Léčba dětí růstovým hormonem

29. listopad 2004
Zdraví

Růstový hormon se v těle člověka vyrábí v podvěsku mozkovém, hypofýze. Potřebují ho děti, aby mohly správně růst. protože ty, které ho nemají dostatek málo rostou. Bez léčby by zůstaly velmi malé i v dospělosti a právě podávání růstového hormonu dokáže jejich růstovou rychlost výrazně posílit. O vedlejších účincích a jiných otázkách jsme si povídali s doktorkou Stanislavou Kolouškovou z Dětské endokrinologie a diabetologie Fakultní nemocnice v Praze Motole.

Koloušková: Růstový hormon se podává ve vysoce indikovaných případech v takových dávkách, které vedlejší účinky nemají. Pokud by se nepodávaly substituční dávky, ale terapeutické, bylo by to jiné. S takovými problémy jsem se ještě nesetkala.

Dítě sleduje po narození dětský lékař i tedy to, jak roste. Posílají zdravotníci na případné vyšetření včas?

Koloušková: Edukace lékařů probíhá kontinuálně, týká se všech každoročně pořádaných sjezdů. Lékař by měl užívat růstové grafy, které má každý pacient i rodič.

Jak je léčba úspěšná?

Koloušková: Pokud je růstový hormon podáván, tak na sto procent.

Dosáhne tedy pacient výšku svých vrstevníků?

Koloušková: Ano, pokud je léčení zahájeno včas. Genetická výška se pak neliší od ostatních.

Jak dlouho léčba trvá?

Koloušková: Závisí to od doby stanovení diagnózy. V ranných stadiích léčíme už před druhým rokem věku, průměrně 8 až 10 let.

Pak už žádné problémy dítě nemá?

Koloušková: V dnešní době je 5 indikačních skupin pro léčbu růstového hormonu. V dospělosti se týká pouze skupiny pacientů s jeho nedostatkem, protože má pozitivní vliv na látkovou obměnu v těle.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu