Internetové domény

2. říjen 2006
Vaše téma

Přichází poslední část dnešního pořadu Vaše téma. Jsme tedy pro dnešek téměř u konce. Celý den jsme se na vaši žádost soustředili na internetové domény. Je čas tedy celodenní informace shrnout a postará se o to opět David Šťáhlavský.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
V úvodu shrnutí Vašeho tématu o Internetu a jeho doménách by určitě neměl chybět jeden historický údaj pro srovnání. Druhého srpna 1984 byl z výpočetního univerzitního střediska v německém Karlsruhe odeslán a tam byl také přijat první email, tolik historický exkurz. Pro přítomnost je důležité rozlišit internetovou adresu. Ta se vytváří v arabském směru, tedy zprava doleva. Rozhodující je tedy v tomto pořadí první alfanumerický znak.

Lenka PTÁČKOVÁ-MELICHAROVÁ, náměstkyně ministra informatiky:
Písmena cz, to znamená ty dva alfanumerické kódy, tak ty jsou stanoveny mezinárodní certifikací na základě takzvané ISO 3166, ale tu zprávu a přidělování doménových jmen a IT adres na celém světě má na starosti kalifornská nezisková organizace, která se jmenuje ICAN.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Říká náměstkyně ministra informatiky Lenka Ptáčková-Melicharová. Znak .cz nahradil doménu cs, kterou používala bývalá federace. Správce TLD, tedy registrem je vždy nezávislá organizace, u nás cz.nic, psáno cz.nic.

Ondřej FILIP, výkonný ředitel:
Naše sdružení vzniklo v roce devadesát osm a cílem našeho sdružení je spravovat českou národní doménu .cz.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Potvrzuje výkonný ředitel Ondřej Filip. Vedle domén nejvyšší úrovně, tedy TLD, jsou na dalším místě vlastní domény, či jména domén, která si každý zájemce může registrovat prostřednictvím registrátorů. Získá tak jméno v rámci domén takzvaných generických, .com, .net, nebo .org, dále zvláštních, či národních, klasicky tedy .cz, .sk na Slovensku, nebo původně .tv pro tichomořské ostrovní Tuvalu.

Ondřej FILIP, výkonný ředitel:
Které doménu .tv vlastně nabídlo registrátorovi, který ji prodává televizním stanicím. Je to poměrně dobrý byznys a ten registrátor přispívá, pokud vím, je to poměrně významný příspěvek do hrubého národního produktu státu Tuvalu.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
V rámci jednotlivých států je ovšem vždy převažující zájem o národní doménu, která ve světě podléhá různým pravidlům.

Lenka PTÁČKOVÁ-MELICHAROVÁ, náměstkyně ministra informatiky:
Vztahy mezi státem a správcem národní domény, ty se pohybují od naprosté nezávislosti, tak je tomu například v Německu, až po přímé vlastnictví národní domény státem, tak je to zase v Norsku.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Dokládá náměstkyně ministra informatiky Lenka Ptáčková-Melicharová. Samotným byznysem na úrovni Internetu se zabývají registrátoři, web hostitelé a pochopitelně správci internetových portálů. Jedním z nejvyhledávanějších u nás je Centrum.cz. Podrobněji už Ondřej Tomek ze společnosti NetCentrum.

Ondřej TOMEK, společnost NetCentrum:
Toto jsou skutečně z internetové inzerce a z modelů, které z ní pocházejí, takže očekáváme tržby někde kolem čtyři sta padesát milionů za celý rok.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Rostoucí obliba Internetu může přilákat i kriminální živly. O zajištění české národní domény opět náměstkyně ministra informatiky Lenka Ptáčková-Melicharová.

Lenka PTÁČKOVÁ-MELICHAROVÁ, náměstkyně ministra informatiky:
Fakticky se o bezpečnost provozu a jeho odolnost vůči útokům řeší tak, že existuje několik zrcadlových serverů, které dělají paralelně totéž, ale vždycky se tváří jako jediný server.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Náměstkyně ministra informatiky obecně ale konstatuje.

Lenka PTÁČKOVÁ-MELICHAROVÁ, náměstkyně ministra informatiky:
Snad ještě pro posluchače takové upozornění. Pokud se budou řídit pravidly bezpečného Internetu, tak žádné nebezpečí osobně jim nehrozí.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu