HandyCamping 20. listopadu 2003

20. listopad 2003
HandyCamping

Dvacátého listopadu byl HandyCamping poprvé vysílán v přímém přenosu a posluchači měli poprvé možnost diskutovat s moderátory po telefonu. Téma celého dne se týkalo života lidí na vozíku v projektu nazvaném "Zkus si to". Moderátorka pořadu HandyCamping Veronika Žilková a Občanské sdružení zdravotně postižených Prosaz vyzvalo ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, aby zkusil prožít den na vozíku.

Ministr Škromach usedl v 8 hodin ráno na invalidní vozík před budovou svého ministerstva. Poradcem mu byl moderátor pořadu, vozíčkář Jan Kašpar. Než vjeli dovnitř, ministr zjistil, že zde není vyhrazené parkoviště pro vozíčkáře, dále řešil problém s otevřením dveří. Mezi příjemnější chvíle patřil sport na vozíku. Spolu s Janem Kašparem si zahráli bowling a s nevidomým Martinem Adámkem si vyzkoušel střelbu se zavázanýma očima.

Během dne také navštívili sídlo Občanského sdružení Prosaz, které je v Kodymově ulici na Praze 5. Tady je přivítali Iveta Pešková a Michal Polonyi. Představili aktivity sdružení a nabídli pomoc, nejen volajícím posluchačům, v oblastech, které patří do činností tohoto sdružení. Kontakt www.prosaz.cz.

Do pořadu volali nejenom lidé, kteří jsou sami postižení, ale i lidé zdraví. Otázka zněla: "Myslíte si, že je naše společnost dost bezbariérová?" Celkově se shodli na smutné skutečnosti, že tomu tak není a zákony a vyhlášky o bezbariérovosti jsou stále porušovány. Spokojenost s bezbariérovým přístupem zdůraznili jen u supermarketů, na čerpacích stanicích a v některých nově postavených nebo rekonstruovaných budovách. Také zmínili problémy s přístupem ke vzdělání a zaměstnání pro tyto osoby. Téměř všichni volající posluchači vyjádřili poděkování Veronice Žilkové, Janu Kašparovi a Českému rozhlasu 1 - Radiožurnál za tento pořad.

V 19 hodin pan ministr Škromach sesedá z vozíku a sděluje své dojmy. Zdůraznil, že po dnešku bude některé problémy zdravotně postižených brát s osobním pochopením. Přiznal, že zpočátku o této akci pochyboval. Nyní je ale rád za tuto zkušenost a s poděkováním Veronice Žilkové a všem ostatním, kteří se na akci podíleli, uznává tento projekt za smysluplný.

V pořadu jste také slyšeli reportáž z Brna, kterou natočil moderátor HandyCampingu Jan Kašpar.

Rehaprotex je specializovaný veletrh rehabilitačních a kompenzačních pomůcek, který se koná pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR. Součástí veletrhu je také prezentace neziskových organizací. Není tedy náhoda, že se tu potkali oba hosté našeho pořadu, Iveta Pešková a Michal Polonii, s ministrem Škromachem.

autoři: jon , Veronika Žilková , Štěpán Žilka
Spustit audio