Darování pohlavních buněk, předpoklady, úhrada

28. květen 2002
Zdraví

V posledních letech využívá stále více párů metod asistované reprodukce, tedy lékařské pomoci k tomu, aby mohli mít děti. Jednou z metod je použití darovaných pohlavních buněk. O tom, jaké předpoklady musí splnit takový dárce a například i o tom, kolik dostane za odběr muž nebo žena nám pověděl doktor Tonko Mardešič z pražského sanatoria pro asistovanou reprodukci.

Mardešič: My jsme povinni příjemcům nebo příjemkyním pohlavních buněk zaručit, že zárodečný materiál, který používáme je naprosto bezpečný. Hovoříme-li o darovaných spermiích, tak dárci musí být vyšetřeni na všechny sexuálně přenosné choroby, být z nerizikových skupin obyvatelstva, musí být geneticky vyšetřeni. Když je muž akceptován jako dárce, tak spermie jsme povinni na půl roku zamrazit, pak ho musíme znovu testovat na všechny sexuálně přenosné choroby a teprve potom můžeme spermie použít. U žen je to trochu složitější, zvyšuje se riziko vrozené vývojové vady s věkem. Dárkyně může být žena mladší než 35 let, absolvuje genetické vyšetření, musí být vyšetřena na všechny sexuálně přenosné choroby. Dárcovství je dobrovolné a anonymní, to znamená, že dárkyně neví, kdo je příjemkyní a příjemkyni nemůžeme dárkyni představit.

Může příjemce pohlavních buněk nějak zasáhnout do výběru dárce?

Mardešič: Pacient dostane speciální formulář, kde může napsat své požadavky na vzhled dárce a my se snažíme přáním vyjít vstříc, v rámci našich možností. Poptávka po darovaných spermiích se stále snižuje díky efektivitě metod asistované reprodukce, přibývá žádostí o léčbu darovanými vajíčky. Použití darovaných spermií sahá daleko do historie, darovaná vajíčka souvisejí až s mimotělním oplodněním a to je staré necelých 25 let. Přibývá skupina žen, které se neúspěšně léčili pro neplodnost a je jim 40 i více let, kdy dárcovství vajíček je jediná poslední možnost mít dítě. Pak jsou ženy, které začnou s léčbou sterility pozdě, kdy i tady dárcovství zůstává poslední možností otěhotnění. Dárci nebo dárkyni přísluší úhrada za ušlý zisk a spojené nepohodlí. Za darování spermií dárce získává 500 korun, dárcovství vajíček, nepoměrně komplikovaná záležitost, je na většině pracovišť placeno 5000 korunami.

Spustit audio

Více z pořadu