Různé zdravotní projevy po bodnutí komárem

29. červen 2006
Vaše téma

Komáři určitě patří k tomu, co bychom v létě rozhodně mít nemuseli. Jenže stačí pár horkých a vlhkých dní a jsou tu. Zejména lidé v některých oblastech o tom vědí své. A tak je ten správný čas zeptat se lékaře, jak si komáří bodnutí léčit první pomocí doma a kdy už vyhledat odbornou pomoc. Lékaři na infekčním odddělení pražské Thomayerovy nemocnice ani nemusejí nikam moc vyjíždět do přírody. O komárech už měli podle počtu pacientů o minulém víkendu docela jasnou představu.

Šimková: Za službu o víkendu nás navštíví třeba 30 lidí, kteří mají nějakou reakci po bodnutí.

Říká primářka infekčního oddělení Stanislava Šimková. Dodává, jak se takové bodnutí může u člověka projevit.

Šimková: Buďto je to alergická reakce, kdy ten člověk měl už v minulosti něco podobného, opakovaným bodnutím se může reakce vystupňovat, dojde k otoku, mírnému zarudnutí, ranka hodně svědí až bolí. Otok v blízkosti kloubu má za následek bolest při pohybu.

Primářka Stanislava Šimková nás ale uklidňuje v jedné věci. V našich klimatických podmínkách se přenosu nějaké infekční choroby typu malárie z komára na člověka bát nemusíme. Také se prokázalo, že se klíšťová encefalitida nebo lymeská borelióza bodnutím komára nepřenáší. Ale přesto je namístě opatrnost.

Šimková: Protože komár není samozřejmě sterilní, tak může zanést některé bacily, které má na sobě nebo jsou na kůži postiženého. Vznikají zánětlivé reakce, může se zvýšit teplota, zarudnutí v místě vpichu, někdy dojde k onemocnění zvané "růže", či flegmóně, to je zánět podkoží. Záleží na typu bacila. který se do místa bodnutí dostal.

A jak se má tedy člověk zachovat v případě, že na něm komár zanechal stopy v podobě pořádně zarudlého štípance?

Šimková: Z počátku se doporučuje postižené místo ledovat či chladit, může se použít gel proti alergii. Pokud by došlo k velkému zarudnutí a zvýšené teplotě, tak je vhodné vyhledat lékaře.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu