Stříbrná medaile z MS v ledním hokeji

25. květen 2006
O kom se mluví

Hostem je trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik. Dobrý den. Vraťme se úvodem našeho rozhovoru k závěrům mistrovství světa. Teď, s odstupem, zkuste dovymyslet nějaký recept na disciplinovaný výkon švédských hokejistů. Šlo by to vůbec?

Host (Alois Hadamczik): Tak samozřejmě každý soupeř se dá porazit. Já jsem přesvědčen o tom, že kdybychom tam měli ještě den pauzu a posluchači mohu říci, že pro každého byly podmínky stejný. Ale my jsme měli málo zkušených hráčů. Bylo hodně nováčků. My jsme ty zkušený hráče rozhodně přetěžovali, protože nemohli jsme si říct, my tě dáme víc do hry zítra, pozítří, protože ty zápasy se hrály na doraz. A zápas, kdybyste nevyhrál, tak byste z turnaje vypadl. Tak já jsem přesvědčen o tom, že ti kluci byli už tolik přetažení, že když jsme dostali gól nebo dva góly, když šly za sebou, že už nebyla síla na to, protože Švédové jsou, zaprvé, silní v osobních soubojích a dobře organizovaní. Můj názor, že recept na ně je, dobrý pohyb, dobrá přihrávka a česká chytrost a nám ta rychlost už pak chyběla.

Moderátor (Jan Pokorný): Švédi zřejmě přesně dodržovali domluvenou taktiku s trenérem, naši už méně.

Host (Alois Hadamczik): Tak taktika vychází ze hry, zkušeností, z herního systému. Je tam spousta improvizace. Můžete jet na taktiku jakou chcete a hráči můžou chtít všechno dodržovat, když vám nejdou nohy, jak když člověk toho má plný zuby, tak je někde o krok později a pak to vypadá, že někdo nechce. A to tak vůbec není jak na olympiádě, tak na mistrovství světa. Ti hráči chtěli vždy pro Českou republiku maximum.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale stříbrná medaile je dobrá medaile. Na tom se určitě shodneme. Když jsme spolu mluvili před mistrovstvím světa, těsně před tím, než jste odlétal s hokejisty do Rigy, tak jste říkal, že byste považoval za úspěch medaili bronzovou. Teď máte stříbrnou. Skončilo tím pro vás mistrovství světa?

Host (Alois Hadamczik): Tak samozřejmě, protože mám smlouvu jen na jeden rok. Pro mne mistrovstvím skončila povinnost. Poslední mou povinností je udělat hodnocení mistrů světa, dát do 5. června výkonnému výboru a tím to pro mne skončilo.

Moderátor (Jan Pokorný): V jakém jste teď rozpoložení? Budete čekat, až se v červnu sejde výkonný výbor hokejového svazu a eventuálně vám nabídne pokračovat v trénování reprezentace?

Host (Alois Hadamczik): Já jsem v rozpoložení dobrém. Já jsem rád, že jsem měl možnost seberealizace. Dokázat, že věci, které byly kolem olympijských her, byly smýšlené. Nebyly pravdivé. Vůbec nevím, jak se to vůbec stalo, jak se to vůbec dostalo do takovéhoto světla. Ta seberealizace, kterou jsem dostal mi dodalo zase energii, chuť pracovat. Já chci poděkovat tomu týmu, protože ten tým to hrál, ti hráči to hráli. Takže já děkuju hráčům za nádherný přístup, za nádherné hokejové kombinace. Za to, co k hokeji patří, za velké nadšení, emoce do toho a tím vlastně celý národ nás podporoval. Protože ten hokej měl hlavu a patu a ten hokej měl správné nasazení.

Moderátor (Jan Pokorný): Připomenu, že jsem se ptal na Český svaz ledního hokeje a na výkonný výbor, který se sejde 5. června a ta otázka zněla, jestli budete čekat a nebo jste rozhodnut, třeba už v těchto chvílích, za eventuální nabídku přijmout nebo nepřijmout?

Host (Alois Hadamczik): Já zaprvé žádnou nabídku dál nemám, protože mi končí smlouva, tak jak jsem řekl. Já mám povinnost.

Moderátor (Jan Pokorný): Mluvil jsem o eventuální nabídce.

Host (Alois Hadamczik): Eventuální nabídce? Jestliže bude součinnost výkonného výboru, abych pracoval, že ta práce měla hlavu a patu, tak jsem připraven pracovat dále, protože pro mne trénovat národní tým je hrdost a dělat českému národu, kdy ten celý český národ tím žije a je to pro mne pocta. Nemám důvod se z toho vymlouvat.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže nejste teď, jak už jsem říkal, v takovém rozpoložení, že nechcete čekat a řeknete jasné stanovisko. Ne, už nechci pokračovat a nebo ano, v případě nabídky budu pokračovat.

Host (Alois Hadamczik): V případě nabídky a v případě toho, že ten výkonnej výbor prostě bude spokojenej s prací, která byla, tak jsem připravenej pokračovat.

Moderátor (Jan Pokorný): V tomto pořadu jsme spolu mluvili těsně před vaším odletem do Rigy, připomínám. Zopakuji vám, pane Hadamcziku, jednu z otázek onoho rozhovoru. Jak byste si, pane trenére, představoval ideální podporu se strany hokejového svazu? Ptal jsem se vás před třemi týdny. Chápu, že tehdy jste byl v odpovědi opatrný. Co řeknete dnes?

Host (Alois Hadamczik): Na to se těžko odpovídá.

Moderátor (Jan Pokorný): Proč?

Host (Alois Hadamczik): No proč? Protože k tomu mám svý důvody, mám svý názory. Samozřejmě ty názory bych rád prezentoval nejdříve lidem kompetentním v zařízení českého hokeje. Pak třeba je prezentoval dál. Já si myslím, že je krátce po mistrovství a že důstojné je vždy nejdříve dát zprávu a dát svůj názor těm lidem, kteří vás, kteří mě volili a já jsem jim za to vděčný, že mě zvolili, protože to byl krásnej rok pro mne. Byl to náročnej rok, rok různých výsledků, zklamání, nadšení, ale je to pro mne zkušenost. Já jsem rád, že jsem z toho týmu, starší generace, která byla taky výborná. Generace mladší, že jsem mohl u toho být a že jsem mohl porovnávat a že jsem mohl a mám příjemné zjištění, že máme spoustu dalších hokejistů, kteří pro český tým chtějí udělat maximum.

Moderátor (Jan Pokorný): Připomenu pro jistotu, co jste před třemi týdny odpověděl. Cituji vás. Uvidíme po mistrovství? Pak se můžeme bavit o názorech, o věcech. Je po mistrovství. Pojďme se tedy bavit o věcech a o názorech. O jakých? Co jste měl na mysli?

Host (Alois Hadamczik): Teď nevím, kam míříte? Jestli míříte do kádrů?

Host (Alois Hadamczik): Zase k tomu, abyste odpověděl na otázku. Mířím a ta otázka směřovala k hokejovému svazu.

Host (Alois Hadamczik): Já, když mám se vyjádřit ke konkrétním věcem, tak samozřejmě do toho mě tlačíte, protože jsem řekl, že nejdřív chci mluvit s výkonným výborem, což taky dodržím. Ale jak jsem tehdy vám odpověděl, tak jsem měl na mysli, že každej předseda nebo každej výkonnej výbor by si měl olympijskou medaili chránit. Já jsem přesvědčen, že na olympiádě se neudálo nic špatnýho. Že českej tým, každej hráč, kterej tam přijel a to chci říci hrdě, dělal maximum pro to, aby byl dobrej výkon. Hráči jsou taky jenom lidi. Ti hráči taky mají své dny, kdy jsou přetíženi, kdy toho mají dost a kdy ta sportovní forma nemusí být ideální. Do toho přišlo zranění a já si myslím, že nebyl nikdo, kdo vystoupil a kdo řekl Vážení, ve světové konkurenci jsme získali bronzovou medaili a ta bronzová medaile je úspěch českýho hokeje a to mne mrzelo. Já jsem musel čelit různým emocím, tlakům, názorům, kdy jsem ani nečetl noviny, protože jsem si říkal, to ani nemá cenu, protože člověk by to ani nemohl snad strávit. Tak toto mne mrzelo. Tam jsem necítil obhajobu výkonného výboru nebo předsedy. Když jsem dostal důvěru, protože jsem smlouvu měl dělat dál, tak jsem chtěl dokázat, že prostě hokej s partou lidí kolem sebe umím dělat. Přišli noví asistenti, kteří se mnou vytvořili velice, velice, bych řekl, upřímný vztah. Nám se povedlo z patnácti nováčky a s osobnostmi jako je třeba David Výborný, jako je Tomáš Kabrle, protože tihle dva bych chtěl obzvláště vyzvednout. To jsou kluci, kteří toho hodně odehráli. Mají smlouvy v NHL a mohli by říct, byli jsme na olympiádě, máme v nohách sto utkání. Tito hráči přistoupili velice dobře a právě proto ten tým byl úspěšný. To znamená, to jsou odpovědi, které vy asi žádáte.

Moderátor (Jan Pokorný): Mne by stejně zajímalo, proč toho s Vratislavem Kulhánkem moc nenamluvíte? Alespoň, jak jsem soudil z vašich vyjádření.

Host (Alois Hadamczik): Já jsem trenér a já proti panu Kulhánkovi nic nemám. To je jeho věc, jestli se mnou mluví nebo nemluví? Jestli prostře nepotřebuje s trenérem mluvit, tak je to předseda. Řídí si svaz tak, jak on chce. Prostě, že jsem ho od výkonného výboru po olympiádě viděl až před mistrovstvím, to je pravda, ale já to neberu jako to, že spolu nemluvíme. Má asi svých starostí a vede to prostě tak, jak uzná za vhodné.

Moderátor (Jan Pokorný): Vede to dobře?

Host (Alois Hadamczik): Já nejsem kompetentní toto posuzovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy tomu nerozumíte?

Host (Alois Hadamczik): Já mám dělat hokej, já mám dělat systém hry, já mám a jsem zodpovědný za výsledky a abych posuzoval, že funkcionář má dělat svou práci tak nebo onak, od toho je celý výkonný výbor. Od toho je valná hromada a od toho nejsem já. Vidím, že vás nezajímá moc sport a že vás zajímají jiné věci.

Moderátor (Jan Pokorný): Mně zajímá sport. Mně zajímá i to, co jste prožíval vy, protože bylo od vás slyšet i na vás vidět, že ta stříbrná medaile z mistrovství světa byla pro vás osobní satisfakcí. Můžu v tom číst i vzkaz hráčům, kteří třeba nechtěli reprezentovat, dokázali jsme to i bez vás?

Host (Alois Hadamczik): Já jsem rozdílných názorů, oproti některým lidem. Já tvrdím jednu věc, že ta generace, která proslavila český hokej, má určitej věk a má určité práva. Tak já nemám jenom povinnosti. Jestliže někdo řekne, já mám už chuť přestat reprezentovat, protože jsem byl v reprezentaci, dejme tomu, 12 let nebo i víc, mám smlouvu v NHL, cestování mne ubíjí, tak to přecení není o tom, že někdo nechce. Pak jsou objektivní příčiny, kdy zaprvé. Hráč je zraněný a nemůže. Pak jsou hráči, kteří chtějí a klub jim nedá povolení, protože je tak postavena smlouva. Takových hráčů bylo plno. Můžu jmenovat. Oleš, Průcha, kteří by určitě reprezentovali. Marek Židlický, s tím jsem byl v komunikaci neustále a i volal sám, protože chtěl reprezentovat. Jestliže vám klub řekne, že jeho zranění vyžaduje ještě další léčbu a nepustí ho, tak jste úplně bezbranný a nemůžete. To znamená, že já jsem tady napočítal zhruba něco mezi dvaceti až třiceti hráči, kteří z důvodů zdravotních nemohli. Já jsem nenašel hráče, který by řekl. Mne to v reprezentaci nebaví a já už nebudu reprezentovat. Takže já bych možná upravil ten postoj, že jsou hráči, kteří toho spoustu odvedli a mají právo na své rozhodnutí a jsou hráči, kteří nemohli z důvodu zranění.

Moderátor (Jan Pokorný): Zase mi asi řeknete, že mne nezajímá sport. Mne ale opravdu zajímá, ale ten šampionát skončil. Proč byla, podle vás, podepsána takováto smlouva, která není, tak úplně, výhodná pro stranu, kterou reprezentujete vy?

Host (Alois Hadamczik): Víte, zaprvé jsem krátce u reprezentace. Za druhý. Já nejsem členem toho, abych teď posuzoval, proč byla a jak byla? Já nechci teď mluvit ani pozitivně a ani negativně, protože někdy říkat, to bych nepodepsal záleží, jestli byla vůbec jiná možnost to podepsat. To jsou možná otázky na lidi kompetentní z výkonnýho výboru a na členy APK, proč takovou smlouvu podepsali? Ale já na tuto otázku vám nedovedu odpovědět.

Moderátor (Jan Pokorný): Skončil šampionát. Patrně přijdou hráčům nabídky ze zámoří a tak je to pořád. Dá se to jenom vzít na vědomí a nebo by se mělo popřemýšlet, jak hráče udržet u nás?

Host (Alois Hadamczik): Jsou objektivní příčiny, kdy můžete hráče udržet a jsou objektivní příčiny, kdy nemůžete udržet. Každý si musí tu otázku položit sám sobě, jestliže dostane nabídku jít hrát do NHL. Samozřejmě je nutno si uvědomit, že každý sportovec začíná, protože ho sport baví. Začíná z lásky ke sportu a pak v budoucnu se u vynikajících hráčů se to stává zaměstnáním. Každý zvažuje pak podmínky zaměstnání. Samozřejmě nedá se bránit hráči, když mu někdo nabídne milión dolarů, že bude hrát nejlepší soutěž na světě, do NHL, tak se mu bránit nedá. Já spíše bych viděl v těch kategoriích věkově nižších, abychom je udrželi a to je někde v kategoriích 17, 18, 19, 20 let, aby nám neodcházelo tolik hráčů, protože můj názor je, že tito hráči by měli v extralizace dostávat daleko víc šancí. Jedna z možností je, dát podmínku, že třeba v daném utkání musí reprezentovat 5 hráčů do dvaceti let. Já jsem přesvědčen, že je to jedna z možností, jak ty kluky udržet. Protože ti hráči, když nedostanou šanci, tak je přemlouvají pak jít do zámoří a máme hokejisty, máme velice dobré hokejisty v těch kategoriích a nám odejde třeba 70 % a chytne se pak z toho, já nevím, maximálně 10 %. To je úmrtnost českého hokeje a je velká i přesto, že vychováváme velmi dobře. Tu výchovu děláme dobře a i ty kluky děláme dobře a samozřejmě, když je pak zlákají a ti odejdou do zámoří, dělají z těch Evropanů Kanaďany a my vždy musíme zůstat u toho, co nám tady bůh dal. To znamená to evropské myšlení, evropskou chytrost, ten přístup, takový náš a my nikdy nebudeme Kanaďané. My si můžeme vzít z Kanaďanů nějaké jejich rysy, jako je důraz zakončení, jako je větší nasazení a to je všechno. Zbytek českýho musíme si nechat.

Moderátor (Jan Pokorný): To znamená, nebrat model generálního manažéra hokejové reprezentace?

Host (Alois Hadamczik): Tak nebrat? Když to výkonný výbor odsouhlasí a bude to chtít? Já si myslím, že vždy každý by měl zodpovídat za činy, které udělá. Já si myslím, že lidé, kteří chtějí něco řídit, tak za to musí zodpovídat.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví byl trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik. Dodatečně blahopřeju ke stříbrné medaili a přeju hodně štěstí a nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): O kom se mluví. Živé telefonáty, které teď budeme vysílat, nejsou redigovány a vyjadřují osobní názory posluchačů. Ano. Je tady druhá část pořadu O kom se mluví. Připomínám, že hostem byl trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik. 221552155 a 221552255. Telefonní čísla určená pro vaše názory. Dobrý den, jste ve vysílání a máte slovo.

Projev občana: Jelínek, Pardubice. Já bych chtěl pogratulovat panu Hadamczikovi a všem našim hokejistům k výbornýmu výkonu, který nám připravili a zážitků. Jinak můj osobní názor je ten, že zvolení pana Kulhánka předsedou hokejovýho svazu byl tragický omyl českýho hokeje. Děkuju a nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Dobrý den.

Projev občana: Souchner, Chomutov. Hrozně moc jsem přál panu Hadamczikovi, abychom nějak uspěli na tom šampionátu. Ale moc mne mrzí, že se bojí toho našeho výkonnýho výboru. Vždyť ten pan Kulhánek nic neuměl v hokeji nikdy, tak si může trošku prosadit svou. A co se týká těch našich hvězd? Tak ty nehrály proto, protože nepřekously to, že se nedařilo na olympiádě. Děkuju a nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme i za tento názor. Haló, jste ve vysílání, posloucháme vás.

Projev občana: Adamík Petr, Vsetín. Já bych chtěl jenom popřát všem za dobrou reprezentaci a panu Hadamczikovi k tomu úspěchu. Možná nedávno byl citovanej rozhovor s panem Tretjakem, tak tam, když bude nutit reprezentaci, kam to povede? Takže já myslím, že to pan Hadamczik dělá dobře a gratuluju mu.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den a na slyšenou. Tady je Radiožurnál, pořad O kom se mluví. Dnes jsme mluvili s Aloisem Hadamczikem a o tom teď mluvíme s vámi. Dobrý den.

Projev občana: Šamfa. Chtěl jsem pogratulovat celýmu národnímu týmu k výsledku. Všem, kterým se nelíbí stříbrná medaile, tak bych přál, aby si to vyzkoušeli, jaké to je hrát hokej? Mimo to všeho si myslím, že na mistrovství se ukázalo, že hráči, kteří mají opravdu motivaci, tak něco dokážou i když se od nich nečeká takový výsledek jako od hvězd, který třeba můžou přijít z NHL.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Další prosím, dobrý den.

Projev občana: Černín. Já bych chtěl pogratulovat panu Hadamczikovi a vážím si ho a mrzí mne, že ten jeho výkon, který odvedl na té olympiádě i na mistrovství světa nebyl dostatečně oceněn. Třeba to ještě někdo ocení a zároveň bych popřál Českému rozhlasu, aby do svých vedoucích funkcích měli tak schopné lidi jako je pan Hadamczik. To bysme byli druzí až třetí na světě a to by bylo přece bašta. Děkuju a nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme a hezký den. Prosím, další telefonát.

Projev občana: Franta, Brno. Já bych chtěl popřát panu Hadamczikovi, že výběr, který měl to byli mladí kluci a náš národ si bude muset zvyknout na jména Štefan a ostatní, protože to jsou lidi, kteří budou..

Moderátor (Jan Pokorný): Omlouvám se, ale z důvodu špatné slyšitelnosti musíme tento telefonát ukončit, protože zvuková kulisa, která doprovází vaše sdělení je natolik silná, že vám prakticky nerozumíme. Zkusme to dál, předposlední telefonický názor.

Projev občana: Nováková, Praha 7. Já bych chtěla moc popřát panu Hadamczikovi i asistentům a hlavně taky hokejistům. No a myslím si, že to bylo super a ti lidi, co je zatracovali nebo ti fanoušci, co je zatracovali, tak si myslím, že prostě je to takovejch 80 % trenérů, kteří po zápase vždy vědí, jak by se to mělo hrát? Moc jim fandím a je dobře, že dostala příležitost naše mladá krev. Děkuju a nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme a hezký den. Závěrečný telefonát do dnešního pořadu O kom se mluví.

Projev občana: Jan Kukačka, Praha. Ne, dělám si srandu. Roman Červenka, Přerov.

Moderátor (Jan Pokorný): Pana Kukačku bych poznal po hlase. Nás nenachytáte.

Projev občana: Já bych chtěl panu Hadamczikovi moc poděkovat za všechny nás Moraváky, protože jsme mu věřili i když samozřejmě spousta přátel v Čechách mu nevěřila, protože ten projev samozřejmě není, až tak úplně, český. Já si ho pamatuju ještě z Vítkovic a myslím si, že už nám dokázal, že je výborný trenér. Takže mu chci poděkovat a doufám, že jednou tím šéfem českého hokeje bude on. To je vše a nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor a hezký den. To byl závěrečný telefonát do dalšího vydání pořadu O kom se mluví. Jenom tak pro ilustraci. Na našich webovských stránkách www.izurnal.cz je pravidelná anketa, která dnes zní. Měl by, podle vás Alois Hadamczik zůstat trenérem hokejové reprezentace i pro další sezónu? ANO, zatím odpovědělo 69 % lidí, NE 31 %. A to už byla poslední informace pořadu O kom se mluví. Za pět minut nás čekají další zprávy Českého rozhlasu 1. Jan Pokorný přeje dobrý poslech u dalších programů Radiožurnálu. Hezký den.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu