Spory sousedů o příjezdovou cestu

25. duben 2007
Pod kůži

Říká se, že se sousedy bychom měli být v každém případě zadobře, jinak se náš život může proměnit doslova v peklo. I ta nejsložitější bitva právníků tak může vypadat vedle obyčejné sousedské tahanice jako neškodná výměna názorů. Náš reportér, natočil spor dvou sousedů o pouhých sto dvacet metrů čtverečních, se kterým si ale nikdo neví rady.

Martin KNITL:
Pan Hlavinka a pan Formánek spolu na pivo nechodí. Právě naopak, stojí proti sobě a oba chtějí koupit sto dvacet metrů čtverečních obecní příjezdové cesty. Zastupitelé města si tuto sousedskou kauzu přehazovali z jednání na jednání jako horký brambor. Pan Hlavinka chce jezdit ke garáži těsně u oken a dveří pana Formánka a tomu se to vůbec nelíbí.

pan FORMÁNEK:
Přes tu zahradu vám jezdí člověk prostě s vozíkem, s přívěsným vozíkem, vozí vám tam dřevo a podobně, takové věci a nemůžete tam mít ani děti. Já si totiž myslím, že ten příjezd k té jeho garáži vlastně vůbec neodpovídá bezpečnostním předpisům dnešním.

Martin KNITL:
Pan Hlavinka sice shromáždil i další pozemky okolo svého domu, ale tvrdí, že mu rodina jinou cestu ke garáži prostě nepovolí. Pod okny pana Formánka chce vozit věci do garáže za každou cenu.

pan HLAVINKA:
Vše nasvědčuje tomu, že se to bude řešit ne ve městě, ale na soudu.

Martin KNITL:
Opravdu není možná dohoda, abyste využíval jinou příjezdovou cestu, dohoda s rodinou?

pan HLAVINKA:
Momentálně ne. Starý strom se říká, že neohneš, ano. Nám prostě nezbývá nic jiného, než se pídit po té variantě, která existuje de facto čtyřicet let. Garáž stojí nebo garáž byla kolaudována v roce 67. Od té doby byl příjezd užíván takto.

Martin KNITL:
Je zřejmé, že se nikdo s nikým nedohodne. Pan Formánek kroutí hlavou nad tím, jak jeho soused přibírá pozemky, a přitom chce tvrdošíjně jezdit ke garáži jinudy. Pan Hlavinka se zase dožaduje základního práva přístupu ke své nemovitosti. "Je to absurdní kauza," říká náměstek primátora města Pavel Mališ.

Pavel MALIŠ, náměstek primátora města Opavy:
Pan Hlavinka se chová jako typicky malý český člověk, kterému jsme vyhověli, aby mohl scelit pozemky kolem své nemovitosti a svých příbuzných, aby mohl vyřešit svůj problém příjezdu ke své nemovitosti. V okamžiku, kdy jsme mu vyhověli, tak pokračuje ve svých dalších nárocích.

Martin KNITL:
A tak nakonec došla trpělivost i zastupitelům, také proto, že pan Hlavinka žene k soudu i město samotné. Spornou cestu prodává skupině kolem pana Formánka. Nový kupující to vnímá jako vítězství zdravého rozumu.

pan FORMÁNEK:
Pacta sunt servanda, to říkali i staří Římané, latinsky, to je dohody se dodržují.

Martin KNITL:
Obáváte se toho, co bude dál, co pan Hlavinka vymyslí?

pan FORMÁNEK:
Já se toho vůbec neobávám, já se toho neobávám, protože tohle je jasný podvod, tady tohlensto.

Martin KNITL:
Pan Hlavinka odcházel po hlasování zastupitelů s jasným rozhodnutím, že se nevzdá.

pan HLAVINKA:
Já si podám revokaci, abych zastavil tady toto hlasování do doby, když to teda zastupitelé nehodlají řešit a zase to smetli se stolu. Nesouhlasím absolutně s tvrzením pana Mališe, že máme jiný příjezd do garáže. Ano, my jsme uvažovali, ale byla to pouze varianta řešení, ne, že jsme natvrdo slíbili tak, my budeme jezdit jinudy přes pozemek a vybudujeme si novou příjezdovou cestu. Tak to vůbec není. Jdu momentálně podat revokaci.

Martin KNITL:
V každém případě město chce prodat sto dvacet metrů čtverečních tomu, kdo u této úzké cesty bydlí a kdo se bojí pustit děti na vlastní zahradu, aby neskončily pod koly sousedova auta. Je to porušení základních vlastnických práv, když je vzadu cizí garáž? Soudní proces bude jistě zajímavý a dokáže to, co už bylo řečeno. Pokud se sousedi nedomluví a zatahují do sporů kdekoho, je to pro ně horší než sebesložitější hospodářská kriminalita. Tento příběh se odehrává v Opavě a je jedním ze stovek dalších v celé republice.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Tak dva sousedi a jejich spor byl v pořadu Pod kůži Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu