Českobudějovický Máj je špatnou adresou

19. listopad 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Největší českobudějovické sídliště Máj má podobné problémy jako jakýkoliv jiný útvar, kde žije velké množství lidí na velké ploše. Nedostatek parkovacích míst, málo prostoru pro děti, anonymitu a problémy s dopravou. O části sídliště se ale v Českých Budějovicích otevřeně mluví jako o špatné adrese.

Ten problém je zdánlivě černobílý. V části sídliště žije velké množství rómských rodin. Na 1300 obyvatel se podepsalo pod petici, ve které kritizují soustavný nepořádek a rušení nočního klidu.

Obyvatelé: "Lidé se snaží odtamtud stěhovat, snaží se ty byty měnit. Když vy zavoláte realitní kancelář, tak vám řeknou, že tam jsou byty neprodejné. Z toho důvodu stálého narušování veřejného pořádku ze strany Rómů, že tam dělají tento brajgl, že se tam shromažďují."

Ani někteří Rómové nejsou s místem, kde bydlí, spokojeni. I oni píší petice. Kritizují totéž, jen hledají jiná řešení.

Rómové: "Proč prosím vás dáváte většinu Rómů bydlet do Wolfovy ulice a v jednom baráku je 9 - 10 rodin. Prosím vás, vy chcete, abychom vypadali tak, jak v Matiční ulici a nebo v Chánově? Já jsem si napsal petici, jsem rómského původu, že si nepřejeme, aby nás bydlelo v jednom paneláku 9 - 10 rodin."

Před stížnostmi občanů nelze zavírat oči. Hovoří primátor města Miroslav Tetter.

"V ulici V. Wolfa je problém, který není teď momentálně, ten už se táhne delší dobu, pramení jednak z toho, že je poměrně velké množství lidí na malé ploše, že v této ulici v některých vchodech bydlí nepřizpůsobiví občané."

Stačí pár nepřizpůsobivých občanů a lidé se začnou bát.

"Samotné ženské vám dneska řeknou, že se bojí vyvenčit psa."

"Mám strach."

"Jistěže mám strach, protože se to odehrává přímo pod mým balkonem."

"Když tam mezi ně vyjdu, ono se začnou smát, policajti tady nejsou, co chcete proti nám dělat?"

Bojí se ale i samotní Rómové.

"Existují slušní Rómové a existují neslušní, tak jako bílé společnosti."

"Ti slušní už nemají na to, aby šli a upozornili ty nepřizpůsobivé, protože se jich už sami bojí. V tom to je."

Najít rychlý recept je podle primátora Tettera nemožné. Postupovat je třeba krůček po krůčku.

"Jediné řešení, které můžeme udělat je jednak osvěta a jednak, a to už městská policie zahájila, protože jsou stížnosti především na hluk, který dělají děti ve večerních hodinách, že budeme tvrdě postupovat proti těm, kteří nechají volně na ulici bez dozoru děti nezletilé po 22. hodině. Tady je ze zákona možnost trestat rodiče za zanedbanou výchovu."

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: Martina Vodičková
Spustit audio

Více z pořadu