Tipy na víkend 18.-20. ledna

Přemýšlíte nad tím, kam o víkendu zamířit? Možná vám napoví naše víkendové tipy. Pozveme vás na košty pálenek, do masopustního průvodu, na karneval i na spoustu zajímavých výstav. Pěkný víkend!

Experimentální studio Liberec slaví v pátek šest let worldmusic a alternativy v Liberci a vy můžete slavit taky. Vystoupí kapely Huso a Majerovy brzdové tabulky a promítat se budou animované filmy. Party začíná večer v 19.30 hodin.

Víte, jak se dřív slavil Masopust? Zjistit to můžete v sobotu ve skanzenu na Veselém kopci u Hlinska. Tradiční masopustní obchůzku roubených chaloupek předvede vesnická skupina ze Studnic u Hlinska. V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce a průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout všechny tradiční masky: strakatého, ženušku, turky, slaměné, rasa s kobylkou, kominíky i židy. Během obchůzky se ale připravte i na nejrůznější žerty masek, ke kterým například od pradávna patří i pomazání obličeje zvláštním "mazadlem". V 15 hodin se masky shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnou "masopustní testament", ve kterém budou vzpomenuty "hříchy" jichž se dopustila maska kobylky.

Na velkou karnevalovou veselici zve vás a hlavně vaše děti Dům dětí a mládeže Šumná. Karneval začíná v kulturním domě v sobotu ve 14 hodin. Na programu je kromě tance také soutěž masek, karnevalová loterie, zábavné soutěže, bohaté občerstvení a mnoho dalších překvapení. Masky budou mít vstup zdarma, všichni ostatní 30 korun.

Na největší košt pálenek u nás byste měli v sobotu vyrazit do jihomoravských Mikulčic. Začíná ve 14 hodin a kromě tisícovky vzorků nejrůznějších destilátů budete moci ochutnávat i kysaného zelí nebo sladké pečené dobroty. Největší zájem ale bude určitě o pálenky - o ty klasické, i o ty exotické.

Plesová sezona je v plném proudu! Pokud jste si ještě nebyli zatančit, můžete to v sobotu napravit. Svatobořice-Mistřín zvou na společenský ples a taneční a módní show. Začíná v kulturním domě ve 20 hodin. K tanci a poslechu zahraje hudební skupina Top Show Band z Vracova. Na programu je také ochutnávka vín, předtančení, ukázky tanců, módní přehlídka a velká tombola s hodnotnými cenami.

Zkuste se stát filmařem! Jak na to, to vás naučí na první lekci filmového kurzu v Domě hudby v Pardubicích. Začíná v sobotu v 9 hodin. Zúčastnit se mohou všichni zájemci, kteří se chtějí dozvědět více o základech filmové tvorby a vyzkoušet si natočit film po poradě s odborníkem a v kolektivu dalších filmových nadšenců. Kurz "Cesta k filmu" nabízí informace o výběru a zpracování scénáře, o základech práce s videokamerou, se střihem a se zvukem.

Do černošického Club kina můžete v sobotu od 20.30 vyrazit na skvělou jazzovou podívanou v podání skupiny Jazz Efterrätt. Ta je sdružením mladých profesionálních hudebníků, kteří společně hrají a vystupují od svého vzniku v roce 1998. Tvoří jej absolventi pražských konzervatoří, kteří dnes pracují v umělecké sféře především jako muzikanti, ale také jako aranžéři a skladatelé jazzové a populární hudby.

Pošilháváte po telemarkovém způsobu lyžování? Vyzkoušet si ho můžete o víkendu ve sportovním areálu Klíny v Krušných horách. Motto zní: "Uvolni patu, uvolni mysl." Úskalími tohoto zimního sportu vás zdarma provede instruktor a platit nebudete muset ani za zapůjčení výstroje.

A ještě jeden výlet do hor: V sobotu se můžete vydat na závod Zlatá lyže Lužických hor. Muži pojedou 15 kilometrů, ženy a dorost deset. Zlatá lyže se jede klasickou technikou na upravených tratích nad Polevskem. Prezentace závodníků začíná v osm hodin na Obecním úřadě Polevsko. Start je naplánován na desátou.

Zábavný den plný soutěží, ukázek běhu psích spřežení, bungee jumpingu a kapel na vás čeká v sobotu ve skiareálu Troják u Rajnochovic.

Na nedělní výlet "Za tajemnými jezdci" vás zve Klub českých turistů. Patnáctikilometrová výprava povede od nádraží v Dolním Bousově přes lokality U Schöftů, Křižánek, Řitonice a zpátky. Vyráží se z hlavního nádraží v Mladé Boleslavi v 9.05 a ze zastávky Mladá Boleslav v 9.15. Procházka mírně náročným terénem vám bude trvat asi pět hodin.

VÝSTAVY

V Muzeu hlavního města Prahy na Florenci už máte jen pár dní na to, prohlédnout si pozoruhodnou výstavu o proměnách Prahy v 19. a na počátku 20. století. Má název Zapomenuté obrazy a připomíná dobu, kdy se z provinciálního hlavního města českého království rodilo moderní průmyslové velkoměsto.

Moravská galerie v Brně pokračuje v mapování historie českého exlibris a další výstavou připomíná nejslavnější období tuzemských knižních značek, tedy léta 1945 až 1980. Uvidíte exlibris Cyrila Boudy, Vladimíra Komárka nebo Jiřího Švengsbíra.

Obsáhlý a reprezentativní výběr z díla českých nezávislých fotografů působících ve 20. století nabízí výstava Fotogenie identity - Paměť české fotografie, která začala v brněnském Domě pánů z Kunštátu. Mezi zastoupenými umělci jsou například František Drtikol, Dagmar Hochová, Bohdan Holomíček, Josef Koudelka, Ivan Lutterer, Ladislav Sitenský, Josef Sudek, Jindřich Štreit a Zdeněk Tmej.

Víkend si můžete zpestřit i výstavou nazvanou "Když si náš dědeček babičku bral...". Najdete tam šest desítek svatebních šatů z doby od druhé poloviny 19. století až do 70. let. S tehdejší módou se můžete seznámit v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Uvidíte šaty z roku 1850 i další zajímavosti.

Soudobému brněnskému malíři Petru Veselému se podařila často nevídaná věc. Má výstavy na dvou místech Karlovarského kraje, a to v Karlových Varech a ve Žluticích. Každá z výstav je přitom naprosto odlišná. Karlovarská Galerie umění představuje jeho cyklus obrazů nazvaný Dveře. Výstavní síň ve Žluticích pak Veselého tvorbu určenou pro církevní stavby.

Výstavu portrétů a aktů, ale také přírodních motivů, krajin a zátiší můžete navštívit v Městské galerii Beroun. Třináct členů tamního Fotoklubu představuje několik desítek svých snímků na 10. jubilejní výstavě s názvem 13 objektivů.

Jaký užitek přinášely člověku rostliny v uplynulých tisíciletích? To se dozvíte na výstavě v Severočeském muzeu v Liberci. V expozicích uvidíte rostliny a jejich plody, semena i listy, ze kterých se dělaly polní lahve pro Napoleonovy vojáky, zázračné léky, obřadní pomůcky šamanů, vražedné roztoky a zbraně, drogy, oživovače vyhaslého sexu nebo náčiní pro domorodé sportovní hry.

V olomouckém Muzeu umění můžete navštívit výstavu nazvanou Vzplanutí. Projekt s podtitulem Expresionistické tendence ve střední Evropě 1903-1936 představuje dvacetileté sběratelské úsilí pražského galeristy Jana Placáka. Na výstavě jsou zastoupeni němečtí, rakouští a také čeští autoři.

Říká se, že smrt patří k životu. A nikde to snad neplatí víc než ve starověkém Egyptě. Muzeum v Moravské Třebové se na pár dní proměnilo ve starověkou hrobku, která představuje posmrtnou pouť slavného Egypťana prince Venisancha.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Radiožurnálu - Styl mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio