Jak si vede placený přístup po roce od spuštění

15. červen 2003
iŽurnál

Je to rok, co první český server zavedl placený přístup pro část čtenářů. Dosud je Bonusweb se svým placeným Profi přístupem jeden z mála. Možná se ostatní majitelé chytnou za hlavu, protože za jeden rok si dokázal BonusWeb vydělat slušné peníze.

Za těch prvních deset let internetu v Česku jsme si zvykli, že prakticky všechno je na internetu zadarmo - že si nemusíme kupovat noviny, protože na internetu přece visí ty samé články. A dokonce část uživatelů už jsme začali reptat i proti reklamě. Zavést na hráčském serveru placený přístup k těm nejnovějším a exkluzivním informacím placený přístup, omezit stahování her pro ty, kteří neplatí, to byl velmi odvážný krok. Není se tedy co divit, že moc pochopení v řadách návštěvníků nenašli.

říká Zdeněk Polách, šéfredaktor technického zpravodajství iDnes a duchovní otec Bonuswebu. Přitom zpoplatnění nepřineslo neplatícím žádnou závažnou změnu, jen tu placenou část obohatili lepšími, exkluzivními články.

Když se řekne placený přístup, většina šéfů internetových projektů odpoví, že jim odejdou čtenáři, a tím pádem klesnou příjmy za reklamu. Bonusweb po zavedení nezaznamenal žádný pokles. Negativní reakce ale samozřejmě byly.

Nicméně Bonusweb si zavedením profipřístupu vydělal slušné peníze.

Kžaád služba se ale musí vyvíjet. Bonusweb v tuhle chvíli neví, kam s profi dál, snad jen přidá nějaké drobnější doplňkové služby.

Na závěr by měla zaznít trochu filozofická otázka. Mohl by být internetový projekt přístupný jenom pro platící zákazníky, pokud tedy nejde o různé erotické služby, které tak úspěšně fungují už dlouho?

autor: ark
Spustit audio