Stravování dětí ve školních jídelnách

25. únor 2005
Vaše téma

Pohled do zrcadla na nasbírané kilogramy většinou potěší málokoho. S přibývajícími dny a s blížícím se jarem si to začínáme, myslím, uvědomovat přeci jenom o něco víc a tak jsme v dnešním Vašem tématu probírali diety, zdravou výživu a také stravování dětí ve školních jídelnách..

Vlasta Valentová: Zdravá výživa neznamená jenom držet úzkostlivě nějakou dietu. Někdy stačí jednou za čas lehká odlehčovací kůra a hned se cítíme líp. Tahle rada se hodí samozřejmě pro dospělé. Pro začátek zvolíme dny se zeleninou, ovocem. Pak můžeme přidal další, jak radí dietní sestra z nemocnice na Královských Vinohradech v Praze, Věra Králová.

Věra Králová: Jako brambory, celozrnné výrobky, rýži, vždy ale zařazujeme jednu potravinu každý den na víc. Můžeme zařadit nízkotučné mléčné výrobky, to znamená jogurty, sýry a podobně i maso.

Vlasta Valentová: Samozřejmě, že smažený řízek to nebude, ale sáhneme spíš pro masech v přírodní úpravě, třeba v alobalu, na teflonu, maso může být vařené a může být i dušené. A přednost dáme drůbeži a rybám. Jídelníček zvaný startovní ještě doplníme dvěma až třemi litry tekutin, které pijeme v malých rozdělených dávkách. Nejlépe je to stolní voda bez bublin, přírodní neslazená ovocná šťáva, případně bylinkový čaj. A v nastoupených zásadách zdravé výživy vytrváme.

Věra Králová: Co nejvíce se vyhýbat uzeninám a tučným mléčným výrobků, z tuků preferovat zejména ty rostlinného původu, to znamená rostlinné oleje a kvalitní rostlinné tuky. Mezi těmi můžeme i vybírat tam, kde co nejvíce tělu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin.

Vlasta Valentová: Na to, jak a kde se mají stravovat školní děti, nebývá někdy ani mezi rodiči jednoznačný názor. Jenže odborníci přes výživu říkají, že právě návyky z mládí mohou mít v dospělosti vliv nejen na naši váhu, ale i zdraví. Určitě znáte z vlastní zkušenosti smlouvání o to, jestli má školák chodit na obědy do jídelny, nebo si za peníze od rodičů raději něco koupí sám. A jak vidí tento duel lékaři.

Lída Jerišová: Pro děti i v současné době je školní stravování velice zásadní pro to, aby se mohly dobře rozvíjet, dobře růst, aby byl právě zachovaný ten správný poměr příjmu jednotlivých živin a energie.

Vlasta Valentová: Staví se na stranu školního stravování doktorka Lída Jerišová. Odbornice na výživu Ludmila Věříšová zase potvrzuje, že rychlá občerstvení jsou velkým konkurentem.

Ludmila Věříšová: Rychlá občerstvení mají velké zázemí v reklamě, to je jednoznačné a i v společenském povědomí, hlavně v těch dětech 2. stupně a středoškoláků, kdy ty děti se snaží ukázat svým vrstevníkům, že jednak na to mají a jednak že tedy školní jídelna, to je něco, co je zavrženíhodné.

Vlasta Valentová: Z vlastní zkušenosti potvrzuje, že většina školních jídelen se dnes snaží vařit zdravě a nápaditě, jenže podle ní je háček v tom, že děti vesměs nejsou z domova zvyklé jíst zeleninu, luštěniny nebo ryby. A tak když je dostanou na talíř ve školní jídelně, raději odejdou se svou obvyklou pizzou nebo hranolkami. Školní zařízení se ale musejí řídit výživovými doporučeními a tak vaří jídla zdravá, ale často taková, která děti z domova ani neznají. Podle doktorky Lýdie Ryšavé je ale největším paradoxem to, že školní jídelny ztrácejí u dětí body i proto, že jídlo je tam relativně levné.

Lýdie Ryšavá: Jakoby cena pro děti sehrávala roli negativní, to znamená to, co je dražší, zdá se, že jim to, co je levnější, jako by bylo aut. Protože i cenově, když srovnáme rychlé občerstvení, samozřejmě nemůže konkurovat ceně školnímu stravování, protože na školní stravování stát doplácí.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu