Panelové domy a nevyhovující výtahy

3. duben 2006
Vaše téma

Není určitě tajemstvím, že v České republice se celá sídliště blíží k hranici své životnosti. Závady, jako jsou netěsnící panely, špatná statika domů a také normám neodpovídající výtahy, jsou někdy postrachem uživatelů bytů. Od roku 1959 do roku 1990 bylo v České republice postaveno více než 60 tisíc panelových domů, ve kterých je přibližně milión dvě stě tisíc bytů. Jinými slovy. Toto číslo představuje přes 32 % všech trvale obydlených bytů.

Přestože tyto domy byly stavěny celkem 67 různými stavebními soustavami, tak mají mnoho společných vlastností. Čili podobají se jako vejce, vejci. Bohužel, mají i mnoho společných vad. No a k těm vadám patří i už nevyhovující výtahy. Právě dotaz na ně dal vzniknout dnešnímu tématu dne. Otázka zněla. Jak je to s výměnou takových výtahů?

Jan Vágner: Zatím ta stávající situace je taková, že pokud by se vlastník panelového domu rozhodl pro celkovou rekonstrukci toho panelového domu, to znamená. Celkovou opravu, zateplení, tak v rámci takové rekonstrukce může také provést rekonstrukci nebo výměnu výtahu a v tom případě může požádat o podporu. Říká na vysvětlenou, jak je to s dotacemi na výměnu výtahů Jan Vágner, ředitel státního fondu rozvoje bydlení. Musí jít, tedy jak jsme slyšeli, o celkovou opravu panelového domu. V rámci programu podpory a rekonstrukcí panelových bytových domů.

Jan Vágner: To je program, ve kterém pomůžeme vlastně splácet úroky úvěru, který na takovou opravu poskytne banka nebo stavební spořitelna. Ta úroková dotace vlastně sníží úrokové zatížení o 4 % body. Takovouto podporu dostane vlastník, jakmile financuje úvěrem celkovou rekonstrukci panelového domu.

Vlasta Valentová: Není divu, že si mnozí majitelé domů u nás přejí výtah vyměnit. Podle Jana Dvořáka, generálního sekretáře České asociace výrobců výtahů, je u nás technická způsobilost zdviží špatná. Dokonce se nebojí říci, že se jedná o nebezpečný stav. Jaké jsou, podle něj, nejčastější závady?

Jan Dvořák: Nejhorší je klec bez klecových dveří, kde za poslední období máme 7 smrtelných zranění. Ruku v ruce s tím jdou špatné bezpečnostní uzávěry šachetních dveří, kde máme 6 smrtelných zranění. Zajímavost je, že naše výtahy nejsou vybaveny obousměrným dorozumívacím zařízením, takže zatímní rekord strávených hodin v kleci je 52 hodin.

Vlasta Valentová: Podle Jana Dvořáka se k tomu v poslední době přidávají i materiální škody. Například vyhořelé dřevěné klece výtahů. Jaká je životnost výtahů u nás? Někdy až 50 let. Jistě pochopíte, že k jejich škodě. A z České republiky ještě na skok do USA. Některé postřehy nám z používání tamních výtahů zprostředkoval zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Alexandr Pícha: Dnešní výtahy v mrakodrapech mají aerodynamicky tvarované kabiny a výjimkou není dvojí režim rozjezdu pro lidi, kteří by z většího zrychlení mohli mít zdravotní problémy. Většina Američanů ale v mrakodrapech nežije. Rezidenční domy bývají často jen o málo vyšší, než jaké se staví u nás. Požadavky na výtahy v těchto budovách lapidárně popisuje manažér v rezidenční čtvrti v Georgtownu, Allen Thomason.

Allen Thomason: Mám na starosti domy s výtahy. Pro lidi tady hodně znamená bezpečnost a čas. Kdyby se náhodou stalo, že se výtah porouchá, v domě s recepcí musí být zprovozněn do pěti až deseti minut. Domy bez recepce mají na starosti specializované firmy. I výtahy v méně drahých domech mají tlačítka nebo call box napojené na jejich centrály. Takže se nemusíte bát vstoupit do výtahu bez mobilního telefonu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu