Otazníky nad smlouvou podniku Mero s pojišťovacím makléřem

22. květen 2007
Pod kůži

Říká se, že stát je nejhorší hospodář. Přinášíme další příklad toho, jakým způsobem se dá se státními penězi zacházet. Státní podnik Mero, kterému patří všechny české ropovody, loni těsně před volbami vypověděl smlouvu s pojišťovacím makléřem. Krátce poté bez výběrového řízení uzavřel kontrakt s jiným. A nová smlouva je oproti té předchozí nevýhodná. Jde přitom už o několikátý případ netransparentního chování společnosti Mero. Podrobnosti od reportéra Rádia Česko Jana Hrbáčka.

0:00
/
0:00

Jan HRBÁČEK:
Dvacátého sedmého ledna 2005 prasklo nedaleko Čáslavi potrubí ropovodu Družba. Ropa zamořila asi osm tisíc metrů zemědělské půdy. Vlastníkem české části Družby je státem stoprocentně vlastněná společnost Mero a kvůli podobným situacím musí být pojištěná. Za pojistné vyplatí ročně desítky milionů korun. Aby bylo pojištění pro firmu co nejvýhodnější, spolupracuje s pojišťovacím makléřem, který hledá nejlepší nabídky pojišťoven. Tuto službu pro Mero zajišťovala od roku 2005 pobočka celosvětové makléřské společnosti Marsh. Mero ale v dubnu loňského roku neočekávaně a bez udání důvodu smlouvu ukončilo. Krátce poté uzavírá smlouvu s českou společností Inpol. Ta je ve srovnání s předchozím kontraktem nevýhodná. Proč? Podle smlouvy je Mero povinno zaplatit makléři vysokou pokutu rovnající se jeho standardní odměně, pokud by porušilo některou z podmínek smlouvy. Makléř ale žádnou takovou povinnost vůči Meru nemá. Zástupkyně Mera Renáta Fialová ale tvrdí, že nová smlouva je pro firmu výhodnější. Na mikrofon hovořit nechtěla a odpověděla pouze emailem.

redaktorka /vyjádření Renáta FIALOVÁ, zástupkyně Mera/:
"Inpol například provedl hloubkový audit pojišťovaných zařízení a odkryl přitom rizika, která Marshem nebyla pokryta."

Jan HRBÁČEK:
Co je na celém případu nejkřiklavější? Milionový kontrakt se státními penězi se odehrál bez výběrového řízení. Místopředseda dozorčí rady Mera Tomáš Čumpelík ale říká, že kvůli pojišťovacímu makléři nebylo zapotřebí výběrové řízení vypisovat.

Tomáš ČUMPELÍK, místopředseda dozorčí rady Mera:
Podle mého názoru nemuselo, v tomto případě se nejedná o takzvanou úplatnou smlouvu, to znamená, že pojišťovacího makléře neplatí firma jako taková, ale pojišťovna.

Jan HRBÁČEK:
Zákon přikazuje vypisovat výběrové řízení při státních zakázkách nad dva miliony korun. Jak už naznačil Tomáš Čumpelík, řízení má být vypsáno, pokud státní firma přímo platí dodavateli služby a právě v tom je háček. Makléř získá za služby pro Mero ročně podle odhadů zhruba pět milionů korun. Odměnu mu ale nevyplácí firma s více jak dvoumiliardovým obratem, ale pojišťovna jako provizi. A právě na faktu, že Mero pojišťovacího makléře neplatí ze svých účtů, státní podnik staví svoji obhajobu. Lenka Petráková ze sdružení Proti korupci Oživení namítá, že provize makléře od pojišťovny ve skutečnosti plyne ze státní pokladny, takže by podle ní Mero mělo makléře rozhodně vybírat ve výběrovém řízení, aby bylo možné vyhodnotit co nejlepší nabídku.

Lenka PETRÁKOVÁ, sdružení Proti korupci Oživení:
Já se domnívám, že výběrové řízení mělo být vypsáno v každém případě, protože je to státní firma, hospodaří s veřejnými prostředky a musí s nimi hospodařit účelně a hospodárně. To jí zákon ukládá. Mě by velmi zajímalo, podle čeho vybrala toho pojišťovacího makléře. Argument, že pojišťovací makléř je placen pojišťovnou, si myslím, že není úplně správný, protože pojišťovací makléř vždycky dostává peníze za to, jakého klienta přivede.

Jan HRBÁČEK:
Jak se Rádiu Česko podařilo zjistit, Mero v minulosti pojišťovací makléře vždy vybíralo alespoň v rámci interního výběrového řízení. Už jsme zmínili, že ve smlouvě je zakotvena neobvykle vysoká pokuta. Tu by měla státní společnost zaplatit makléři, pokud poruší některé z ustanovení smlouvy. S jakým vysvětlením vysoké pokuty přichází místopředseda dozorčí rady Mera Čumpelík?

Tomáš ČUMPELÍK, místopředseda dozorčí rady Mera:
S ohledem na to, že pojišťovací společnost provedla na začátku spolupráce hloubkovou rizikovou prohlídku všech pojištěných zařízení ve společnosti Mero, jedná se o opatření v případě zkrácení kontraktu, aby byl pojišťovacímu makléři nahrazen ušlý čas a zisk.

Jan HRBÁČEK:
Rádio Česko má k dispozici smlouvy obou makléřských společností, které pro Mero pracovaly nebo pracují. Zatímco s předchozím makléřem bylo možné smlouvu na dobu neurčitou vypovědět kdykoliv, u současného makléře, společnosti Inpol, to nejde. Proč? Generální ředitel Inpolu Josef Landa také nechtěl odpovědět na mikrofon a odpověděl nakonec emailem. Na otázku, proč ve smlouvě není jednoznačně popsána možnost výpovědi, uvedl.

redaktor /vyjádření Josef LANDA, generální ředitel Inpolu/:
"Smlouva o zastupování Mera je sjednána na dobu určitou s výpovědní lhůtou tři měsíce."

Jan HRBÁČEK:
Ze smlouvy, kterou máme k dispozici, vyplývá, že Inpol bude inkasovat více jak desetimilionovou provizi tři roky až do konce roku 2009 a smlouva má být automaticky prodlužována o další rok, pokud nebude jednou ze smluvních stran vypovězena nejméně tři měsíce před koncem platnosti. Z mnoha soudních sporů přitom v minulosti vyplynulo, jak je důležité smluvní podmínky výpovědi dobře ošetřit. Ale vraťme se zpět. Hlavním argumentem pro výměnu pojišťovacího makléře jediného majitele českých ropovodů je, že se společnosti Marsh nepodařilo sjednotit podmínky pojištění české a německé části ropovodu. Úkol tedy převzala společnost Inpol. Argument Mera ale poněkud pokulhává. Pojištění německé části ropovodu totiž nadále zaštiťuje německá pobočka společnosti Marsh.

moderátor:
Čistě zpravodajské Rádio Česko z produkce Českého rozhlasu naladíte na frekvencích BBC. Jeho reportér Jan Hrbáček teď v dopoledním Radiožurnálu Českého rozhlasu 1.

autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu