Mají smysl telefonní budky?

31. leden 2006
Vaše téma

Telefonní budka byla dříve pojem, pod kterým si většina z nás představila jedinou možnost, jak zavolat svým blízkým. Dnes už je to spíš místo vyhledávané v nouzi. Počet hovorů z automatů sice rok od roku klesá, přesto jsou stále využívané a mnozí se bez nich neobejdou. Jestli mají budky smysl jsme se ptali i obyvatel hlavního města.

Obyvatel 1: Myslím, že na mince i na karty.

Obyvatel 2: V dnešní době asi už moc ne, každý má mobil a je to výhodnější, rychlejší a pohodlnější.

Obyvatel 3: Myslím, že už ne.

Obyvatel 4: Mám dojem, že asi ano, pro někoho, kdo mobil nemá.

Obyvatel 5: Smysl mají, zvláště pro ty, kteří nemají telefon.

Budky mají samozřejmě smysl i z pohledu Českého Telecomu. Budoucnost vidí, podle mluvčího Martina Žabky, v tom, že polovina automatů umí posílat SMS zprávy a e-maily. Pro ilustraci loni jich bylo odesláno kolem 300 000. Nesmíme ale zapomenout také na vandalismus. Ročně stojí řádění chuligánů 10 milionů korun.

Žabka: Vandalismus stojí ročně Český Telecom několik desítek milionů korun, dokonce podle některých studií patří Česká republika k nejhůře postiženým zemím v Evropě. Budky jsou častým cílem útoků, dochází k ničení skleněných výplní, sluchátek i telefonních automatů. krádežím seznamů. V loňském roce muselo být znovu instalováno 4 tisíce sluchátek za ty ukradené.

Je asi pravda, že na snižující se popularitě telefonních budek má svůj podíl právě vandalství. Někdy vypadá interiér budek přímo odpudivě. A to může být způsobeno dalším nepříjemným jevem. Kdy automaty zneužívají anonymové. Nemyslím jen ty hovory, které oznamují umístění bomby, ale také telefonáty narkomanů svým dealerům. Tuto domněnku potvrdil vedoucí streetworkerů v Drop-inu Ondřej Novák.

Novák: Jsou často využívány pro kontaktování dealerů, poskytují jistou anonymitu a ke shánění drog.

Tento trend trvá od 90.let. Novák také upozornil na to, že narkoman použitou jehlu v budce někdy nechá a pak může dojít ke zranění. Z pohledu streetworkerů jsou tedy budky spíše nežádoucí.

Telefonní automaty jsou veřejně prospěšnou službou, znamená to snad, že to nějakým způsobem platíme i my?

Kdepak. To v žádném případě. Automaty jsou sice ztrátové, ale doposud ztrátu hradil Telecom. Nová legislativa říká, že od teď se na ní budou podílet všichni operátoři.

V Anglii dost brutálně snížili počet typických červených budek. Řada Britů to nese velmi těžce.Čeká snad podobný osud i naše české automaty?

Určitě ne - alespoň v dohledné době. Martin Žabka ujišťuje, že budou spíše přistupovat k optimalizaci automatů. Co to znamená?

Žabka: Například pokud vedle sebe stojí dva automaty, jeden na mince a druhý na karty, tak je výhodnější instalovat jeden kombinovaný, který splňuje obě funkce.

Budky mizet nebudou, nejen protože o ně stále je zájem, ale navíc jejich počet ukládá v závislosti na hustotě obyvatelstva zákon. Například v obcích do 20 tisíc obyvatel je to jeden automat na 800 lidí, v lidnatějších městech je potom jedna budka na 500 lidí. Však má taky celá Česká republika jednu z nejhustších sítí telefonních automatů v Evropě.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu