Podezření z korupce na opavské radnici

14. prosinec 2007
Pod kůži

Radnice v Opavě se stala v poslední době častým terčem kritiky a padají slova jako machinace s majetkem nebo podezření z korupce. O město se kvůli telefonátům na protikorupční linku začala zabývat i nevládní organizace Transparency International. Snažili jsme se zjistit, co se v Opavě vlastně děje a jak dopadla včerejší veřejná debata s občany.

Martin KNITL:
Velkým problémem každé samosprávy je nevděčný paradox. Na jedné straně ze zákona povinnost být dobrým hospodářem, ale zároveň vše dělat ke spokojenosti obyvatel a státních úřadů. Ovšem v ryze tržním prostředí. Tak třeba prodej domů v centru ne automaticky nájemníkům, ale obálkovou metodou za reálné ceny v řádu milionů korun.

nájemník:
Právě ta průhlednost je problém, způsob prodeje obálkovou metodou. Je jasné, když se přihlásí tři firmy s tím, že jedna odstoupí, druhá to získá za nižší cenu, čili je tam prostě prostor pro tu spekulaci, manipulaci nějakým způsobem.

Martin KNITL:
To byl jeden z nájemníků, kterých se tento případ týká. Primátor Opavy Zbyněk Stanjura zase říká, že se musí dát šance naopak všem, kteří chtějí být nájemníky.

Zbyněk STANJURA, primátor Opavy:
Já jim sice rozumím, na druhé straně mladá rodina, která chce získat bydlení v Opavě, buď platí tržní nájem a ne regulovaný, nebo platí tržní cenu za nemovitost. Každý se může podívat na nabídku realitních kanceláří, kde se pohybujou ceny bytů nebo domů v Opavě.

Martin KNITL:
A druhý případ. Prodej bývalé nemocnice v centru města. Přímo na jednání zastupitelstva se mění pořadí vybraných firem a kvůli zvolené taktice prodeje se do věci vkládá antimonopolní úřad. Třetí ožehavou kauzou je plán radnice koupit pozemky od hokejového trenéra Aloise Hadamczika za více než sto milionů korun. Zhruba pětistovka za metr čtvereční na okraji města je podle opoziční zastupitelky Pavly Brady podezřele mnoho peněz.

Pavla BRADY, zastupitelka Opavy:
Mně nejvíce vadí ten princip, že se ke každému chováme jinak. Od někoho nakupujeme za sto, dvě stě korun a tady pět set padesát za stejné pozemky nebo ještě horší.

Martin KNITL:
Primátor oponuje, že chceli tady město změnit územní plán třeba ve prospěch bytové výstavby, co má dělat jiného než respektovat podmínky prodávajícího?

Zbyněk STANJURA, primátor Opavy:
Když změníme prostě územní plán, nebudeme jednat o vlastnictví těch pozemků, tak nám budou říkat, že zhodnocujeme cizí pozemky. Zase když je chceme koupit, říkají, že ta cena je vysoká. Takže ta otázka není úplně jednoduchá, chybí prostory pro bydlení a podnikání obecně.

Martin KNITL:
Včera se v Opavě až téměř do nočních hodin na toto téma v režii Transparency International diskutovalo. Ovšem bez konkrétního výsledku a překvapivě bez valného zájmu veřejnosti. Primátor opakoval, že si město nezaslouží nálepku zločince, jenže kritici o své obavy nepřišli. Mezi nimi i zastupitelé Petr Škarohlíd.

Petr ŠKAROHLÍD, zastupitel Opavy:
Celá prakticky ta diskuse byla stržena panem primátorem, že radnice dělá všechno pro občany, ale ten efekt je obrácený.

Martin KNITL:
A Pavla Brady.

Pavla BRADY, zastupitelka Opavy:
Určitá malá skupina lidí má nějakou představu o tom, co chtějí dělat, ale nesdělují to ať už veřejnosti, ani všem zastupitelům.

Martin KNITL:
Opavský magistrát se dále snaží najít cestu k obyčejnému hlasu smrtelníka a nespokojení zatím marně loví nějaký účinný protitah. Ukázalo se, že obava z korupce tady není jasným důkazem na stole, ale spíše výkřikem z pocitu bezmoci. Podobná nálada panuje i v řadě dalších měst a je otázkou proč. Zatím se všechno aspoň navenek odehrává tak, jak říká Sbírka zákonů. Možná to není ani tak v paragrafech jako v lidech, dodává Michal Štička z Transparency International.

Michal ŠTIČKA, Transparency International:
Radnice by asi měla nějakým způsobem zvážit, jestli ty stávající komunikační kanály jsou natolik účinné. Občané by měli mít větší zájem o tom, co se děje, protože jsou to jejich veřejné prostředky, jejich politická reprezentace, která by měla hájit jejich zájmy na té komunální úrovni.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu