Čištění skvrn na stěnách

19. březen 2002
Dobrá rada

Možná to znáte z vlastní zkušenosti - vymalujete nebo vytapetujete a za pár týdnů máte na stěnách skvrny. Buď se na nich podepíší vaše děti, v horším případě vás vytopí sousedi. Dnešní dobrá rada je o tom, jak se zbavit skvrn na stěnách. Každá stěna, ať je vymalovaná, pokrytá obkládačkami nebo omyvatelnou tapetou, potřebuje pravidelnou údržbu. Nejvíce zkouší malba v kuchyni u sporáku. Tam obyčejně stěnu pocáká při vaření omastek.

Kotek: Naše babičky používaly rozvařené mýdlo, kterým stěnu umyly a pak natřely, většinou vápnem. To pomůže jenom krátkodobě. Doporučujeme celou stěnu dokonale odmastit, případně, pokud je mastnota hlouběji, seškrábnout vrchní nátěr. Na podklad, na základní nátěr, použijeme disperzní malby, které velmi dobře kryjí, lépe je více nátěrů. Musíme počkat, až nám původní nátěr dokonale zaschne, abychom nerozmazali vzlínající skvrny.

Říká Josef Kotek z Easyhomu. Těžko se odstraňují skvrny od pastelek, ty lze však vydrhnout tekutým pískem s pomocí pasty z jedlé sody. Střídku chleba uhnětenou do kuličky můžete použít jako jemný čisticí prostředek na skvrny na papírových tapetách. Omyvatelné tapety se dají také čistit navlhčeným hadříkem nebo papírovým ubrouskem s trochou mycího přípravku nebo tekutého písku na nádobí. Pokud budete chtít využít právě těchto rad, vždy předem vyzkoušejte na malém kousku stěny nebo tapety, jak bude povrch reagovat. Problémem bývají také skvrny, které vám zůstaly na stropě po vytopení sousedy nebo pokud vám zatéká do domu. V tomto případě postupujeme podobně, jako při odstraňování mastných skvrn.

Kotek: Použijeme disperzní nátěry tak, abychom docílili stejného odstínu. Někdy musíme natřít celý strop.

Lidé, kteří žijí v panelovém domě, mohou mít zase problémy s rozestupováním panelů v bytě. Stěny pak nevypadají hezky. I to lze však napravit.

Kotek: Pokud není porušena statika panelového domu a nedochází k jeho samovolnému pohybu, tak lze, asi do tří milimetrů, použít malířské pásky. Nejdříve spáru vytmelíme, přelepíme páskou a přetřeme.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu