Kolik lidí vůbec umí pracovat s počítačem?

31. červenec 2004
iŽurnál

Český rozhlas 1 - Radiožurnál startuje nový seriál o počítačích: Ve spolupráci s portálem Seznam se vás budeme snažit přesvědčit, že počítač zase není až taková záhada a pokud se s ním naučíte, budete se i bavit. Máme v plánu zjistit, jak správně držet počítačovou myš, kde všude počítač pracuje, aniž bychom o tom věděli, čím zaměstnávají počítač známé osobnosti. Abychom vás ale přesvědčili, že je takový seriál třeba, šli jsme se zeptat, kolik lidí to vlastně dnes s počítačem umí.

Ono zacházení s počítačem, odborně řečeno počítačovou gramotnost je těžké změřit. třeba už proto, že je těžké ji definovat. Určitě byste ale měli zvládat napsat a upravit text, vytvořit si tabulku, poslat soubor v příloze e-mailem. Někomu to přijde banální záležitost, jenže v průzkumu agentury TNS pro společnost Centrum internetu z přelomu roku vyplynulo, že tohle zvládne jen 27 procent lidí chodících do práce. Přitom požadavek práce s počítačem najdete skoro v každém inzerátu a hodně jich s počítačem pracují, říká mluvčí Ministerstva informatiky Klára Volná.

A jak jsme na tom ve srovnání s Evropou?

a jsme na tom nejlépe z regionu střední a východní Evropy. Možná si říkáte, že stejně je počítač a internet drahý. Za to se ale není třeba schovávat.

0:00
/
0:00

Skoro polovina respondentů z už citovaného průzkumu z roku 2003 prohlásila, že s počítačem vůbec pracovat neumí.

0:00
/
0:00

Řeknete si, výhodu mají mladí, ti se to učili ve škole. Někde to ale skřípe, vždyť 63 procent z mladých do 29 let v průzkumu na přelomu roku tvrdilo, že vůbec s počítačem pracovat neumí. I po nich to ale na mnoha pracovních pozicích budou chtít. Dřív - na začátku 90. let to bylo hlavně učení za pochodu, jako třeba mluvčí Seznamu Hana Bakičová.

Jak se to naučit teď? Kurzů práce s počítačem a internetem je čím dál tím více.

0:00
/
0:00

Ta je 100 korun za dvě hodiny. Přihlásit se můžete na centrále.

0:00
/
0:00

Ty, kteří už přihlášení byli, ale nestihli kurzem projít, by teď měla jednotlivá centra kontaktovat.

A nově soutěž. Ti z vás, kteří vědí, co znamená zkratka PC, česky občas i pécéčko, ať píší na e-mailovou adresu: izurnal@rozhlas.cz. Hraje se o hrnky a trička věnovaná partnerem seriálu portálem Seznam.

autor: ark
Spustit audio