Jak přistupovat k sektám

26. říjen 2006
Vaše téma

To dnešní Vaše téma jsme pracovně nazvali sekty. Máme se jich bát? Ono je podstatné mít dostatek informací a taky rozumná dávka obezřetnosti. V této souvislosti připomeňme internetové stránky společnosti pro studium sekt www.sekty.cz. Tam se dozvíte možnosti, kdy a s kým lze případné problémy se sektou konzultovat.

Eva HŮLKOVÁ:
Sekta nebo náboženská společnost sektářského typu je charakteristická mimo jiné tím, že je ve vztahu protestu vůči většinové společnosti. Když si toto uvědomíme, snadno pochopíme, kdo jsou nejohroženější adepti působení sekt. Nemohu si pomoci, ale když si poslechnete Zdeňka Vojtíška ze společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů, určitě mi dáte za pravdu, že jeho slova jsou varovná, de facto, pro všechny.

Zdeněk VOJTÍŠEK, společnost pro studium sekt:
To řešení připojit se k nějaké protestní skupině jistě bude lákavé pro mladé lidi, kteří se nějak rozhodují teprve v životě, kam se nasměřují, ale že může být atraktivní i pro lidi každého věku a také samozřejmě každého společenského postavení, kteří chtějí nějak změnit radikálně svůj život třeba po neúspěšném manželství nebo ve chvílích nějaké osobnostní krize, kdy mají moc práce nebo se jim něco nedaří, anebo zase když se jim něco daří, ale oni vidí, že to není zase úplně všecko, co by v životě rádi dosáhli a že třeba by chtěli ten život prožít ještě jinak.

Eva HŮLKOVÁ:
Ať mluvíte s kýmkoli, kdo této oblasti rozumí, všichni se shodnou. Představa, že vlivu sekt můžeme odolat díky inteligenci, vzdělání, znalostem a vědomostem, je lichá. Vaše IQ není dostatečná zbraň, přátelé. Poslechněte si Martina Horálka, mluvčího České biskupské konference.

Martin HORÁLEK, mluvčí České biskupské konference:
Lidé vzdělaní s velkým rozhledem jsou přece jenom poměrně skeptičtí vůči jednoznačně konzumnímu způsobu života, ale o to více tito lidé hledají nějakou alternativu. A při hledání těchto alternativ mohou být polapeni právě sektami, které se vyznačují i tím, že nabízejí velmi silně alternativu vůči stávajícímu celospolečenskému způsobu života.

Eva HŮLKOVÁ:
Stejnou řečí jako Martin Horálek mluví také psychiatr Ivan David.

Ivan DAVID, psychiatr:
Já bych inteligenci v žádném případě nepřeceňoval, ta není rozhodující. Já mám pocit, že dokonce lidé inteligentní a vzdělaní, kteří o sobě toto vědí, tak že se domnívají, že jsou jaksi zvýhodněni a není to pravda, protože oni jsou zvyklí spoléhat na svůj úsudek a domnívají se naivně, že oni nemohou být oblafnuti, protože oni přece mají ty zkušenosti, vzdělání a vysoké IQ. Není to pravda, právě pro toto přesvědčení se stávají snadným terčem podvodů. Spoléhají až příliš tedy na svoje schopnosti.

Eva HŮLKOVÁ:
A Zdeněk Vojtíšek, ten inteligenci v tomto kontextu vnímá v podstatě jako slabinu.

Zdeněk VOJTÍŠEK, společnost pro studium sekt:
Inteligence je jistě v tomto směru rizikový faktor, protože inteligence přináší nejistotu. Naprostá většina lidí je schopná s touto nejistotou žít, ale někdy, kdy najednou ta frustrace je prostě veliká z té nejistoty, ten člověk může pocítit touhu právě po něčem jednoduchém, černobílém, rychlém, je to vlastně jakési pokušení.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu