Rómové v Chanově jsou bez topení

19. říjen 2007
Pod kůži

V podmínkách, které se rozhodně nedají závidět, žijí v těchto dnech Romové v sídlišti Chanov u Mostu. V bytech totiž mrznou, protože se netopí. Zahřát se nemohou ani v horké vodě, protože v bytech kvůli neplacení nájmu už několik let neteče. Nájemníci si z kohoutků mohou natočit pouze vodu studenou. Teplé radiátory jsou jen na dvou místech na sídlišti. Jak potvrdil ředitel Domu romské kultury Martin Nebesář, zahřát se mohou obyvatelé sídliště jen tam.

Martin NEBESÁŘ, ředitel Domu romské kultury:
U nás v kulturáku topíme, protože my máme jinou větev, než má sídliště, takže kulturní dům a základní škola topí, ale ty paneláky na sídlišti tam mají pořád zimu.

Eva HOLÁ:
Lidé jsou ze zimy rozladěni, přitom se čeká ještě větší ochlazení. Co říkáte tomu, že se tady netopí?

osoba:
Zvířata tady jsou.

osoba:
Mělo by se jako snížit ten nájem, my furt platíme celej nájem. A topení nejde vůbec. Teplo v baráku není, teplá voda není a furt platíme jako za první kategorii. Všichni jsme nemocný.

Eva HOLÁ:
Co říkáte tomu, že vám netopí v bytech?

osoba:
No, co říkám? My mrzneme, teď jsem se zrovna tady rozčilovala, že nemáme topení, ti, co si rozkradli, ti maj a ti, co potřebují, co řádně platí, tak ti nemaj, takže furt jsou na tom líp lidi, který nemaj a ne ti, co maj, takže jsme na tom vlastně byti my, co platíme a nemáme a ti, co neplatí, tak ti ho maj.

Eva HOLÁ:
Máte děti?

osoba:
Já teď už nemám, mám velké, ale mrzneme, máme deky na sobě, jsou malý děti, který jsou nemocný. Dospělí, starý, všecko je tady nemocný.

Eva HOLÁ:
Co říkáte tomu, že vám netopí?

osoba:
Nic.

Eva HOLÁ:
Co děti, jak to děláte s dětmi?

osoba:
Oblíkáme je teple, v ponožkách, v teplejch pyžamech, aby mohly spát a ráno nechtějí vstávat, ráno se oblíkají pod peřinou, protože jim je zima, no. Nájem se platí, některý to neplatí, my za to nemůžeme. Ostatní za to nemůžou, že to neplatí.

osoba:
Tam teče voda po voknech, když to zavřete, tak se vám zapaří vokna a teče to po vokně, že je zima, mrzne a vstanete ráno do lednice, vždyť to je úplně hrůza, ty, co maj děti, co choděj do školy, nechtějí vstávat a nájem se tady platí už normálně, takže já si myslím, že už by se mělo pustit všechno jak normálně v Mostě všude.

Eva HOLÁ:
Asi nejhůře snáší chlad malé děti, které jsou většinou nemocné. Je ti doma zima?

dítě:
Jo.

Eva HOLÁ:
A co děláš? Zabaluješ se do deky?

dítě:
Jo.

Eva HOLÁ:
A co maminka?

dítě:
Se oblíká.

Eva HOLÁ:
A je tam velká zima?

dítě:
Jo.

Eva HOLÁ:
Jak vám se žije v bytě, když se netopí?

osoba:
Jak žije, zima je tam, co máme dělat, když je tam zima? Myslejí, že jsme cikáni, tak my nemusíme, nám nemusejí topit.

Eva HOLÁ:
Co způsobilo zimu v chánovských domácnostech, vysvětlila náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Město totiž musí teplo nájemníkům zajistit.

Hana JENÍČKOVÁ, náměstkyně mosteckého primátora:
Proč neteče v Chanově voda, no, na to je naprosto jednoduchá odpověď, protože si ukradli topná tělesa. Tam je totiž teď kouzelný fenomén, to je novinka letošního léta, že ve spánku k občanům přijde druhý občan zloděj a naprosto neslyšně jim ukradne topná tělesa. Takže tam šla i řada trestních oznámení, nicméně výsledek je takový, že město je povinno dodávat teplo a my v současné době jsme museli tuhle tu věc vyřešit, takže šla mimořádná objednávka na pořízení třiceti tří kusů v té době chybějících topných těles, samozřejmě, že mezitím si nám zase nějací neznámí zloději dostali do bytu, takže už jich máme třicet šest chybějících, což znamená, že se zase další tři musí dokoupit. No, je to samozřejmě k zlosti, stojí to peníze navíc, ale my tam to teplo dodat musíme a co k tomu víc dodat?

Eva HOLÁ:
Topit se začne už brzy, přesto bude pro mnohé čekání nekonečné.

Hana JENÍČKOVÁ, náměstkyně mosteckého primátora:
Objednávka je podepsaná, dodací lhůta tam byla dvanáct dnů, takže řeknemeli to jinak, někdy do konce příštího týdne bude samozřejmě obnovená dodávka do těchto bytů.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Eva Holá
Spustit audio

Více z pořadu