, k tomu se asi po třech letech opravdu nebudu chtít vyjadřovat, to přísluší tiskovému mluvčímu Ministerstva obrany, aby vám zjistil detaily této kauzy.

Pavel Otto: Podle mluvčího Andreje Čírtka nabídl Trade Fides nejvýhodnější cenu. Společnost dodala veškeré technické prostředky, nutné ke střežení skladů, jako jsou například kamery, čidla, vnitřní oplocení, detekční rámy a podobně. Čírtek dodal, že výsledky výběrového řízení nebyly zveřejněny na internetových stránkách resortu, protože zakázka podléhá utajení. Vraťme se ale k další zakázce na ostrahu muničních skladů, kterou nyní ministerstvo připravuje. Čírtek vysvětluje, proč vojáci potřebují kromě stávajících 6 skladů, s nimiž přitom napevno počítá vládou schválená armádní koncepce, i ještě další dva.

Andrej Čírtek: Oproti původní koncepci reformy ozbrojených sil by v cílovém stavu mělo být nikoliv 6 muničních skladů, nýbrž osm. Důvodem je harmonizace našich vojenských směrnic směrnicemi NATO.

Pavel Otto: Směrnice podle Čírtka ukládá skladovat munici na větších prostorech, než nařizují české normy. Zarážející je, že ačkoliv někteří představitelé armády loni argumentovali úplně stejnou směrnicí, požadovali ne dva, ale tři sklady navíc, což je zřejmý rozpor. Nedávno to v rozhovoru s Radiožurnálem nepřímo potvrdil i náčelník Generálního štábu, Pavel Štefka. Část armádního velení tvrdí, že musí mít uloženo přesně 55 tisíc tun munice, což je téměř o 20 tisíc tun navíc oproti schválené koncepci. Někteří zástupci Generálního štábu jsou proti. Se svými názory ale nechtějí veřejně vystoupit. Stínový ministr obrany ODS, Petr Nečas, říká.

Petr Nečas: Pokud by byl tento program spojený s delaborací nepotřebné munice, především u ráží, které armáda nepotřebuje, tak je to věc hodná diskuse.

Pavel Otto: Podle Nečase by si měli vojáci ponechat muniční sklad v Bohuslavicích nad Vláří v blízkosti Vojenského výzkumného ústavu ve Slavičíně, který spadá pod státní zbrojovku VOP 026 ze Šternberka. Na ostrahu tohoto skladu by si nemuseli najímat bezpečnostní agenturu. Mezi dvěma vybranými ovšem tento sklad není. Nečas dodává.

Petr Nečas: Zrušit vojenský sklad munice ve Slavičíně je velkou chybou, protože se jedná o sklad, který je perfektně vybavený infrastrukturou, má příslušné vlečky.

Pavel Otto: Někteří vysoce postavení důstojníci kromě toho chtějí, aby zakázku na střežení vybraných dvou skladů přibližně za jednu miliardu korun získala opět firma Trade Fides a to bez vyhlášení veřejného výběrového řízení. Podle důvěryhodných informací o tom existuje písemný záznam, předložený ministrovi obrany, Karlu Kühnlovi. Firma by tak i s předchozím kontraktem dohromady inkasovala rovné tři miliardy a 700 milionů korun. Mluvčí resortu Andrej Čírtek na opakované dotazy Radiožurnálu stručně sdělil, že podle jeho informací se s vypsáním tenderu údajně počítá. Další podrobnosti ale neuvedl. A co se týče skladování dalších tun munice oproti vládou schválené koncepci, připomeňme, že ministerstvo má na stole kritickou zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu. Člen kolegia NKÚ, Ladislav Zeman, připomíná.

Ladislav Zeman: Závěrem kontroly bylo potvrzení stavu, že armáda má velké množství nadbytečné munice, která mnohdy již technicky nevyhovuje a dokonce je ke zbraním, které armáda už ani nemá. Její ostraha a ošetřování stojí ročně stamiliony korun.

Pavel Otto: Faktem je, že ministerstvo před časem zahájilo likvidaci nepotřebné munice. Už dnes je ale jisté, že s novým požadavkem vojáků rozšířit počet stávajících muničních skladů bude muset souhlasit vláda.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pot
Spustit audio

Více z pořadu