Vláda bude pokračovat v jednání o státním rozpočtu

Až na dnešek odložila vláda Jana Fischera rozhodnutí o státním rozpočtu na příští rok. Česku hrozí, že bude mít v roce 2010 rekordní rozpočtový schodek 230 miliard korun. Řada úřadů je proto připravena především snížit náklady na provoz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Filip Rožánek, Miroslav Panuška

Ministr financí Eduard Janota se už včera snažil na neformální zasedání kabinetu přesvědčit své kolegy, aby šetřili. Premiér Fischer by chtěl, aby schodek rozpočtu byl po snížení přibližně 170 miliard korun, uvedl to po včerjší jednání.

Například ministerstvo vnitra zřejmě přijde o čtyři miliardy korun. "Nejvíce by se to dotklo oblasti provozních výdajů a programového financování, v žádném případě ne platu policistů a hasičů," uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šetření na ministerstvu vnitra mluvil v Ranním Radiožurnálu ministr vnitra Martin Pecina.

Podle něj by navíc další škrty už omezovaly funkci úřadu: "Další škrty by mohly ohrozit plnění základních úkolů, které ministerstvu vyplývají ze zákona o řízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky."

Sám ministr vnitra Martin Pecina tvrdí, že škrty nemohou být tak radikální: "Já skutečně nemohu ušetřit to, co se po mě chce. Museli by šetřit policisté a hasiči, museli bychom propouštět. K tomu bych skutečně sahal velmi nerad a myslím, že se toto riziko podaří odvrátit, a že ministr financí i premiér chápou, že v tomto rezortu bych měl šetřit proporcionálně jako ostatní, ale ne na úkor bezpečnostních sborů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání vlády o státním rozpočtu na rok 2010 shrnul komentátor Radiožurnálu Petr Nováček.

Ministerstvo zemědělství bude naopak příští rok snižovat svým lidem platy. "Ministerstvo by mělo škrtat v příštím roce mzdy plošně o 6 procent. To činí zhruba 1500 korun na člověka," řekl mluvčí úřadu Petr Vorlíček.

"Mělo by také dojít k redukci přibližně o 400 pracovních míst v celém resortu ministertsva zemědělství," dodal ještě mluvčí.

Pomoci by mělo i zvýšení DPH

Ministr financí chce schodek snížit o 70 miliard korun, kromě úspor na státních úřadech navrhuje také zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent.

Počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr. Návrh rozpočtu musí vláda předložit do sněmovny do konce září.

Přečtěte si také:
Neformální setkání vlády skončilo. O rozpočtu se bude jednat dál
Vláda na neformální schůzce hledá úspory v rozpočtu
Ministr Janota předloží v neděli vládě dvě varianty rozpočtu
Schodek státního rozpočtu chtějí politici řešit až po volbách
Ministr financí navrhl politikům snížení schodku rozpočtu
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty

Veronika Malá, Květa Moravcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme